Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-07-25, 20:47   #1
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Äter jäst glukos?

Jag undrar om vanlig bakjäst lever, "växer" och jäser av glukos, fruktos eller vanligt rörsocker, altså glukos-fruktos, eller kanske rent utav allihop. Jag funderar nämligen på att tillsätta dextros istället för vanligt socker eller honung när jag bakar. Har bakat bröd 2 gånger i modern tid hittils :-)
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-25, 23:28   #2
Absinteh
Nerd in disguise
 
Absintehs avatar
 
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Umeå
Inlägg: 1 034
ja det bör det ju göra. många kolghydrater verkar det som.
maltodextrin tex.
__________________
Min älskling.
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...ad.php?t=83003
Absinteh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-27, 12:33   #3
Decamber
Registered User
 
Decambers avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 142
Vanlig bakjäst är ju en liten svamp, Saccharomyces cerevisiae, som precis som du säger lever och växer utav kolhydrater. Utav kolhydraterna tillverkar den koldioxid och alkohol och det är detta som är själva jäsningsprocessen.

Jag har aldrig provat det själv, men du borde kunna använda ditt dextros i bakningen om du vill. Om inte annat lär du ju ha någon form av mjöl om du bakar bröd, och då har ju jästen lite att äta i vilket fall.
Decamber är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-27, 20:21   #4
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Jag får helt enkelt testa mig fram. Se om degen jäser upp mer om jag tillsätter glukos jämfört med om jag inte tillsätter någonting. Och sen en deg med vanligt sackaros också....blir himla massa bak.
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-27, 22:53   #5
hasse36
Kolos egen språkpolis
 
hasse36s avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Inlägg: 2 154
Man kan jäsa alkohol av glukos och maltos. Maltos är två glukosmolekyler som sitter ihop. Tom tre glukosmolekyler som sitter ihop funkar men sen är det stopp.

De på forumet så famösa maltodextrinerna (ett litet gäng glukosmolekyler) funkar inte, vilket inte stärkelse (ett stort gäng glukosmolekyler) heller gör. Dessa måste bearbetas med enzym (amylas) för att ombildas till maltos.

Från Wikipedia:
Malt är säd, vanligen korn, som fuktats med vatten och fått gro. Groddarna producerar enzymet amylas vilket får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker när maltet läggs i blöt vid bryggningen. Efter att groendet gått tillräckligt långt avbryts processen genom att grönmaltet torkas eller rostas med varm luft. Det färdiga maltet är hållbart och kan lagras länge.
__________________
A man can't live by bread alone.
He needs something to spend them on.
hasse36 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-28, 01:22   #6
Decamber
Registered User
 
Decambers avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 142
Citat:
Ursprungligen postat av hasse36
De på forumet så famösa maltodextrinerna (ett litet gäng glukosmolekyler) funkar inte, vilket inte stärkelse (ett stort gäng glukosmolekyler) heller gör. Dessa måste bearbetas med enzym (amylas) för att ombildas till maltos.
Här tror jag du har fel! Eller så är det jag som tänkt fel. Jag gjorde nämligen ett litet experiment idag efter att jag läste den här tråden. Jag hällde lite torrjäst och maltodextrin plus lite vatten i en burk och ställde det under en handduk i klassiskt bullbaksmanér, och nu några timmar senare har det svällt upp något enormt som liknar en tvättsvamp. Det luktar jäst och mäsk och impulsiv som man är var jag tvungen att slicka på det. Det smakar jäst och lite alkohol. Inte vidare gott.

Så, visst jäser det på maltodextrin allt!
Decamber är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-28, 07:11   #7
Ola Wallengren
Registered User
 
Ola Wallengrens avatar
 
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 690
Det finns lite glukos och maltos i maltodextrin vilket är tillräckligt för att det skall börja jäsa, men som tidigare påpekats, jästen kan inte bryta ner längre kedjor av stärkelse så du kan inte jäsa ut hela mängden maltodextrin om det inte finns något annat i bryggden som bryter ner det.
Så vitt jag känner till så jäser jäst oftast bättre på glukos än sakaros så det går säkert utmärkt att ha lite glukos i brödet, men det går ju även bra att baka helt utan.
Ola Wallengren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-28, 17:40   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 854
Lite vetemjöl med i blandningen så kommer det med amylaser. Det är faktiskt amylaserna i vetemjölet som ser till att jästen får glukos att jäsa vid brödbak.






För mindre finkänsliga så går det också att spotta i blandningen
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-28, 17:52   #9
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
För mindre finkänsliga så går det också att spotta i blandningen
Det förklarar många olika drycker som man jäser på olika ställen i världen, jag har aldrig förstått varför de måste tugga växterna istället för att bara mala dem men nu vet jag.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-07-31, 20:37   #10
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Första brödbaket färdigt. Denna gång använde jag en redigt övermogen banan och den får symbolisera fallet fruktos. Degen jäste ordentligt mycket.
Nästa bak blir det motsvarande mängd kolhydrater från dextropur.
Max är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)