Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-05-12, 11:19   #1
AJO
Registered User
 
AJOs avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 602
AGE i brun mat gör dig gammal?

Är det en bra riktlinje att skippa brun mat. Det låter ju jättedumt. Iofs är ju färgrik mat ett tecken på att det innehåller mycket antioxidanter..

Ska man dra ner på Coca Cola och annat brunt för att undvika AGE?

Gör dig gammal
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article2448784.ab

Leder till inflammationer
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397

Senast redigerad av AJO den 2008-05-12 klockan 11:21.
AJO är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 11:54   #2
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 902
Jag vet inte... jag skulle nog akta mig mer för glutamat och akrylamid.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 11:56   #3
stridis
stridis- avatartextmästare
 
stridiss avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: lindome
Inlägg: 6 571
Handlar detta om ämnen uppkommna från maillardreaktion, eller? Detta var nytt för mig men kanske inte så himla överraskande ändå.
Well, att steka mat har aldrig varit nyttigt och pimpla kaffe är jag inte något fan av heller, i övrigt så är det väl bara att hålla kollen på temperaturen som vanligt.
__________________
Stridis invictus.

I won't just gaze into the abyss, I'll maintain uncomfortable eye contact with it.
stridis är uppkopplad nu   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 11:58   #4
stridis
stridis- avatartextmästare
 
stridiss avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Ort: lindome
Inlägg: 6 571
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Jag vet inte... jag skulle nog akta mig mer för glutamat och akrylamid.
Samma här.
__________________
Stridis invictus.

I won't just gaze into the abyss, I'll maintain uncomfortable eye contact with it.
stridis är uppkopplad nu   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 13:08   #5
Trance
 
Trances avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 9 123
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Jag vet inte... jag skulle nog akta mig mer för glutamat och akrylamid.
Varför aktar du dig för glutamat?
Trance är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 13:13   #6
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 902
Citat:
Ursprungligen postat av Trance Visa inlägg
Varför aktar du dig för glutamat?
För att jag är känslig mot det. Tre av fem gånger jag äter kinamat drabbas jag av Chinese Restaurant Syndrome. Fast ja, eftersom det är så gott så lär jag mig aldrig av mina misstag heller.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 13:27   #7
Trance
 
Trances avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 9 123
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
För att jag är känslig mot det. Tre av fem gånger jag äter kinamat drabbas jag av Chinese Restaurant Syndrome. Fast ja, eftersom det är så gott så lär jag mig aldrig av mina misstag heller.
Är inte CRS en myt? Har du testat att krydda vanlig mat med det för att framkalla symptomen?
Trance är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 14:07   #8
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Att livsmedel som genomgått en icke-enzymatisk brunfärgning kan bli mindre hälsosamma är knappast något nytt ju.

Hur pass illa olika Maillardreaktioner (främst då kanske akrylamidbildningen mellan asparaginsyra och socker) kan påverka oss och i vilken omfattning det krävs är ju en annan femma.
Den typen av reaktioner sker ju även inom kroppen, d.v.s. AGE-produkter som bildas i reaktioner mellan aminosyror och glukos. Det är ju ytterligare en anledning till att hålla någorlunda koll på blodsockret då AGE-produkter i blodet står i direkt proportion till blodglukoskoncentrationen.


Det här är Doctor Snuggles favoritområde så han lär kommentera om han upptäcker tråden.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 14:29   #9
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 902
Citat:
Ursprungligen postat av Trance Visa inlägg
Är inte CRS en myt? Har du testat att krydda vanlig mat med det för att framkalla symptomen?
Myt? Nä, det står med i min kurslitteratur med referenser, så det tror jag inte. Det fanns på wikipedia också, så då måste det vara på riktigt.
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Att livsmedel som genomgått en icke-enzymatisk brunfärgning kan bli mindre hälsosamma är knappast något nytt ju.

Hur pass illa olika Maillardreaktioner (främst då kanske akrylamidbildningen mellan asparaginsyra och socker) kan påverka oss och i vilken omfattning det krävs är ju en annan femma.
Den typen av reaktioner sker ju även inom kroppen, d.v.s. AGE-produkter som bildas i reaktioner mellan aminosyror och glukos. Det är ju ytterligare en anledning till att hålla någorlunda koll på blodsockret då AGE-produkter i blodet står i direkt proportion till blodglukoskoncentrationen.


Det här är Doctor Snuggles favoritområde så han lär kommentera om han upptäcker tråden.
Tänk om Aftonbladet gjorde en sån här artikel om varje ämne och substans som bildas i Maillardreaktionen. Folk skulle inte våga äta någonting. Råkost ala Anna Skipper?
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 14:34   #10
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Tänk om Aftonbladet gjorde en sån här artikel om varje ämne och substans som bildas i Maillardreaktionen. Folk skulle inte våga äta någonting.
Det görs ju redan. Och så får det genomslag någon dag för att sedan glömmas bort.

Om man nu vill skrämmas är det ju bättre att rikta in sig på naturliga växtgifter och miljögifter i maten. Då jävlar. Bara exemplet med linfrön är ju klassiskt här på Kolozzeum där några medlemmar per vecka typ får en chock.

"Hur kan det vara tillåtet att säljas om det kan vara giftigt!?"
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 14:35   #11
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 902
Då ska man nog hålla tyst om jordnötter, akrylamid, antinutrienter och Östersjöfisk också...
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 14:40   #12
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Då ska man nog hålla tyst om jordnötter, akrylamid, antinutrienter och Östersjöfisk också...
Nu blev jag lite osäker på om du missförstad mig. Det var inte menat som att säga emot utan ironiskt mot kvällspress och hela principen med att det skulle kunna gå att skrämmas rejält och plocka fram "farligheter" ur allt så att man helt i onödan är skrämd för varenda livsmedel.

Lite Anna Skipper som du säger. Livsfarligt kranvatten, depressioner av mjölkdrickande etc.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 14:45   #13
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 902
Ironin gick fram, men det kanske inte går att vara ironisk tillbaka två gånger?
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 15:14   #14
AJO
Registered User
 
AJOs avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 602
sRAGE ska tydligen motverka RAGE skadeverkningar. Hur får man i sig sRAGE?
(inte RAGE som i kosttillskottet)
AJO är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-12, 19:16   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 847
Citat:
Ursprungligen postat av AJO Visa inlägg
Ska man dra ner på Coca Cola och annat brunt för att undvika AGE?

Nu är färgämnet i cola karamellicerat socker. Vad jag läser i länkarna är det inte intressant i detta fall.
Finns säkert undersökningar där karamellicerat socker är cancerogent men jag tänker mig det mer som laxerande.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)