Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-02-14, 10:36   #31
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Är det bevisat? Studien du länkade till sist behandlade överviktiga personer med metabolt syndrom. I princip alla åtgärder som bryter deras liv kommer ge hälsoförbättringar. Vi vill gärna se evis, gärna studier, som handlar om normalviktiga människor.
Ptja....

An Isoenergetic Very Low Carbohydrate Diet Improves Serum HDL Cholesterol and Triacylglycerol Concentrations, the Total Cholesterol to HDL Cholesterol Ratio and Postprandial Lipemic Responses Compared with a Low Fat Diet in Normal Weight, Normolipidemic Women

Citat:
Very low carbohydrate diets are popular, yet little is known about their effects on blood lipids and other cardiovascular disease risk factors. We reported previously that a very low carbohydrate diet favorably affected fasting and postprandial triacylglycerols, LDL subclasses and HDL cholesterol (HDL-C) in men but the effects in women are unclear. We compared the effects of a very low carbohydrate and a low fat diet on fasting lipids, postprandial lipemia and markers of inflammation in women. We conducted a balanced, randomized, two-period, crossover study in 10 healthy normolipidemic women who consumed both a low fat (<30% fat) and a very low carbohydrate (<10% carbohydrate) diet for 4 wk each. Two blood draws were performed on separate days at 0, 2 and 4 wk and an oral fat tolerance test was performed at baseline and after each diet period. Compared with the low fat diet, the very low carbohydrate diet increased (P 0.05) fasting serum total cholesterol (16%), LDL cholesterol (LDL-C) (15%) and HDL-C (33%) and decreased serum triacylglycerols (-30%), the total cholesterol to HDL ratio (-13%) and the area under the 8-h postprandial triacylglycerol curve (-31%). There were no significant changes in LDL size or markers of inflammation (C-reactive protein, interleukin-6, tumor necrosis factor-) after the very low carbohydrate diet. In normal weight, normolipidemic women, a short-term very low carbohydrate diet modestly increased LDL-C, yet there were favorable effects on cardiovascular disease risk status by virtue of a relatively larger increase in HDL-C and a decrease in fasting and postprandial triaclyglycerols.
(Apo-kvoten förbättras av lågkolhydratkost, hade den mätts vore resultaten bättre. Enbart LDL är ett trubbigt mått då lågkolhydrat ger mer av bra, fluffiga varianten, medans högkolhydratkost ger mer av den dåliga, täta varianten.)
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 10:38   #32
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Citat:
Sedan kan vi börja plocka med kalorierna. Kolhydrater, fett, protein...spelar nog ingen roll...här gäller det att se mäniskan. Vad passar för den personen ?
Samtidigt och hela tiden gäller det att reda ut HUR personen drabbades av övervikt. Stress, ångest, socialt beteende, tröst ...jag är naturvetare och den här biten är inte min grej. Jag vet att den finns men jag skulle aldrig gå djupare där. Det klarar jag helt enkelt inte av.
Varför resonerar du då som en beteendevetare modell Stephan Rössner?

Vad gäller överviktiga finns det ju flera studier som visar att det är just fördelningen som är intressant.

Men, det är lite utanför ämnet.
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 10:53   #33
A.Steinbach
Freak of Nutrition
 
A.Steinbachs avatar
 
Reg.datum: Mar 2007
Ort: Karlskrona
Inlägg: 755
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
På ett träningspass nöter du inte jättemycket av dina glykogenlager. Träning över VO2max är rätt jobbigt...
.
Tror du att tränigen måste vara anaerob för att man ska förbruka muskelglykogen?

En man med ett energiintag på 3000kcal/dag och där 50E% består av kolhydrater kommer att få i sig 375g kolhydrater. Kroppen kan lagra runt 500g eller mer beroende på hur stor man är.

Bara själva hjärnan och nervsystemet förbrukar drygt 100g kolhydrater/dag.

Då återstår 275g som är utspritt under dagen. Hur hade du tänkt dig att man konstant går runt med lagrade glykogendepåer speciellt som kolhydratoxidationen ökar postprandiellt när man ätit ett kolhydratrikt mål.
A.Steinbach är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 10:58   #34
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 852
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Ptja....

An Isoenergetic Very Low Carbohydrate Diet Improves Serum HDL Cholesterol and Triacylglycerol Concentrations, the Total Cholesterol to HDL Cholesterol Ratio and Postprandial Lipemic Responses Compared with a Low Fat Diet in Normal Weight, Normolipidemic Women



(Apo-kvoten förbättras av lågkolhydratkost, hade den mätts vore resultaten bättre. Enbart LDL är ett trubbigt mått då lågkolhydrat ger mer av bra, fluffiga varianten, medans högkolhydratkost ger mer av den dåliga, täta varianten.)
Intressant! Jag ska kika vidare, och inte bara läsa abstraktet.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 10:58   #35
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Citat:
Ursprungligen postat av A.Steinbach Visa inlägg
En man med ett energiintag på 3000kcal/dag och där 50E% består av kolhydrater kommer att få i sig 375g kolhydrater. Kroppen kan lagra runt 500g eller mer beroende på hur stor man är.

