Logga in

Visa fullständig version : Champinjoner - konserver, vitaminer etc?


Jacky
2007-06-28, 19:47
Hej.

Jag äter en hel del champinjoner på burk, tycker att det är smaskens till det mesta. Nu när jag var och handlade idag så frågade jag mig själv om det verkligen var så smart att lägga pengar på något som ger så lite energi i förhållande till vad det kostar...typ 10-15 kcal/100g...
När jag då funderade så dök en viktig fråga upp....finns det något bra i dessa burk-champinjoner...antioxidanter, vitaminer etc...ja, något som gör kalaset värt pengarna förutom den goda smaken?

Eddie Vedder
2007-06-28, 19:50
Den som söker skola finna::thumbup:

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11064&lang=sv

http://192.121.81.11/livsmedelsok/sok.aspx?epslanguage=SV


För övrigt borde väl den goda smaken vara orsak nog att köpa dom?;)

Jacky
2007-06-28, 19:54
Tack...uj, uj..inte mkt vitaminer där inte...
Smaken får göra det värt väldigt ofta ändå....men iinte lika ofta som nu...

Musselbank
2007-06-28, 19:55
Ne, de innehåller nog ingenting kul. Tvärtom är för mycket champinjoner mindre bra, det är nåt ämne i dem som inte är nyttigt. (Fast det gäller nog bara färska, och man kan äta rätt mycket utan problem.)

Smaken är dock viktig den också, som sagt.

King Grub
2007-06-28, 19:59
det är nåt ämne i dem som inte är nyttigt.

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11601&epslanguage=SV

Eddie Vedder
2007-06-28, 20:05
Hur är champinjonernas proteinkvalité i förhållande till många andra vegetabilier?
Quorn görs ju på svampmassa så det känns ju spontant som det skulle kunna vara något mer högvärdigt protein än exempelvis spannmålsprotein. Nu är ju proteinmängden i 100g champinjoner så försvinnande liten i vilket fall att det spelar liten (läs ingen;)) roll i praktiken men kan fortfarande vara intressant att veta.

Jacky
2007-06-28, 20:08
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11601&epslanguage=SV


Ahhh...kan vara värt att tänka på!
Kan kosta mer än det smakar!

King Grub
2007-06-28, 20:09
Svampprotein överhuvudtaget är av förhållandevis hög kvalitet och ger alla essentiella aminosyror.

Musselbank
2007-06-28, 20:11
Hur är champinjonernas proteinkvalité i förhållande till många andra vegetabilier?
Quorn görs ju på svampmassa så det känns ju spontant som det skulle kunna vara något mer högvärdigt protein än exempelvis spannmålsprotein. Nu är ju proteinmängden i 100g champinjoner så försvinnande liten i vilket fall att det spelar liten (läs ingen;)) roll i praktiken men kan fortfarande vara intressant att veta.

Extra lysin, tydligen

http://www.fruktogront.se/modules/artiklar/artikel.php?pageId=162 (sist)

Här och på andra sidor antyds dock att upptaget (av protein från svamp) är begränsat.

King Grub
2007-06-28, 20:19
Ja; det finns svamp som har proteinkvalitet som ungefär motsvarar kött. Andra hamnar lite lägre. Någonstans mellan animaliskt och vegetabliskt genomsnitt, om man skall säga ett medel.

Jacky
2007-06-28, 20:28
Nice...så plocka kantareller på hösten är fint för formen på flera vis...bra mat och mysig motion!