Jahopp, då blåser vi liv i trådfan igen då.
Vi börjar med Olivbrödet.
5dl vatten
1dl filmjölk
25g jäst
2msk vetekli
1dl solroskärnor
6 soltorkade tomater i olja
2 msk honung
2tsk salt.
1-2 dl grahamsmjöl
10-12dl vetemjöl
Värm vatten och fil till 37. blanda i salt, honung, vetekli, solroskärnor och hackade soltorkade tomater. Blanda, Tillsätt sedan mjölet och blanda igen, observera att degen inte ska knådas, utan bara blandas väl, den skall fortfarande vara kletig.
Jäs i 1.5h medans du diskar upp diskberget jag vet att du har i köket
Häll upp på mjölat bakbord, platta ut det med hjälp av mera mjöl, ingen knådning, ingen kavling, akta så du inte jagar alla gaser ur degen.
Dela i ca 20 bitar och grädda i 225grader i 12-15 minuter avsvalna under galler.
Jag gjorde efter det receptet men bytte hälften av vetemjölet mot lantbrödsmjöl. Jag lade till en msk vetekli, tog två dl graham och bara 10dl lantbröd/vitt mjöl. Jag hade inga soltorkade tomater eller solroskärnor hemma så det blev urkärnade kalamatioliver.
Brödet blev toppen, och med tzatziki blev det brutalt.
Älskar det här brödet för det är bara att blanda i bunke och sedan klafsa upp i bitar, inget knådande eller kavlande. Brödet blir härligt osymetriskt och underbart gott.