Visa fullständig version : Livsmedelsexperiment (allergi)
Hej. Jag har bestämt mig för att göra lite olika experiment för att se om jag är allergisk mot något av det jag äter. Jag har haft stora problem de senaste åren med astma och allergi och eksem, har försökt hitta om det är något speciellt som orsakar det men det är svårt som fan. Någonting jag reflekterade över för nåt år sen och även gjort nu är att jag haft dessa problem speciellt nu när jag satsat mycket mer på träningen. Vad är det då som förändrats när jag "satsar på träningen"?
Jo en sak som ändrats drastiskt är matvanorna, speciellt när det kommer till mjölk. Jag dricker mycket större mängder mjölk nu än för ungefär 4 år sedan och dessutom använder jag vassle (som ju är gjort på mjölk) vilket jag bara gjort under denna 3-4 års period som jag haft extra mycket problem med astman och eksemen.
Jag kommer att göra en del tester varav vissa inte är vetenskapligt belagda (man måste prova sig fram om man ska hitta om man är allergisk mot något)
Det jag vill börja göra är att utesluta mjölkprodukter först och främst. Jag kanske även kommer att testa att utesluta animaliskt protein i framtiden (huga) och köra vegansk kost (jösses :-p), ägg kommer jag dock förmodligen att äta.
Problemet verkar ju bli att få i sig nog med energi för att bulka, jag kommer att använda sojabönor som en grundproteinkälla men jag har svårt att få ihop en högproteindiet (som jag också vill testa (och som snarare har med byggning att göra) även om det inte finns vetenskapliga belägg för att jag skulle ha nån nytta av det) utan att få med en massa fett och/eller en himla massa kolhydrater.
Så jag behöver tips på vegetariska livsmedel som har mycket protein. Sojabönor är ju en men de innehåller ju ungefär lika mycket fett dock.
Linser bör väl kompletteras med ris för att bli fullvärdigt och då får man en jäkla massa kolhydrater för varje gram protein då både linser och ris innehåller en massa kolhydrater :-p
Tacksam för tips!
Qourn är en bra vegetarisk proteinkälla!
Skriv upp! :)
Qourn är en bra vegetarisk proteinkälla!
+1
Den är enkel och god, men dyr...
Den här länken om fullvärdiga vegetabiliska proteinkombinationer kan ju var nåt: http://web.telia.com/~u30032762/komplementering.html
Quinoa ska annars vara väldigt fullvärdigt... men där har du å andra hand kolhydrater igen som du inte ville... tror det är svårt att undvika kolhydrater för att få fullvärdigt protein den vegetariska vägen.
Fisk kan väl annars vara nåt att hålla kvar vid om du ändå ska äta ägg?
Jag har för övrigt själv haft stora problem med huden iform av eksem och liknande, men en kombination av mindre stress, färre (och framförallt kortare) duschningar som bara torkar ut huden, schysst kost och inte minst en bra lotion som inte är baserad på paraffin är de tips jag kan ge!
Lycka till! :thumbup:
Tänkte starta en likadan tråd. Har infekterad tarm och medicinerar stadigt, så jag har inte direkt så mycket att förlora på att exprimentera en del. Rapporterar om jag hittar bra proteinkällor/alternativ som inte någon redan har kommit med här!
Ola Wallengren
2007-07-20, 07:20
Sniggel: Om du har dessa funderingar så tycker jag att du bör, om du inte redan gjort det, söka på en allergimottagning för att ta blodprov och pricktest eller vad de finner lämpligt.
Att exprimentera själv utan att få någon säker diagnos kan man ha mycket att förlora på. Du kanske komponerar en obalanserad kost som utesluter en mängd saker som du egentligen kan äta, vilket ger onödiga inskränkningar och begränsningar i ditt liv samt att du kanske riskerar någon näringsbrist.
Sniggel: Om du har dessa funderingar så tycker jag att du bör, om du inte redan gjort det, söka på en allergimottagning för att ta blodprov och pricktest eller vad de finner lämpligt.
Att exprimentera själv utan att få någon säker diagnos kan man ha mycket att förlora på. Du kanske komponerar en obalanserad kost som utesluter en mängd saker som du egentligen kan äta, vilket ger onödiga inskränkningar och begränsningar i ditt liv samt att du kanske riskerar någon näringsbrist.
Jag har fått diagnostiserat kvalsterallergi (och där vet jag att jag bör tvätta sängkläder i minst 50 grader, gärna med extra sköljning och även vädra huset ofta) samt gråboallergi. Det konstiga är att jag får allergisymtom även när jag är utomhus (och väldigt slumpmässigt) och det är långtifrån säsong för gråbo.
