handdator

Visa fullständig version : Gasolgrill ger mer cancerogena ämnen än kolgrill


Nitrometan
2007-07-21, 18:05
Från Testfakta: http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=15788

Det som framför allt har undersökts är i vilken utsträckning de olika metoderna ger upphov till cancerframkallande ämnen, så kallade polycykliska aromatiska kolväten (PAH).
– Flera av PAH-substanserna är enligt EU misstänkt cancerogena, säger kemisten Sören Wretling vid Livsmedelsverket.
Högst halt hittades i det gasolgrillade köttet, cirka 18 mikrogram per kilo. Det var klart sämst. Bäst, det vill säga lägst halt, innehöll köttet som grillats i vertikalgrillen, cirka 0,8 mikrogram per kilo. Det är ungefär lika mycket som från den vanliga elugnen.

Som jämförelse kan man säga att en kotlett på 150 gram som gasolgrillas innehåller lika mycket PAH som en medelsvensk får i sig på en hel dag.

Hela testet (pdf): http://www.testfakta.se/img/2007/7/21/15848.pdf

Sverker
2007-07-21, 19:04
Oväntat, men så har de också grillat på askan av grillkolet.
Själv har jag aldrig tid att vänta utan lägger på köttet när det forfarande ryker om kolet:(

Nitrometan
2007-07-21, 19:32
Tydligen så bildas mest PAH vid kontakt mellan öppen låga och kött.

Inte halstra fisk?

Apos78
2007-07-31, 00:55
Fisk kan nog gå bättre om skinnet fortfarande sitter kvar. Det blir inte samma direkta kontakt med öppen låga som då man grillar en köttbit.