Visa ett inlägg
Gammal 2008-06-09, 00:43   #3
A.Steinbach
Freak of Nutrition
 
A.Steinbachs avatar
 
Reg.datum: Mar 2007
Ort: Karlskrona
Inlägg: 755
Har man ett ordentligt intag av framförallt kalcium men även D-vitamin ska det inte vara något problem med ett högt proteinintag, blir däremot kalciumintaget för lågt kanske det finns en risk till för negativa effekter.

De flesta här får nog i sig tillräckligt med kalcium antingen via mjölk och mjölkprodukter eller proteinpulver.

Citat:
Protein has both positive and negative effects on calcium balance, and the net effect of dietary protein on bone mass and fracture risk may be dependent on the dietary calcium intake. In addition to providing substrate for bone matrix, dietary protein stimulates the production of insulin-like growth factor-1 (IGF-1), a factor that promotes osteoblast-mediated bone formation. Protein also increases urinary calcium losses, by several proposed mechanisms. Increasing calcium intake may offset the negative impact of dietary protein on urinary calcium losses, allowing the favorable effect of protein on the IGF-1 axis to dominate. Several, although not all, studies are either compatible with or support this hypothesis. Protein supplements significantly reduced bone loss in elderly hip-fracture patients in a study in which both the protein and control groups received supplemental calcium. In an observational study, total protein intake was positively associated with favorable 3-y changes in femoral neck and total body bone mineral density in volunteers who received supplemental calcium citrate malate and vitamin D, but not in volunteers taking placebos. In conclusion, an adequate calcium intake may help promote a favorable effect of dietary protein on the skeleton in older individuals.
J. Nutr. 133:852S-854S, March 2003
Interaction of Dietary Calcium and Protein in Bone Health in Humans

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/3/852S

Lite mer läsning...

J. Nutr. 133:862S-865S, March 2003
Dietary Animal and Plant Protein and Human Bone Health: A Whole Foods Approach

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/3/862S

Journal of the American College of Nutrition, Vol. 24, No. 90006, 526S-536S (2005)
Dietary Protein: An Essential Nutrient For Bone Health

http://www.jacn.org/cgi/content/full/24/suppl_6/526S

Wulf Becker skriver så här i Nordisk Nutrition nr.1 2008, som i det numret har Tema: Benhälsa.

Citat:
Protein i maten behövs för ombyggnaden av benvävnaden och vid proteinbrist hos barn avstannar längdtillväxten. Positiva effekter av protein, i kombination med kalcium, har också noterats hos kvinnor efter menopaus och äldre.
Ett högt intag av protein kan däremot orsaka ökad benförlust, speciellt om intaget av kalcium är lågt. Detta gäller framförallt animaliskt protein, som i högre grad än vegetabiliska proteiner ökar utsöndringen av kalcium.
Vid jämförelser mellan befolkningsgrupper med en hög konsumtion av livsmedel från växtriket (vegetarianer) respektive hög konsumtion av kött och andra livsmedel från djurriket, har man dock inte funnit någon väsentlig skillnad i faktisk förekomst av benskörhet. Det råder inte heller vetenskaplig enighet avseende effekten av olika nivåer av protein totalt i maten på benhälsan, då både ett högt och ett lågt intag kan medföra negativa konsekvenser. Ett dagligt intag motsvarande 1-1,5g/kg kroppsvikt är troligen optimalt för benhälsan.
A.Steinbach är inte uppkopplad   Svara med citat