Jag får även allergisymptom ibland inomhus när jag inte är i närheten av något som det kan finnas kvalsterbajs i.
Finns det speciella mottagningar som testar ovanliga allergier?
Jag vet att min faster är allergisk mot formaldehyd och nåt annat ovanligt.
Endura: tack för länken
Fast mjölk mat kan ju ge olika symptom/egenskaper (vet inte vad jag ska kalla det) utan att för den skull vara allergi.
Mjölk är ju rätt känt för att vara slembildnande, även om man inte är allergisk mot det.
Mamma, som har astma, har fått rådet att minska ner på mjölkprodukter just av denna anledning, så även om jag även håller med Ola, så kan jag förstå vad du menar. Kanske vore det bra att prata med en dietist?
Hej. Jag har bestämt mig för att göra lite olika experiment för att se om jag är allergisk mot något av det jag äter. Jag har haft stora problem de senaste åren med astma och allergi och eksem, har försökt hitta om det är något speciellt som orsakar det men det är svårt som fan. Någonting jag reflekterade över för nåt år sen och även gjort nu är att jag haft dessa problem speciellt nu när jag satsat mycket mer på träningen. Vad är det då som förändrats när jag "satsar på träningen"?
Jo en sak som ändrats drastiskt är matvanorna, speciellt när det kommer till mjölk. Jag dricker mycket större mängder mjölk nu än för ungefär 4 år sedan och dessutom använder jag vassle (som ju är gjort på mjölk) vilket jag bara gjort under denna 3-4 års period som jag haft extra mycket problem med astman och eksemen.
Jag kommer att göra en del tester varav vissa inte är vetenskapligt belagda (man måste prova sig fram om man ska hitta om man är allergisk mot något)
Det jag vill börja göra är att utesluta mjölkprodukter först och främst. Jag kanske även kommer att testa att utesluta animaliskt protein i framtiden (huga) och köra vegansk kost (jösses :-p), ägg kommer jag dock förmodligen att äta.
Problemet verkar ju bli att få i sig nog med energi för att bulka, jag kommer att använda sojabönor som en grundproteinkälla men jag har svårt att få ihop en högproteindiet (som jag också vill testa (och som snarare har med byggning att göra) även om det inte finns vetenskapliga belägg för att jag skulle ha nån nytta av det) utan att få med en massa fett och/eller en himla massa kolhydrater.
Så jag behöver tips på vegetariska livsmedel som har mycket protein. Sojabönor är ju en men de innehåller ju ungefär lika mycket fett dock.
Linser bör väl kompletteras med ris för att bli fullvärdigt och då får man en jäkla massa kolhydrater för varje gram protein då både linser och ris innehåller en massa kolhydrater :-p
Tacksam för tips!
Problemet med modern och vegetarisk kost är att man får i sig mycket kolhydrater, vilket stimulerar immunförsvaret.
Prova istället paleolitisk kost och ät mycket fet fisk om du har problem med allergier/astma.
Ola Wallengren
2007-07-20, 15:23
Fast mjölk mat kan ju ge olika symptom/egenskaper (vet inte vad jag ska kalla det) utan att för den skull vara allergi.
Mjölk är ju rätt känt för att vara slembildnande, även om man inte är allergisk mot det.
Mamma, som har astma, har fått rådet att minska ner på mjölkprodukter just av denna anledning, så även om jag även håller med Ola, så kan jag förstå vad du menar. Kanske vore det bra att prata med en dietist?
Vad jag vet så finns det inga vetenskapliga belägg för att mjölk är slembildande. Empiriskt kan man märka att det känns slemmigt i munnen men det är inte samma sak som mer slemm i luftvägarna.
Diagnostiken för olika allerier går frammåt hgela tiden och det fins en mängd tester som jag för övrigt inte är speciellt insatt i. Det kan tex vara så att man har negativt blodprov och pricktest men man kan få positivt på "pricktest" i tarmen. Det finns sätt att utreda ovanliga allergier på. Diffusa symtom är speciellt svårutredda vilket gör att man bara rör till det om man börjar utesluta saker på må få.
En dietist är nog inte lösningen i första hand eftersom en dietist behandlar diagnoser som är konstaterade av läkare, och vad det gäller allergier bör man nog vända sig till en specialist.
Ironwoman
2007-07-20, 15:46
Nötter och frön ger protein, men mer fett. Vetegroddar ger mycket protein, dock inte fullvärdigt, smakar sisådär, billigt. En del grönsaker ger mycket protein i jämförelse mot kolhydrater broccoli, gröna ärtor, spenat.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.