handdator

Visa fullständig version : Skillnad på protein och protein?


Xealswe
2007-06-25, 21:45
Tjena!

Jag funderar ibland på proteinintaget från olika källor, främst via kosten

I en dokumentär om Anders Graneheim ( den sista posen ) får vi följa hans dagar då han tränar, pratar och snackar om massa grejer

I ett moment är han inne i Ica-affären och köper malet kött i charkdisken, med motiveringen att kött är bra, för det innehåller grejer som gör en "saftig"

Nu undrar jag om han har en poäng i det han säger? Stämmer det att protein från köttkällor är bättre än från ägg, fisk och t.ex kyckling?

L-Sami
2007-06-25, 22:12
Ägg, fisk och kyckling är fullvärdiga proteinkällor, det är inte protein från havregryn, pasta, eller bröd.

Nitrometan
2007-06-25, 22:35
Ägg, fisk och kyckling är fullvärdiga proteinkällor, det är inte protein från havregryn, pasta, eller bröd.
Men kött då? Du glömde ju ju kött från djur som inte simmar eller flyger!

Är kött bra?

agazza
2007-06-25, 22:46
han tänkte nog på det naturliga kreatinet kanske.. men såga mig gärna:smash:

L-Sami
2007-06-25, 23:08
Men kött då? Du glömde ju ju kött från djur som inte simmar eller flyger!

Är kött bra?

Hehe, härligt med en sån backar up misstaget. Läste nog fel hans fråga. Kött är också en fullvärdig proteinkälla och är lika bra som ägg, fisk, eller kyckling, varken bättre eller sämre.

King Grub
2007-06-25, 23:41
Det finns en studie på äldre, som visade, att individer som åt mer rött kött ökade mer i styrka än kontrollgruppen efter 6 veckor, men skillnaden var borta efter 12 veckor.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&list_uids=15023610

En annan studie visar inte på någon skillnad alls.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/3/511

Sir Klabbe
2007-06-25, 23:48
Det finns en studie på äldre, som visade, att individer som åt mer rött kött ökade mer i styrka än kontrollgruppen efter 6 veckor, men skillnaden var borta efter 12 veckor.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&list_uids=15023610

En annan studie visar inte på någon skillnad alls.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/3/511

Vad åt de i "kontrollgruppen" då?

King Grub
2007-06-25, 23:51
Prova läsa.

Xealswe
2007-06-26, 11:40
Det finns en studie på äldre, som visade, att individer som åt mer rött kött ökade mer i styrka än kontrollgruppen efter 6 veckor, men skillnaden var borta efter 12 veckor.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&list_uids=15023610

En annan studie visar inte på någon skillnad alls.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/3/511

Kanske var den första studien det som BODY och andra miskelbyggartidningar byggde upphaussade artiklar om det röda köttets vara kring? ;)

Det hade varit intressant att göra samma studie på yngre folk och se om det kan finnas en skillnad

CiB
2007-06-26, 19:15
Tjena!

Nu undrar jag om han har en poäng i det han säger? Stämmer det att protein från köttkällor är bättre än från ägg, fisk och t.ex kyckling?

Till viss del handlar det om matsmältningssytemet, 100 gr köttbit blir jag längre mätt på än 100 gr ägg. Dvs det tar längre tid för kraftigare mat att tas upp av kroppen än det motsatta, dvs att proteinet därmed tas upp långsammare.

King Grub
2007-06-26, 19:19
Äggprotein tas i o f s upp mycket långsammare än köttprotein (förutsatt att mängden protein är lika stor och måltiden i övrigt ser likadan ut).

Ola Wallengren
2007-06-27, 08:41
Äggprotein tas i o f s upp mycket långsammare än köttprotein (förutsatt att mängden protein är lika stor och måltiden i övrigt ser likadan ut).

Jag tvivlar inte på det du säger men eftersom jag är nyfiken undrar jag om du har en eller flera referenser.

King Grub
2007-06-27, 08:45
Kolla artikeln (International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2006, 16, 129-152) jag skickade dig förra veckan - tabeller och vidare referenser där (Am. J. Physiol. 277:G935-G943, 1999 för ägg). Även om siffrorna är inexakta, är det en jättelik skillnad mellan ägg och kött.

Och http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2336620&postcount=20

Ola Wallengren
2007-06-27, 09:05
Ja, det va just det. Olika metoder och olika mängder gör jämförelser och tolkningar svåra. En jättelik skillnad kan enligt mig va svår att se men men jag konstaterar att ägg verkar vara en långsamt absorberad proteinkälla och troligtvis långsammare än kött.

Xealswe
2007-06-27, 13:59
Vad är fördelen egentligen med att ett protein tas upp långsammare över dagen som helhet?
Det totala proteinintaget ska ju inte vara mer än runt 1.14-2g/kg kroppsvikt och spelar det då roll ifall man når detta via ägg , kött, fisk eller pulver?

Eller försöker man eliminera perioder under dagen som kan vara mer "fattiga" på aminosyror och lösa detta mha äggprotein? Just för att under ett längre tidsperspektiv få bättre resultat?

King Grub
2007-06-27, 14:07
Snabbt protein stimulerar nybildningen av muskelprotein över basnivåer, men minskar inte proteinnedbrytningen. Tvärtom med långsamt: det stimulerar inte proteinsyntesen, men reducerar den pågående proteinnedbrytningen. Jämför man ett intag av snabbt vs långsamt protein rakt av ger långsamt protein mycket bättre proteinbalans. Som en del av en komplett måltid, med fett och kolhydrat, minskar skillnaden, men långsamt ger fortfarande den bättre proteinbalansen. Hos unga. Hos gamla är det tvärtom, och snabbt protein ger där den bättre proteinbalansen.

spelar det då roll ifall man når detta via ägg , kött, fisk eller pulver?

Äter du en någorlunda vettigt, normal och blandad kost behöver du inte grubbla på saken; aminosyreprofiler från olika livsmedel kompletterar varandra.

Xealswe
2007-11-25, 23:14
Ok det låter logiskt. Vassle för äldre, kassein och ägg för unga. Eller bäst av allt, en kombination av båda två