Visa fullständig version : Godast till blodpuddingen förutom bacon & lingonsylt?
Hej.
Undrar vad ni har för favorit-tillbehör till bladpuddingen förutom bacon & lingonsylt. Själv tycker jag att äppelmos är gott till.
Är det förrästen sant att mjölkprodukter kombinerat med blodpudding försämrar järn-upptaget?
Du måste testa blodpudding med glass! (trefärgad glass speciellt)
Ja.
Animalistic
2007-07-29, 15:25
Blodpudding+lingonsyld+bacon+riktig apelsinjuice är det ultimata enligt mig. love it *cupid*
King Grub
2007-07-29, 15:36
Är det förrästen sant att mjölkprodukter kombinerat med blodpudding försämrar järn-upptaget?
Ja.
Men det är ett måste att dricka mjölk till i alla fall.
Blodpudding + stekt potatis + stekt bacon + lingon + keso *drool*
Keso, lingonsylt och något bordsmargarin, typ bregott *drool* (plus en sallad på riven vitkål och tärnat äple blandat med naturell yoghurt)
Stekt potatis, korvkaka, lingonsylt. Ett glas vatten. Fy så gott!
Degpekka
2007-07-30, 02:55
bacon, potatisbullar, lingon, vitkål(endast om det är blandat med lingon, för då e det så satans gott!) och givetvis åsens lantmjölk(gammaldags mjölk som vi har här nere i skåne på dunk)! Nästan så att det får bli det imorrn! :D
Igår blev det blodpudding med riven vitkål, rivna morötter, lingonsylt, riktigt smör och keso.
MUMS!
Provade med lite majonäs till - passade inte
Om jag har fattat det rätt så är det bara när man dricker mjölken som järnupptaget försämras och inte när man äter mjölkprodukter till, typ keso??
Eddie Vedder
2007-07-30, 07:13
Om jag har fattat det rätt så är det bara när man dricker mjölken som järnupptaget försämras och inte när man äter mjölkprodukter till, typ keso??
Det är fel, kalcium hämmar järnupptaget. Det är inget visst med blodpudding och mjölk i sig, kalcium från alla källor hämmar absorbtionen av järn från alla källor.
Så kalcium från strömming har negativ inverkan på järn från fullkornsbröd t.ex.
Så jo, keso inverkar oclså negaitivt eftersom det är ganska kalciumrikt.
Det är fel, kalcium hämmar järnupptaget. Det är inget visst med blodpudding och mjölk i sig, kalcium från alla källor hämmar absorbtionen av järn från alla källor.
Så kalcium från strömming har negativ inverkan på järn från fullkornsbröd t.ex.
Så jo, keso inverkar oclså negaitivt eftersom det är ganska kalciumrikt.
Men är det inte så att blodpudding innehåller så mycket järn att man inte behöver bry sig så mkt om ifall man äter/dricker mjölkprodukter samtidigt, eftersom det liksom finns tillräckligt med järn ändå?
Jag tycker absolut du ska prova ha stekta äpplen med kanel till! DET är MUMS MUMS!!!Lovar!
Eddie Vedder
2007-07-30, 09:13
Men är det inte så att blodpudding innehåller så mycket järn att man inte behöver bry sig så mkt om ifall man äter/dricker mjölkprodukter samtidigt, eftersom det liksom finns tillräckligt med järn ändå?
Jo det gör man ju såklart som man vill. Självklart hämmas inte varenda mg järn av ett samtida intag av kalcium och blodpudding är ju extremt järnrikt.
Så om man nöjer sig med en lägre järnabsorbtion till förmån för något man tycker höjer smaken skall man givetvis göra det. Det är mest värt att nämna utifall personer som får i sig för lite järn i regel käkar blodpudding just p.g.a. järninnehållet och inte enbart för att boldpudding är gott.
Kan ju vara värt att känna till och hur man sedan använder sig av kunskapen i praktiken är ju upp till var och en förstås.:)
Hej.
Undrar vad ni har för favorit-tillbehör till bladpuddingen förutom bacon & lingonsylt. Själv tycker jag att äppelmos är gott till.
Är det förrästen sant att mjölkprodukter kombinerat med blodpudding försämrar järn-upptaget?
timjan + lite socker
Jo det gör man ju såklart som man vill. Självklart hämmas inte varenda mg järn av ett samtida intag av kalcium och blodpudding är ju extremt järnrikt.
Så om man nöjer sig med en lägre järnabsorbtion till förmån för något man tycker höjer smaken skall man givetvis göra det. Det är mest värt att nämna utifall personer som får i sig för lite järn i regel käkar blodpudding just p.g.a. järninnehållet och inte enbart för att boldpudding är gott.
Kan ju vara värt att känna till och hur man sedan använder sig av kunskapen i praktiken är ju upp till var och en förstås.:)
Kunskap kan ibland bli för mycket tycker jag... Det verkar vara ett vanligt förekommande beteende på detta forum att "folk" övertolkar saker hit och dit, vilket jag känner mig rätt less på.
Det är så lätt att tappa perspektiven i jakt på att vara sund eller optimal.
Kalcium kanske förvisso hämmar järnupptaget, men då måste man ju också se till hur mkt det verkligen hämmar, (har du några sådana siffror? )
Om man dricker ett glas mjölk till blodpuddingen, eller tar ca 1 dl keso (vilket innehåller ännu mindre kalcium än mjölk) så tror jag, som du säger inte att det tar bort upptaget av varje milligram järn. 100 g blodpudding innehåller 17 mg järn och äter man minst 200 g, så har du dubbla dagsbehovet av järn och det är bara från den måltiden.
