Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-04-26, 21:37   #1
Silencer
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2010
Ort: Örebro
Inlägg: 2 127
Hur mycket av potatisen blir onedbrytbart vid nedkylning?

Här har jag precis laddat upp med 3,5 kg potatis till min carbload, kokat och skalat, satt i matlådor i kylen. Så läser jag nu att när den är nedkyld så kommer många kolhydrater helt enkelt åka i toaletten?!? Och ännu värre blir det om man värmer den?

Hur stor andel rör det sig om, är det något att bry sig om?
Silencer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 05:29   #2
Peter Hansen
Registered User
 
Peter Hansens avatar
 
Reg.datum: Jun 2009
Ort: Mariefred
Inlägg: 511
Om du har skalen kvar så kanske du får en solaninförgiftning och då kanske kolh-upptaget hämmas? =D

Sorry ingen aning annars!
Peter Hansen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 07:31   #3
snarlik
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2008
Ort: Uppsala
Inlägg: 200
Är det så det funkar? Jag har fått det förklarar som att stärkelsen antingen blir spretig eller knycklar ihop sig, som ett garnnystan beroende på värmen och påverkar hastigheten.
snarlik är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 07:52   #4
Maod
Registered User
 
Maods avatar
 
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 314
En del av stärkelsen kommer ändra struktur och bli "fiber" om jag fattat det rätt. Ingen aning om hur många procent men det borde ju betyda att en liten del KH kommer ändras från ca 4 kcal/g till ca 2 kcal/g. Detta sänker då också GI på potatisen och du kommer antagligen inte "tappa" lite energi bakvägen.

Citat:
Ursprungligen postat av Livsmedelsverket
Vid tillagning har stärkelse en benägenhet att bilda resistent stärkelse. Denna stärkelse uppstår exempelvis vid kokning och efterföljande avsvalning av ris. Resistent stärkelse bildas även när bröd åldras. Resistent stärkelse bryts inte ner förrän i tjocktarmen vilket gör att den kan räknas som kostfiber.
Någon som har siffror på mängderna som "förloras"? Hur ser upptaget ut i tjocktarmen?
__________________
Come at me bro
Maod är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 08:09   #5
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
I tjocktarmen fungerar fibrer och resistent stärkelse som föda för bakterier och en del av dessa skapar fettsyror som kroppen tar upp men det är inte direkt ett stort tillskott. I övrigt så tas det inte upp någon energi.
Det största problemet är nog att man får ner stora mängder resistent stärkelse i tarmen när den inte är van vid att äta så mycket överhuvudtaget. Det kan orsaka en del problem om man är känslig, om man inte är känslig så kanske omgivningen är det men märker man inte av det så är det inget att bry sig om.

För kaloriintaget skulle jag helt enkelt strunta i det faktumet då det inte kommer att inverka något och det finns så mycket annat att fokusera på t ex att se till att dressingen blir god.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 08:26   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Peter Hansen Visa inlägg
Om du har skalen kvar så kanske du får en solaninförgiftning och då kanske kolh-upptaget hämmas? =D

Sorry ingen aning annars!
Det sitter väl inte bar i skalet? Klorofyllen syns på skalet men solaninhalterna har väl ökat i hela potatisen?
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 08:45   #7
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Detta var ny info för mig. Det sög. Nu blir det ju mycket svårare att vara opti..
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 09:25   #8
Ola Wallengren
Registered User
 
Ola Wallengrens avatar
 
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 690
Det blir tydligen inte så stor skillnad.
Här är en studie
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562607

Citat:
Int J Food Sci Nutr. 2009;60 Suppl 4:258-72.
Studies on effect of multiple heating/cooling cycles on the resistant starch formation in cereals, legumes and tubers.
Yadav BS, Sharma A, Yadav RB.
Source
Department of Food Science & Technology, Ch. Devi Lal University, Sirsa, Haryana, India. baljeet.y@rediffmail.com
Abstract
'Resistant starch' (RS) is defined as starch and starch degradation products that resist the action of amylolytic enzymes. The effect of multiple heating/cooling treatments on the RS content of legumes, cereals and tubers was studied. The mean RS contents of the freshly cooked legumes, cereals and tubers (4.18%, 1.86% and 1.51% dry matter basis, respectively) increased to 8.16%, 3.25% and 2.51%, respectively, after three heating/cooling cycles (P< or =0.05) with a maximum increase of 114.8% in pea and a minimum of 62.1% in sweet potato (P< or =0.05). Significant positive correlations were observed between the RS content and amylose (y=0.443x-5.993, r=0.829, P< or =0.05, n=9) as well as between the percentage increase in RS and insoluble dietary fiber content (y=2.149x-24.787, r=0.962, P< or =0.05, n=9). A differential scanning calorimeter study showed an increase in the T(0), T(p), T(c) and DeltaH values of the repeatedly autoclaved/cooled starches. The intact granular structure was also observed disappear, as studied using scanning electron microscopy.
Här är tabellen från studien. Väldigt liten skillnad vad gäller potatis
Citat:
Table I.  RS content (percentage dry matter basis) of repeatedly heated/cooled foods.

Food crop Control Once-heated/cooled Twice-heated/cooled Thrice-heated/cooled Mean

Potato 1.70±0.08
2.10±0.05 (23.5) 2.42±0.09B (42.3) 2.88±0.05B (69.4) 2.28
Ola Wallengren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 09:32   #9
Ola Wallengren
Registered User
 
Ola Wallengrens avatar
 
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 690
Här är en annan där skillnaden är lite större

http://www.ajcn.org/content/56/1/123.full.pdf
Ola Wallengren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 09:43   #10
Arne Persson
BodyPumpens grundare.
 
Arne Perssons avatar
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Västra Klagstorp
Inlägg: 15 334
Ha ha ha! Tur att man är läskunnig men inte bryr sig!
Hade man svalt allt man läst och hört, inte minst från nätet, så hade man nog varit mogen för dårhuset vid det här laget...
__________________
Sänka vikter? Vad menas med det? Höja vikter däremot det vet jag vad betyder!
Arne Persson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 09:50   #11
Silencer
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2010
Ort: Örebro
Inlägg: 2 127
Bara köra på och se hur magen känns senare idag då. Tomatsåsen till var god iaf.
Silencer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 09:52   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Om man äter potatisen rå så hamnar däremot större delen i toaletten.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 09:55   #13
Arne Persson
BodyPumpens grundare.
 
Arne Perssons avatar
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Västra Klagstorp
Inlägg: 15 334
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Om man äter potatisen rå så hamnar däremot större delen i toaletten.
Samt troligen med en rejäl "plums" om man därtill äter den hel...
__________________
Sänka vikter? Vad menas med det? Höja vikter däremot det vet jag vad betyder!
Arne Persson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 09:56   #14
Silencer
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2010
Ort: Örebro
Inlägg: 2 127
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Om man äter potatisen rå så hamnar däremot större delen i toaletten.
Brukade småäta rå potatis när jag var liten (mandel) tyckte det var väldigt gott.

Förra veckan gjorde jag en potatissallad på lite olja, vinäger, senap, vitlök och kryddor. Den blev väldigt god och det var inga problem. Då åt jag dock bara 1,5kg potatis på fredagen och resten malto.

Den här gången provar jag en tomatsås som är inspirerar av köttfärssås.
Silencer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-27, 10:28   #15
Knatcharn
Registered User
 
Knatcharns avatar
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 1 531
Jag har läst att sushiriset förlorar en hel del på ett liknande vis under tillagningen (man kyler ju ner det för att det ska bli klibbigt osv) så att sushiris innehåller väldigt lite energi.
Knatcharn är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)