2006-06-10, 12:37
|
#1
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 2 002
|
får energi av kolhydrater dagen efter?
Jo vad jag har läst så används kolhydraterna från gårdagen till styrketräningen mest iaf. Men hur kan de finnas kolhydrater kvar till de? För om man äter kolhydrater så börjar väl de användas till energi på en gång? eller någon timme efter iaf. Så hur kan de "sparas" till dagen efter? Och om man äter för mycket kolhydrater så man hamnar på kaloriöverskott så hamnas det som fett?
|
|
|
2006-06-10, 12:39
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Kolhydrat du äter lagras in som glykogen i muskler och lever som du sedan kan använda vid senare arbete. Muskelglykogen är det främsta bränslet vid intensivt arbete.
|
|
|
2006-06-10, 12:44
|
#3
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 2 002
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Kolhydrat du äter lagras in som glykogen i muskler och lever som du sedan kan använda vid senare arbete. Muskelglykogen är det främsta bränslet vid intensivt arbete.
|
Används inte kolhydraterna man intar nästan på en gång också? Hur kan de räcka till så pass mycket. Liksom både under dagen och även dagen efter.
Och hur länge kan de lagras som glykogen? Man kan inte använda de från exempelvis 2 dagar tillbaka?
|
|
|
2006-06-10, 12:48
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Har kroppen och organen inte omedelbar användning av glukos omvandlas det till glykogen och lagras i musklerna och i levern. Mängden lagrat glykogen är direkt relaterad till mängden kolhydrat i kosten. Äter man inte tillräckligt med kolhydrat, kan man inte lagra in tillräckligt med glykogen för att prestera tillräckligt bra och länge för en idrottmans behov.
|
|
|
2006-06-10, 14:01
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Har kroppen och organen inte omedelbar användning av glukos omvandlas det till glykogen och lagras i musklerna och i levern. Mängden lagrat glykogen är direkt relaterad till mängden kolhydrat i kosten. Äter man inte tillräckligt med kolhydrat, kan man inte lagra in tillräckligt med glykogen för att prestera tillräckligt bra och länge för en idrottmans behov.
|
Men där finns ju inte hur mycket plats som helst?
Man kan väl överäta kolhydrater (när glykogendepåerna är fulla) och spara som fett istället.
Läste för nån dag sen att en vanlig siffra för hur mycket glykogen man kan spara är 400gram.
Det är ju ungefär 700g pasta, vilket man kan få i sig ganska lätt på 2 tillfällen om har finfin aptit.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
|
C4L
|
|
|
2006-06-11, 06:01
|
#6
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 841
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sniggel
Men där finns ju inte hur mycket plats som helst?
Man kan väl överäta kolhydrater (när glykogendepåerna är fulla) och spara som fett istället.
Läste för nån dag sen att en vanlig siffra för hur mycket glykogen man kan spara är 400gram.
Det är ju ungefär 700g pasta, vilket man kan få i sig ganska lätt på 2 tillfällen om har finfin aptit.
|
Ju mer tränad du är och desto mer kolhydrater du äter ( som King Grub skriver ) desto mer glykogen kan du fylla upp musklerna med.
Normalpersonen lagrar kanske 5 g glykogen per kg muskelmassa.
En tränande som sköter kosten bra kan säkert hålla 10 g per kg muskelmassa innan träning. En perfekt kolhydratladdning kan sluta på 25 g glykogen per kg muskelmassa.
700 g pasta blir säkert mer än 3 kg på tallriken. Vad som är lätt att få ned är ju lite olika från person till person
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2006-06-11, 12:21
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Ju mer tränad du är och desto mer kolhydrater du äter ( som King Grub skriver ) desto mer glykogen kan du fylla upp musklerna med.
Normalpersonen lagrar kanske 5 g glykogen per kg muskelmassa.
En tränande som sköter kosten bra kan säkert hålla 10 g per kg muskelmassa innan träning. En perfekt kolhydratladdning kan sluta på 25 g glykogen per kg muskelmassa.
|
Intressant! Tackar för infon.
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
700 g pasta blir säkert mer än 3 kg på tallriken. Vad som är lätt att få ned är ju lite olika från person till person 
|
Haha, nu räknade jag fel.
Tänkte att 1 paket var 1kg, men det är ju 500g  (iaf de jag köper)
4 tillfällen då.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
|
C4L
|
|
|
2006-06-11, 12:25
|
#8
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Och kom ihåg att en idrottsman regelbunder använder en betydande del av sitt glykogen. En person som inte aktiverar sig fysiskt regelbundet, kan naturligtvis inte äta samma mängder utan att bli fet. Han eller hon kommer inte att tömma sina glykogendepåer och överskottet lagras som kroppsfett.
7-10 g kolhydrat per kilo kroppsvikt och dygn är allmänt vedertagna och bevisat lämpliga mängder för en idrottsman i en hårdträningsperiod. En person som enbart tränar styrketräning behöver antagligen inte dessa mängder varken för prestation eller resultat.
|
|
|
2006-06-12, 13:32
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: May 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 152
|
Men om kroppen använder upp glukosen på direkten så att det inte kan lagras in som glykogen (om man har tömda depåer) - varför pratar man alltid om att tömma depåerna innan ? Förstår ni vad jag menar..?
__________________
Mil och Muskler
|
|
|
2006-06-12, 13:34
|
#10
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Citat:
Ursprungligen postat av mirrranda
Förstår ni vad jag menar..?
|
Nej.