Bara själva hjärnan och nervsystemet förbrukar drygt 100g kolhydrater/dag.

Då återstår 275g som är utspritt under dagen. Hur hade du tänkt dig att man konstant går runt med lagrade glykogendepåer speciellt som kolhydratoxidationen ökar postprandiellt när man ätit ett kolhydratrikt mål.
Genom att inte förbruka dem, naturligtvis.

Hur förklarar du annars de vätskekilo de flesta tappar när de utesluter kolhydrater ur kosten?

(50% låter förresten som hämtat ur SNR, men befolkningsmålet är 55% så 412g är en bättre siffra.)
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 11:26   #36
Guddi
Registered User
 
Guddis avatar
 
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Helsingborg
Inlägg: 3 429
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Genom att inte förbruka dem, naturligtvis.

Hur förklarar du annars de vätskekilo de flesta tappar när de utesluter kolhydrater ur kosten?
RER ligger på runt 0,85 vid en balanserad kost vilket indikerar 50 % energi från fett och 50 % energi från kolhydrater, i vila. Äter man därför 50 E % från kolhydrater så är det mer eller mindre precis den mängden som du förbränner under en dag. lägg till en promenad, ett styrketräningspass, trapporna istället för hissen och du kommer ha en större RER under vissa tidpunkter på dagen.

Kroppen ändrar sin substratförbrukning baset på kosten. Om man inte medvetet försöker göra det så kommer man därför väldigt sällan ha fulla glykogendepåer. Allt förutsätter givetvis att man inte överäter som Sverker skrev innan. Studien du länkade till var intressant men kvinnorna va inte fysiskt aktiva och proteinintaget skiljde sig rejält mellan grupperna.

Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
(50% låter förresten som hämtat ur SNR, men befolkningsmålet är 55% så 412g är en bättre siffra.)
Gör nu inte detta till en SLV-råd debatt. Du påstår att kolhydrater ger dåligt kolesterol punkt, medan tex Steinbach säger att det bara sker när man överkonsumerar kolhydrater, särskilt snabba, och inte rör på sig. Vill du diskutera SNR och befolkningsmål så starta en ny tråd.
__________________
Besök gärna min sida Träningslära.se
Guddi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 11:28   #37
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Varför resonerar du då som en beteendevetare modell Stephan Rössner?
Varför får du ångest så fort någon nämner att majoriteten överviktiga behöver se över sitt ätbeteende, och att det kan finnas väldigt många anledningar utöver hunger till att man äter och äter på ett för kroppen inte så bra sätt?
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 11:53   #38
Anders The Peak
Registered User
 
Anders The Peaks avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Hemma
Inlägg: 11 217
Man brukar säga att alla vägar går till Rom och här tar 63% av trådarna oss till den här diskussionen om vad som är bäst. Antagligen är det bästa att avstå raffinerade kolhydrater och försöka äta dem som de står till buds i naturen.
Om man gör en enkel kalkyl så inser man att det inte är helt lätt att komma upp i några större volymer kolhydrater om man utesluter de raffinerade produkterna.
Jag tycker även att det avspeglar sig i den glukosmängd som kan hanteras av kroppen samtidigt ca 4-5gr när blodsockret stiger utöver det går mycket på högvarv för att inte vi ska ta skada av det och om belastningen pågår över tid kan man anta att det sätter sina spår både i kärlväggar(AGE) och i form av fettdepåer.
__________________
Grandmaster Broscientist

"Bro, you gotta slam 40-60 grams of waxy maize plus 20 grams of BCAA within 7 seconds of finishing your last set of squat rack curls. Otherwise, you'll go straight catabolic."
Anders The Peak är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 14:19   #39
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 519
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Varför resonerar du då som en beteendevetare modell Stephan Rössner?
För att man ska vara medveten om det. Naturvetenskap är enkelt. Det är kalorier in mot kalorier ut. Beteendet varför man äter kalorierna är ( för mig som inte är så insatt ) svårare att förstå.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-14, 22:04   #40
A.Steinbach
Freak of Nutrition
 
A.Steinbachs avatar
 
Reg.datum: Mar 2007
Ort: Karlskrona
Inlägg: 755
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Genom att inte förbruka dem, naturligtvis.

Hur förklarar du annars de vätskekilo de flesta tappar när de utesluter kolhydrater ur kosten?

(50% låter förresten som hämtat ur SNR, men befolkningsmålet är 55% så 412g är en bättre siffra.)
Precis som Guddi påpekade så anpassar kroppen sin substratförbrukning efter det man äter. Så äter man en viss mängd kolhydrater kommer man även förbränna en viss mängd kolhydrater. Vilket jag även skrev själv att kolhydratoxidationen ökar postprandiellt när man ätit ett kolhydratrikt mål.

