astrodog
2007-06-20, 10:57
jag har läst att kokosolja i princip ska vara den bästa olja att steka i eftersom den inte förstörs av hög värme och samtidigt är rik på laurinsyra som ska vara väldigt hälsobefrämjande. sant?
har också läst att studier som visar på negativa effekter från mättade fetter är baserade på data där transfetter och andra mättade fetter slagits ihopa som en grupp. sant?
ett antal källor jämför margarin med plast och/eller anser inte att detta är något som en människa ska äta och om man tvunget måste ha fett på sin macka så är det bättre med bregott, än t.ex. becel, lätta, lätt&lagom, etc. sant?
någon som har en hyfsat bra bild av vilka fettkällor man bör ha och hur mycket? verkar som att nästan all fisk är kontaminerad. fläsk o nöt som inte är ekologiskt uppfödd får en dålig fettsammansättning eftersom de mest äter sädesslag och får mycket onaturliga ämnen insprutade i sig som hormoner och antibiotika. det lämnar kvar ekologiskt nötkött, vilt, avokado, kokosolja, nötter, om man utesluter mjölkprodukter som inte är ekologiska och råa, för det verkar som att mjölk i princip inte rekommenderas av samma källor ifall den inte är rå, oavsett om den är ekologisk eller inte.
kan man på något vis göra EAA av vassle genom att till exempel hälla i lite enzym, låta det bryta ner proteinet, och senare dricka det som fria aminosyror?
källor: mercola.com och andra associerad med naturopathy, stenålderskost och liknande.
sen så har vi en annan udda grej jag läste om, http://www.warriordiet.com/ där man helt enkelt bara äter på kvällen och då frossar man i, vad jag förstår, nåt liknande en stenålderskost med mycket kött och så, precis som en romersk krigare på fältet hade kunnat tänkas göra. är detta nåt vettigt eller?
de flesta verkar ju iaf överens om att vissa fiskar inte ska ätas i allt för hög utsträckning. och de flesta verkar överens om att äta smala köttsorter. alla är överens om att man ska äta mycket grönsaker och en hälsoprofil jag gjorde på whfoods.com visade att jag behöver mera spenat och broccoli så det har jag ätit väldigt mycket av senaste åren.
en annan uppfattning jag fått är att spannmålsprodukter helst ska undvikas, och spannmålsliknande produkter med, som potatis, ris, majs och då lämnar det inte särskilt många kolhydratkällor kvar förutom enorma mängder frukt o grönsaker men sen så om man läser lite om warrior diet och andra liknande stenålderkoster så påstår en hel del att man faktiskt inte behöver mer kolhydrater utan att kroppen lär sig arbeta på nåt annat sätt och använder endast kött, grönsaker, fröer, bär, frukt som sina energikällor, eller det är så jag uppfattat det iaf, har aldrig testat det strikt, blir helt för sugen på olika sötsaker eller andra kolhydratkällor.
sen så hela grejen med rött kött, om man går på nåt stenålderskostliknande så kommer man ju äta en mängd rött kött och det har man ju hört i evigheter att det skulle vara dåligt, men om jag t.ex. äter scans ekologiska 10 % nötfärs som inte är alltför dyr, riskerar jag något då egentligen? jag är inte ens i närheten av överviktig, 72 kg 181 cm och tränar väldigt hårt.
och just det ett par sant/falskt frågor till
mättade fetter leder inte till hjärt/kärl problem, sant?
nattokinaese rensar dina blodkärl från beläggningar, sant?
någon påläst som har lite funderingar?
har också läst att studier som visar på negativa effekter från mättade fetter är baserade på data där transfetter och andra mättade fetter slagits ihopa som en grupp. sant?
ett antal källor jämför margarin med plast och/eller anser inte att detta är något som en människa ska äta och om man tvunget måste ha fett på sin macka så är det bättre med bregott, än t.ex. becel, lätta, lätt&lagom, etc. sant?
någon som har en hyfsat bra bild av vilka fettkällor man bör ha och hur mycket? verkar som att nästan all fisk är kontaminerad. fläsk o nöt som inte är ekologiskt uppfödd får en dålig fettsammansättning eftersom de mest äter sädesslag och får mycket onaturliga ämnen insprutade i sig som hormoner och antibiotika. det lämnar kvar ekologiskt nötkött, vilt, avokado, kokosolja, nötter, om man utesluter mjölkprodukter som inte är ekologiska och råa, för det verkar som att mjölk i princip inte rekommenderas av samma källor ifall den inte är rå, oavsett om den är ekologisk eller inte.
kan man på något vis göra EAA av vassle genom att till exempel hälla i lite enzym, låta det bryta ner proteinet, och senare dricka det som fria aminosyror?
källor: mercola.com och andra associerad med naturopathy, stenålderskost och liknande.
sen så har vi en annan udda grej jag läste om, http://www.warriordiet.com/ där man helt enkelt bara äter på kvällen och då frossar man i, vad jag förstår, nåt liknande en stenålderskost med mycket kött och så, precis som en romersk krigare på fältet hade kunnat tänkas göra. är detta nåt vettigt eller?
de flesta verkar ju iaf överens om att vissa fiskar inte ska ätas i allt för hög utsträckning. och de flesta verkar överens om att äta smala köttsorter. alla är överens om att man ska äta mycket grönsaker och en hälsoprofil jag gjorde på whfoods.com visade att jag behöver mera spenat och broccoli så det har jag ätit väldigt mycket av senaste åren.
en annan uppfattning jag fått är att spannmålsprodukter helst ska undvikas, och spannmålsliknande produkter med, som potatis, ris, majs och då lämnar det inte särskilt många kolhydratkällor kvar förutom enorma mängder frukt o grönsaker men sen så om man läser lite om warrior diet och andra liknande stenålderkoster så påstår en hel del att man faktiskt inte behöver mer kolhydrater utan att kroppen lär sig arbeta på nåt annat sätt och använder endast kött, grönsaker, fröer, bär, frukt som sina energikällor, eller det är så jag uppfattat det iaf, har aldrig testat det strikt, blir helt för sugen på olika sötsaker eller andra kolhydratkällor.
sen så hela grejen med rött kött, om man går på nåt stenålderskostliknande så kommer man ju äta en mängd rött kött och det har man ju hört i evigheter att det skulle vara dåligt, men om jag t.ex. äter scans ekologiska 10 % nötfärs som inte är alltför dyr, riskerar jag något då egentligen? jag är inte ens i närheten av överviktig, 72 kg 181 cm och tränar väldigt hårt.
och just det ett par sant/falskt frågor till
mättade fetter leder inte till hjärt/kärl problem, sant?
nattokinaese rensar dina blodkärl från beläggningar, sant?
någon påläst som har lite funderingar?