Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-07-14, 21:06   #1
Litmanen
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2005
Inlägg: 31
Nerkyld pasta/potatis och GI

Undrar om nån vet hur mkt GI egentligen sjunker om man äter färdiglagad pasta eller potatise efter några timmar i kylskåpet ?
Litmanen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-14, 21:16   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Studierna på bildandet av resistent stärkelse och effekten på GI sträcker sig än så länge till potatis, där sådan med GI 106 sjönk till 32 (Indian J Physiol Pharmacol 1998; 42: 81-89).

Hur stor effekten är på pasta är svårt att säga, men den lär vara signifikant.

Effekten på bönor är däremot liten i jämförelse (J Agric Food Chem. 2005 Feb 23;53(4):1281-5), men bönor är så lågglykemiska till att börja med.

Resistent stärkelse tar ett tag att bildas, så att låta livsmedlet svalna i rumstemperatur och sedan ställa in det i kylen är nog att rekommendera framför en tvingad snabbkylning.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-14, 22:08   #3
Litmanen
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2005
Inlägg: 31
Jag kan bara hitta abstract. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...97&query_hl=38

Har du hela själv eller en länk kanske?

Intressant att detta gäller trots en återuppvärmning. Märkligt att insulinresponsen inte påverkades.
Litmanen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-15, 06:33   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 813
Citat:
Ursprungligen postat av Litmanen
Jag kan bara hitta abstract. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...97&query_hl=38

Har du hela själv eller en länk kanske?

Intressant att detta gäller trots en återuppvärmning. Märkligt att insulinresponsen inte påverkades.
Konstig jämförelse. De jämför äpplen och päron

Amylos, som är en stärkelse bestående av långa raka kejor bildar lätt resisten stärkelse. Potatis innehåller någonting mellan 25 - 35 % amylos och ger därmed upphov till potatisen olika GI beroende på bildad resistent stärkelse.

Majs/majsmjöl innehåller till 99 % amylopektin som är en kraftigt förgrenad stärkelse. Amylopektin vill inte bilda resistent stärkelse.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-16, 12:57   #5
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Hur är det med vete. Vetemjöl som används till brödbakning resulterar ju i högt GI trots att brödet svalnat. Däremot har pasta lågt vilket mer beror på den kompakta strukturen, men om pasta svalnar kanske inte denna får lägre GI om inte brödet får det.
Sen kan det ju vara så att nybakt varmt bröd också har ett GI som ligger över det avsvalnade eftersom resistent stärkelse inte bildats.
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-18, 16:23   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 813
Hmm.. det borde jag kunna eller åtminståne ge lite funderingar till.

I bröd sväller inte stärkelsekornen så mycket under gräddningen. Stärkelsekornen behåller alltså sin kompakta struktur.

När man kokar pasta är kontakten med vatten mycket större och under en längre tid ( kanske ) och stärkelsekornen sväller ordentligt. När de uppsvällde stäkelsekornen sedan svalnar så bildas resistent GI.



...ungefär...
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-07-18, 19:11   #7
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Ok, bra pedagogiskt svar som alltid Sverker

och då kan man nog anta att nybakat bröd heller inte har signifikant högre GI än gammalt "nedkylt" bröd
Max är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)