Kung Bruno
2007-08-20, 08:59
Fråga 1
Finns det någon enkel livsmedelstabell som visar lite mer detaljerat, ex. hur mycket stärkelse/fruktos banan innehåller.
Vad jag har förstått så är fruktos den enda kolhydraten som inte blir glykogen och därför skulle det vara kul att veta vilka kolhydratkällor man kan använda timmarna efter träning för maximal återhämtning.
Jag har sökt, jag hittade slv.se men där blev det lite komplicerat (poly/mony sackarid? Sackaros är ju strösocker så någon kolhydrat borde det ju vara?
Recepthjalpen.se visade "Kolhydrat, varav sockerarter" ... jag som trodde alla kolhydrater var socker? :S
Fråga 2
Förövrigt så försöker jag ta reda på så mycket jag kan om kolhydrat (fett och protein oxå iofs.), snodde med mig en HK bok hem under lovet där det står lite kort om näringslära, det var dock oerhört simpelt så tom. jag kunde allt. Någon som har något tips på en lättföreståelig (för en 15 åring) sida där man kan läsa? Jag sökte på bibliotekets hemsida efter "näring" och fick upp några få ... "Stenålderskost", "Diabetes och Näring" osv. så där kan jag icke få hjälp.
Fråga 3
Ang. kolhydrats GI. Om jag efter ett träningspass någon gång skulle behöva akut inlagring ... hur mycket fett/protein jag kan då äta utan att sega ner riktigt snabba kolhydrat (alltså inte malto fart, utan i matform), ex. bakad potatis? Bör jag då först äta kolhydrat och vänta en halvtimme eller liknande med protein?
Finns det någon enkel livsmedelstabell som visar lite mer detaljerat, ex. hur mycket stärkelse/fruktos banan innehåller.
Vad jag har förstått så är fruktos den enda kolhydraten som inte blir glykogen och därför skulle det vara kul att veta vilka kolhydratkällor man kan använda timmarna efter träning för maximal återhämtning.
Jag har sökt, jag hittade slv.se men där blev det lite komplicerat (poly/mony sackarid? Sackaros är ju strösocker så någon kolhydrat borde det ju vara?
Recepthjalpen.se visade "Kolhydrat, varav sockerarter" ... jag som trodde alla kolhydrater var socker? :S
Fråga 2
Förövrigt så försöker jag ta reda på så mycket jag kan om kolhydrat (fett och protein oxå iofs.), snodde med mig en HK bok hem under lovet där det står lite kort om näringslära, det var dock oerhört simpelt så tom. jag kunde allt. Någon som har något tips på en lättföreståelig (för en 15 åring) sida där man kan läsa? Jag sökte på bibliotekets hemsida efter "näring" och fick upp några få ... "Stenålderskost", "Diabetes och Näring" osv. så där kan jag icke få hjälp.
Fråga 3
Ang. kolhydrats GI. Om jag efter ett träningspass någon gång skulle behöva akut inlagring ... hur mycket fett/protein jag kan då äta utan att sega ner riktigt snabba kolhydrat (alltså inte malto fart, utan i matform), ex. bakad potatis? Bör jag då först äta kolhydrat och vänta en halvtimme eller liknande med protein?