handdator

Visa fullständig version : Darfur - hur lösa konflikten?


Bönne
2007-08-02, 12:43
Konflikten har pågått i ungefär fyra år och lär knappast försvinna ifall inte yttre makter hjälper till.

Inte så påläst om konflikten, men min uppfattning är att;

Landet består av både araber och svarta, varav det till stor del är blandat, men att det ska finnas en rasistisk stämma, där araber menar att deras ras är överlägsen den svarte.

Och styrkorna som är anlitade av regeringen till stor del består av araber - motståndarna är svarta.

Kanske inte helt rätt uppfattat, men om, är det då försvarbar lösning (som även funkar långsiktigt) att gå in och hjälpa den nuvarande regeringen. Eller kommer det bara leda till att man får en regering med rasistiska värderingar starkare - dvs bara utveckla konflikten till en ny nivå.

Möjligt mål för den svenska EU ledde stridsgruppen?

Deceiver85
2007-08-02, 12:53
På kort sikt: Militär närvaro av FN och AU (Afrikanska Unionen), som faktiskt röstades igenom nyligen. Nu är FN helt handikappat av att diktaturer kan stoppa förslag, så man får hoppas att FN kan agera i det här fallet.

På lång sikt: Bekämpa radikal islam. Bönne går runt problemet när han kallar miliserna för arabiska, när de snarare är islamistiska. Det finns en lång tradition av muslimsk slavhandel med svarta i Afrika, och det är där man måste välja att lägga sina krafter.

Bönne
2007-08-03, 19:28
På lång sikt: Bekämpa radikal islam. Bönne går runt problemet när han kallar miliserna för arabiska, när de snarare är islamistiska. Det finns en lång tradition av muslimsk slavhandel med svarta i Afrika, och det är där man måste välja att lägga sina krafter.Tycker inte att det är av vikt ifall man använder ras eller religon som betäckning för en grupp. Då de båda beskriver samma grupp.


Tror ni att Darfur är något för Nordic Battle Group som Sverige ansvarar för?

Jax
2007-08-03, 19:47
Tror ni att Darfur är något för Nordic Battle Group som Sverige ansvarar för?
Nja, det är inte riktigt stridsgruppens uppgift. Vår Battlegroup går inte på sin beredskap förrän 1 januari och då är de tjänster vi erbjuder inte riktigt de som efterfrågas. Men vad vet jag, det kanske kan bli aktuellt ändå. Möjligvis skulle det vara aktuellt att vara tillfällig förstärkning vid val eller liknande.

Däremot är EN04 i startgroparna och har varit det länge. Alltså vårt ingenjörsberedskapskompani. De tillsammans med norrmännen tror jag kan göra ett stort jobb. Infrastruktur är väldigt viktigt och det är vi förbannat bra på.

Yankeee
2007-08-03, 19:48
FN-styrka ska dit nästa år.

http://www.mil.se/index.php?lang=S&c=news&id=38135