Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-07-11, 16:37   #1
Chrillee
Registered User
 
Chrillees avatar
 
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 916
Ägg?

Tja!
Hur brukar ni tillaga era ägg?
Folk säger alltid att dem bara äter äggulan, varför?

Tar dem bort det övriga 'slagget'? Och hur tillaggar dem det? Som en omelett? Varför tar dem alltid bort resten? Känns som ett väldigt slöseri, vad är så dåligt med det övriga?

Kan man äta äggulan rakt av utan att riskera en massa sjukdomar förresten? Spar man ju lite tid.

Är det bra protein i ägg?

Förresten, är det enbart för mig som forumet segar sjukt? T ex i sök så stannar det bara?
Chrillee är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-11, 16:52   #2
Alfred Nobel
De e stekigt! Stek, stek, stek...
 
Reg.datum: May 2007
Inlägg: 3 179
Det är mer protein i äggulan än i vitan (generellt sett) men den består till stor del av fett också, men fylld med massa näring så den ska man äta med glädje.

Äggvitan innehåller i princip nästan bara proteiner, lite kolhydrater också, men inget fett. Men du får inte lika mycket proteiner i 100 g äggvita som i 100 g äggula.


Jag föredrar kokt ägg som jag antingen äter direkt med kaviar eller på en smörgås. Fast då får den gärna vara stekt också, det kvittar.
Alfred Nobel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-11, 16:57   #3
Chrillee
Registered User
 
Chrillees avatar
 
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 916
Alltså äggvitan? Det är 'slagget' runt omkring äggulan eller? Får ingen klarhet i det där hehe.

Gör alltid omelett när jag käkar ägg, går fortast. Därför jag kom att tänka på om jag skulle ta bort 'slagget/äggvitan(?)' vid tillagning.

Gott är det i alla fall, kollade nu att det är 0 carbs i det i alla fall men väldigt mycket fett. Vad är det för fett? Mättat? Omättat?
Chrillee är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-11, 16:59   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 283
Citat:
Ursprungligen postat av Chrillee Visa inlägg
Alltså äggvitan? Det är 'slagget' runt omkring äggulan eller? Får ingen klarhet i det där hehe.
Koka ägget. Skala det. Dela det på mitten. Ser du det gula? Det är gulan. Ser du det vita? Det är vitan...

Citat:
Ursprungligen postat av Chrillee Visa inlägg
Vad är det för fett? Mättat? Omättat?
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=8513&lang=sv
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-11, 20:19   #5
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 852
Ägg har, utan att överdriva, en av de bästa fettsyresammansättningarna av våra livsmedel.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-11, 21:28   #6
Apos78
Tar mig fram...
 
Apos78s avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Ägg har, utan att överdriva, en av de bästa fettsyresammansättningarna av våra livsmedel.
Och är dessutom, utan att överdriva, bland det godaste vi kan stoppa i oss .
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
Apos78 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-11, 22:31   #7
Conscience
Registered User
 
Consciences avatar
 
Reg.datum: Jun 2008
Inlägg: 16
Men är det ok att t.ex få i sig 4-5 gulor per dag? Gillar ägg, helst äggröra.. Det finns ju både det bra kolestrolet och det mindre bra kolestrolet i gulan (HDL, LDL), därav funderingen på hur många hela ägg som kan ätas per dag, utan nån risk för nåt (om det nu finns)?
Conscience är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-11, 22:50   #8
Ignatius72
Gubbe
 
Ignatius72s avatar
 
Reg.datum: Feb 2007
Ort: Hörby
Inlägg: 5 290
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Koka ägget. Skala det. Dela det på mitten. Ser du det gula? Det är gulan. Ser du det vita? Det är vitan...



Humor när den är som bäst.
Ägg är helt enkelt för djävla gott, i alla former.
__________________
En gubbdjävels bekännelser

Citat:
Ursprungligen postat av Pågasnöre efter dagis
Pappa, lejon har inga händer och får inga paket.
Ignatius72 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-12, 01:34   #9
Cohen
Registered User
 
Cohens avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
Citat:
Ursprungligen postat av Chrillee Visa inlägg
Tja!
Hur brukar ni tillaga era ägg?
Folk säger alltid att dem bara äter äggulan, varför?

Tar dem bort det övriga 'slagget'? Och hur tillaggar dem det? Som en omelett? Varför tar dem alltid bort resten? Känns som ett väldigt slöseri, vad är så dåligt med det övriga?

Kan man äta äggulan rakt av utan att riskera en massa sjukdomar förresten? Spar man ju lite tid.

Är det bra protein i ägg?

Förresten, är det enbart för mig som forumet segar sjukt? T ex i sök så stannar det bara?

Kokar oftast ägg för att ha dem på smörgås. Med kaviar och gruka är det gott värre. Tycker du det tar för lång tid att koka ett ägg (!) kan du alltid koka ett antal på samma gång och spara i kylskåpet.

Att äta råa ägg verkar bara dumt och äckligt, även om det i Sverige inte bör vara direkt farligt. Men varför? Lägg tre minuter på tillagning och du har något som smakar riktigt bra.
Cohen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-12, 04:50   #10
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Conscience Visa inlägg
Men är det ok att t.ex få i sig 4-5 gulor per dag? Gillar ägg, helst äggröra.. Det finns ju både det bra kolestrolet och det mindre bra kolestrolet i gulan (HDL, LDL), därav funderingen på hur många hela ägg som kan ätas per dag, utan nån risk för nåt (om det nu finns)?
HDL och LDL är inte olika former av kolesterol. Kolesterol är kolesterol.

HDL och LDL är lipoproteinpartiklar som transporterar kolesterolet i vårat blod. Så det är inte tal om olika former av kolesterol.

Och kroppens egna kolesterolsyntes nedregleras vid dietärt intag och jag personligen skulle aldrig någonsin oroa mig för min ganska höga äggkonsumtion. Tvärtom skulle jag gå miste om extremt mycket näring och god smak om jag skar ner så mindre ägg är helt uteslutet för mig i alla fall.

12-15 per vecka brukar det bli.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-13, 01:46   #11
Conscience
Registered User
 
Consciences avatar
 
Reg.datum: Jun 2008
Inlägg: 16
Ok tack för svaret Eddie. Låter bra, klarar mig inte utan ett par ägg om dan Det finns ju så mycket nyttigt i ägg, o bra proteinkälla.
Conscience är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-13, 07:36   #12
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 852
WHO (eller någon undergrupp) utnämnde ägg som världens bästa livsmedel för ett tag sedan, så du behöver inte oroa dig.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)