Glykogeninlagringen sker betydligt snabbare när glykogendepåerna efter träning är låga.
Återsyntesen av muskelglykogen sker i två steg, där det första är kort (under 1-2 timmar), snabbt och insulinoberoende. Det andra steget är insulinberoende och kan ske utan tillförsel av kolhydrat, men då blir inlagringen mycket långsam.
Det finns ett direkt förhållande mellan kolhydratintag och hastigheten glykogen återinlagras, och för att uppnå maximal inlagringshastighet efter träning under en dag krävs ett kolhydratintag på runt 7-10 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt, om man har tömt depåerna, vilket dock inte normalt sett styrketräning gör. Om kolhydratladdning inte påbörjas omedelbart kan hastigheten som muskelglykogen lagras in halveras.
Efter hård och lång konditionsträning som verkligen tömmer glykogen ligger mängden kolhydrat för optimal glykogeninlagring under de fyra första timmarna av återhämtning på runt 1.2 - 1.5 gram per kilo kroppsvikt, och det kan rekommenderas att ta en återhämtningsdrink omedelbart efter träning och sedan följa upp med mindre mängder under de kommande timmarna (0.6-0.75 gram/kilo per halvtimme eller 1.2 - 1.5 gram per timme).
|
|
|
2006-06-12, 14:52
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 689
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Ju mer tränad du är och desto mer kolhydrater du äter ( som King Grub skriver ) desto mer glykogen kan du fylla upp musklerna med.
Normalpersonen lagrar kanske 5 g glykogen per kg muskelmassa.
En tränande som sköter kosten bra kan säkert hålla 10 g per kg muskelmassa innan träning. En perfekt kolhydratladdning kan sluta på 25 g glykogen per kg muskelmassa.
700 g pasta blir säkert mer än 3 kg på tallriken. Vad som är lätt att få ned är ju lite olika från person till person 
|
jag vet inte riktigt var du fått dina siffror ifrån men jag tror nivåerna ligger högre.
En normalperson har ca 70-100 mmol glykogen/kg och en tränande ca 100 mmol (men det varierar ju) det skulle motvara (180g/mol) ca 12-18g resp ca 18g glykogen/kg.
Vid en riktigt lyckad laddning kan man komma upp över 200mmol/kg och kanske ända upp till 250mmol, det blir ca 35-40g glykogen/kg.
|
|
|
2006-06-12, 15:41
|
#12
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 841
|
Sifrorna är från mina läroböcker men titta runt lite på olika studier så kommer du att upptäcka att intervallet av glykogen ligger mellan 5 - 40 g / kg muskelmassa
Jag har sett sifror upp på 50 g / kg muskelmassa också.
Jag tror att:
1. Det är svårt att analysera mängden mer noggrannt än så.
2. Att glykogenlagren är så beroende av närinsstatus att det verkligen är en 10-potens i skillnad mellan nedre och övre värdet.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2008-04-20, 08:45
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 2 335
|
Bump:
Jag har läst och förstått ungefärligt, men jag tänkte ta mig som exempel och vill höra vad ni har att säga om det..
Jag blev sjuk för ett tag sedan, (21 mars var det) Innan jag blev sjuk så hade jag tränat hårt och ätit rejält med kolhydrater bl.a. och vägde då 72,3kg. Då jag blev sjuk, influensa, så gick jag ner till 69,5kg på 2 veckor, kändes som om varenda muskel hade försvunnit på kroppen.
Då jag blev frisk satte jag igång och träna, från 4 April till 20 April har jag ökat min kroppsvikt till 73,9kg morgonvikt. Beror detta på att jag har vräkt i mig kolhydrater, alltså lagrat glykogen. Jag undrar främst, kan man lagra så mycket? eller det kanske är rättså naturligt med tanke på att jag legat sjuk och förlorat mycket vätska m.m. Jag har nämligen inte bulkat denna tid, utan bara legat väldigt högt med kolhydrater.
Vissa dagar har jag käkat spaghetti till frukost, ris till lunch, spaghetti igen till middag, samt en massa bröd, havregryn, frukt m.m.
Rätt häftigt i sånafall, tycker jag. Mycket intressant.
(Nu känner jag mig lite dum, för det känns som om jag besvarar min egen fråga, men jag vill ha bekräftat att det är så, om ni vet det)
/Peace
Edit: vill tillägga att jag känner mig "hårdare" överallt också, då är det väl glykogen?
|
|
|
2008-04-20, 09:32
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Normal glykogenmängd är runt 60-65 mmol/kg, men kan öka till 100-150 mmol/kg eller mer vid laddning. Varje gram glykogen binder 2.7 gram vätska.
|
|
|
2008-04-20, 10:07
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Örnsköldsvik
Inlägg: 1 189
|
Intressant tycker jag även är att vid en studie jag läste att vid unilateral relativt tuff styrketräning av vaden så sjönk glykogennivån (självklart). men efter 3 timmar (i fasta) var glykogennivån i tränad vad högre än direkt efter träning SAMT att glykogennivån i icke tränad vad var lägre 3h efter än direkt efteråt. Detta måste innebära att glykogenen från oaktiverade muskler skickas till aktiverade muskler.
Hur fungerar detta? Det uppstår en strävan efter balans men på vilket sätt? nedbryts glykogenen till glukos för att transporteras till andra vaden och bli glykogen?
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:16.
|
    
|