C-vitamin och kött stimulerar ju dessutom upptaget, så äter man lingonsylt och tex skinka eller bacon till kanske det t.o.m går jämt ut.
Eddie Vedder
2007-07-30, 10:11
Kunskap kan ibland bli för mycket tycker jag... Det verkar vara ett vanligt förekommande beteende på detta forum att "folk" övertolkar saker hit och dit, vilket jag känner mig rätt less på.
Det är så lätt att tappa perspektiven i jakt på att vara sund eller optimal.
Kalcium kanske förvisso hämmar järnupptaget, men då måste man ju också se till hur mkt det verkligen hämmar, (har du några sådana siffror? )
Om man dricker ett glas mjölk till blodpuddingen, eller tar ca 1 dl keso (vilket innehåller ännu mindre kalcium än mjölk) så tror jag, som du säger inte att det tar bort upptaget av varje milligram järn. 100 g blodpudding innehåller 17 mg järn och äter man minst 200 g, så har du dubbla dagsbehovet av järn och det är bara från den måltiden.
C-vitamin och kött stimulerar ju dessutom upptaget, så äter man lingonsylt och tex skinka eller bacon till kanske det t.o.m går jämt ut.
Inlägg nummer 22-28 i den här tråden visar lite siffror samt att kalciumintaget under hela dagen tydligen påverkar.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?p=2318240#post2318240
I övrigt håller jag med om allt du säger, jag är av samma åsikt i alla situationer d.v.s. låter smak och vad som är mest praktiskt gå före och vet ändå att i det stora hela får i mig det jag behöver.
Tycker fortfarand inte det är fel i sig att nämna saker, men om du tar illa vid dig för att jag nämnde det så ber jag väl om ursäkt.
Nej, jag tar inte illa vid mig då jag inte anser att ditt inlägg rör mig personligen utan snarare alla dessa människor som övertolkar.
Inlägget var inte heller enbart riktat till dig utan just till de som övertolkar.
Ska kolla in tråden där nu.
(haha, lam ursäkt by the way "ber jag väl om ursäkt");)
Man ska ha hallonsylt till, och bacon såklart.. det är jätte gott..
Jag kör Blodpudding + stekt ägg + lingonsylt. Ibland stekt fläsk eller bacon till med
Imorse när jag stekt blodpuddingen upptäckte jag till min förtvivlan att varken fläsk eller bacon fanns hemma. Jag rotade igenom frysen och fann ett paket kebabskött (tunna skivor) som jag stekte... fungerade väldigt bra :thumbup:
timjan + lite socker
Ballt!
Blodpudding serverat med stekt mager kalkonbacon, lingonsylt och riven vitkål och en stor saftig apelsin som efterrätt käkade jag till middag igår. Lätt en favoriträtt nu i sommar. Tycker blodpudding i sig inte behöver så mycket tillbehör egentligen, det smakar ju så gott som det är.
Eddie Vedder
2007-07-30, 11:47
Vilka här har smakat den osockrade varianten från Gea's? Personligen föredrar jag faktiskt den, vet inte vad det är med smaken men den är lite annorlunda iaf. Smakar helt enkelt mer av det jag älskar med blodpuddingsmaken och mindre sött.
Det söta vill jag ju ha från sylten.*drool*
Vilka här har smakat den osockrade varianten från Gea's? Personligen föredrar jag faktiskt den, vet inte vad det är med smaken men den är lite annorlunda iaf. Smakar helt enkelt mer av det jag älskar med blodpuddingsmaken och mindre sött.
Det söta vill jag ju ha från sylten.*drool*
Jag äter bara den av exakt samma anledning. :)
Jag äter bara den av exakt samma anledning. :)
Jag äter GEAS, men det står socker på innehållsförpackningen.
Vadå finns det heelt osockrad, 425 gr bit?
Eddie Vedder
2007-07-30, 11:58
Vadå finns det heelt osockrad, 425 gr bit?
Javisst, den är godare tycker iaf jag. Exakt samma ingredienser fast utan sockret. Gå in på deras hemsida och kolla produkter, den lär ju finnas där.:thumbup:
Lillgrabben
2007-07-30, 12:10
Lingonsylt & riven vitkål ska det vara! :)
Javisst, den är godare tycker iaf jag. Exakt samma ingredienser fast utan sockret. Gå in på deras hemsida och kolla produkter, den lär ju finnas där.:thumbup:
Coolt. Finns inte i min närbutik, men jag får leta lite..
Coolt. Finns inte i min närbutik, men jag får leta lite..
Säg till i din butik att du vill att de tar in Artikelnummer 309118 (osockrad blodpudding) från Sardus Chark och Deli (de som äger varumärket Gea). Det kanske inte hjälper men de kommer att titta konstigt på dig :)
Säg till i din butik att du vill att de tar in Artikelnummer 309118 (osockrad blodpudding) från Sardus Chark och Deli (de som äger varumärket Gea). Det kanske inte hjälper men de kommer att titta konstigt på dig :)
Ha, ha...stort tack!
Klart de kommer att titta konstigt, men jag är konstig! ;)
Hittade den här tråden när jag googlade för att se om fler gjort samma upptäckt som jag. Jag kan tipsa om att gratinera blodpudding i ugn med chevre eller fetaost på. Och toppa med lingonsylt. Mmm!
professornord
2019-04-18, 17:11
blodpudding och kaviar
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.