Hur jag förklarar de vätskekilo de flesta tappar i början. Ja det kan ju variera en hel del beroende på den initiala glykogennivån när man startar.

T ex som man kunde se i den här studien så tappade deltagarna alltifrån 2-7,4kg de fyra första dagarna på en VLCD. Och den viktförlusten var ju då en kombination av fett, vätska, glykogen och kalium.

Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive
weight regain, and distortions in estimates of body composition
Am J Clin Nutr 1992;56:292S-3S.


Man förlorar även kalium när man förlorar glykogen och kalium påverkar också vätskebalansen.

Ja befolkningsmålet ligger på 55E% kolhydrater. So what, det var bara ett exempel. Utgår man från en normalviktig normalaktiv man så är energibehovet lägre än 3000kcal och därmed även kolhydratintaget trots att hjärnan och nervsystemet fortfarande förbrukar över 100g kolhydrater.
A.Steinbach är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-16, 09:39   #41
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Intressant! Jag ska kika vidare, och inte bara läsa abstraktet.
Här får du en till sammanfattning... (om jag inte missuppfattat den och skjutit mig i foten?). Jag tolkar det som att icke-HDL-blodfetter ökar, orelaterat till ändringar i BMI, pga kolhydratintaget. Tyvärr är deras definitioner av HCLF och LCHF ganska mesiga, men det är åtminstone en fingervisning.

Increased plasma concentrations of lipoprotein(a) during a low-fat, high-carbohydrate diet are associated with increased plasma concentrations of apolipoprotein C-III bound to apolipoprotein B-containing lipoproteins.

...varför det är intressant...

Apolipoproteiner bättre riskmarkör än konventionella lipider

Citat:
En överväldigande majoritet av alla studier visar således, enligt vår mening, att apolipoproteiner och särskilt apo-kvoten är bättre än eller åtminstone likvärdiga med LDL-kolesterol som risk- och terapimarkörer. Därtill kommer de praktiska fördelar som talar för apo-kvoten. Den är lätt att förklara, den reflekterar balansen mellan de »onda« (VLDL, IDL, LDL) och de »goda« (HDL) blodfetterna; den är med andra ord ett enkelt samlingsmått på kolesterolbalansen.
... och därför tror jag att det är kolhydrater och inte fett som leder till sämre blodfettprofil / sjukdomsrisk.
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-02-17, 12:26   #42
Anders The Peak
Registered User
 
Anders The Peaks avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Hemma
Inlägg: 11 217
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Här får du en till sammanfattning... (om jag inte missuppfattat den och skjutit mig i foten?). Jag tolkar det som att icke-HDL-blodfetter ökar, orelaterat till ändringar i BMI, pga kolhydratintaget. Tyvärr är deras definitioner av HCLF och LCHF ganska mesiga, men det är åtminstone en fingervisning.

Increased plasma concentrations of lipoprotein(a) during a low-fat, high-carbohydrate diet are associated with increased plasma concentrations of apolipoprotein C-III bound to apolipoprotein B-containing lipoproteins.

...varför det är intressant...

Apolipoproteiner bättre riskmarkör än konventionella lipider



... och därför tror jag att det är kolhydrater och inte fett som leder till sämre blodfettprofil / sjukdomsrisk.
Mycket intressant inlägg mikaelj. Du borde nog starta en egen tråd kring det här med LCHF.
__________________
Grandmaster Broscientist

"Bro, you gotta slam 40-60 grams of waxy maize plus 20 grams of BCAA within 7 seconds of finishing your last set of squat rack curls. Otherwise, you'll go straight catabolic."
Anders The Peak är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-05-07, 23:15   #43
porja
Registered User
 
porjas avatar
 
Reg.datum: Feb 2003
Ort: Göteborg
Inlägg: 1 370
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Mycket ägg kommer att trycka upp mängderna kolesterol i blodet.

Bra eller dåligt ? Det får tiden visa, ingen som vet.

kan hög fettintag under deff påöka kolesterolvärdet när man äter mkt ägg???

tex 4-5 XL stora ägg i frukost om dan


äter samtidigt mkt ost, totalt 1kg var 5 dag ungefär....
__________________
Min blogg:
Never stop until you are number one
http://sportifitness34.wordpress.com/
porja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-05-08, 05:54   #44
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av porja Visa inlägg
kan hög fettintag under deff påöka kolesterolvärdet när man äter mkt ägg???

tex 4-5 XL stora ägg i frukost om dan
Finns inget som stödjer att 4-5 ägg skulle vara farligt. Ett ökat totalkolesterol genom högt intag av dietärt kolesterol säger inget om hälsan. Det handlar inte om kolesterolmolekylen som sådan utan olika inflammatoriska lipoproteinpartiklar.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-05-08, 07:56   #45
Pontus H
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2009
Inlägg: 267
havregryn är väl ingen bra proteinkälla? det inehåller ju inte överdrivet med protein/100g?
Pontus H är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)