Visa fullständig version : Gravad lax. Sämre än lagad?
Missar man viktiga näringsämnen om laxen inte är tillagad? Får man i sig lika mycket protein om laxen är gravad t ex?
Jag vet inte men frågan är intressant:thumbup: Vi vet ju att vi inte kan tillgodogöra oss proteinet lika bra i råa ägg som i kokta. Värmedenatureringen underlättar för enzymerna att klippa upp proteinet till aminosyror.
I gravad lax är ju proteinet denaturerat m h a salt. En denaturering som ofta är reversibel när man avsaltar proteinet.
Jag chansar och tror att upptaget är aningen sämre för gravad fisk.
Jag vet inte men frågan är intressant:thumbup: Vi vet ju att vi inte kan tillgodogöra oss proteinet lika bra i råa ägg som i kokta. Värmedenatureringen underlättar för enzymerna att klippa upp proteinet till aminosyror.
I gravad lax är ju proteinet denaturerat m h a salt. En denaturering som ofta är reversibel när man avsaltar proteinet.
Jag chansar och tror att upptaget är aningen sämre för gravad fisk.
Jag tänkte också att det blev lite mindre protein ur gravad fisk. Tack för ditt svar och roligt att du tyckte frågan var intressant!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.