handdator

Visa fullständig version : Ryggskada i 2 år, vad ska jag göra ?


varro
2007-06-18, 08:21
Hejsan !
Ni får gärna bolla vidare min tråd om den ligger fel. Den har ett stort samband med idrott och styrketräning/rehab så jag la den i denna del av forumet.

Andreas är mitt namn.
Jag har under 2 års tid kämpat med en ryggskada som är nått av det värsta i skadoväg jag stött på i mitt liv. En skada som har gjort mig sängliggandes X antal månader totalt sett.

För att gå in närmare på vad det är för typ av skada jag har (de jag vart hos kan inte riktigt sätta fingret på exakt vad det är för problem, men dom "tror" sig veta):

Det första året satt problemet i svanken, utan speciellt mkt kunskap om benämningar på muskler så sitter smärtan på båda sidorna en halv decimeter ovanför svanskotan. Smärtan var i början mer påtaglig och väldigt "huggande". Med spikrak rygg klarade jag mig utan smärtorna, men minstaböjning fram eller bak/ansträngning högg det till. Dessa smärtor kom periodvis, till en början veckovis med 1 månads mellanrum. Mellanrummen blev kortare och kortare, och smärtan satt i längre och längre. Slutligen efter 1 års tid så började smärtan stråla ut i benen och ibland ända ut i vaderna.

I dagsläget så har jag smärta 95% av min tid, det är dock mer koncentrerad smärta och inte längre i så stora partier, dock har den som tidigare sagt strålat ut i benen, den växlar veckovis mellan benen helt slumpvis givetvis.


De jag besökt för mina problem:

Vårdcentral.
Läkare.
Idrottsläkare.
Ryggspecialist. (vet inte hur pass duktig han var, svårt att avgöra.)
Sjukgymnast.
Akupunktur. (provat 1 gång bör nämnas, ger inte spec mkt resultat 1 gång bara)

Svaret jag fått, dina lårmuskler bak är för stela, stretcha ut dom.
Fått 1000 olika stretchövningar. Dom har även gett mig rehab som hjälper minimalt, gjort det i 3 månader.

Mediciner jag ätit:
Voltaren och (och andra starka smärtstillande/antiinflamatoriska mediciner)
Äter på daglig basis ipren, ibland blandat med panodil för att klara vardagen.

Vill även nämna att jag stretchat MYCKET, väldigt MYCKET. Denna tråd är väldigt komprimerad. Har provat så mycket saker så jag vet inte vart jag ska börja och sluta.


Har ni nå tips ?
//A

UrkProductions
2007-06-18, 08:34
Jag är ledsen. Måste vara jobbigt.

h1tman
2007-06-18, 09:06
Vet inte hur kraftig voltaren är men ipren och panodil som smärtlindrande har aldrig gett mig någon direkt effekt (utom vi huvudvärk och feber). Kraftigare smärtlindrande kanske skulle hjälpa iaf mot spänningsvärk, bara du inte känner dig frisk och gör en massa dumt.

Fortsätt nöta med vårdcentraler etc.

Deppa inte ihop (ond cirkel), försök hitta på ngt du tycker är kul som inte skadar dig och får dig att glömma smärtan så mycket som möjligt. T.ex: musik, god mat, vänner, familj, film (komedi lr porr, du väljer :p), internet använd fantasin

h1tman
2007-06-18, 09:11
Att vara på gott humör hjälper dig att bli friskare, låter som en klyscha, men det är sant

varro
2007-06-18, 11:05
H1tman: Tack för dina råd, dock vill jag tillägga att hela min vardag är inte förstörd pga ryggskadan. Jag har redan ställt in mig på tanken att jag kanske kan få leva med det i resten av mitt liv, det kan ju faktiskt vara så !
Så jag lever på som vanligt fasten jag har skadan, men finns det nått att göra så gör jag ju gärna försök så att säga.

Någon som vet någon riktigt bra ryggspecialist som verkligen kan sin sak ?!

Det jobbigaste av allt är att jag tränat större delen av mitt liv, sysslat med brottning sen jag var liten, till och från med div uppehåll i 6-7 års tid. Har även sysslat mkt med boxning och tränat regelbundet gym. Träning är mitt liv och det bästa jag vet, så det känns inte som att ge upp är ett alternativ.

Kom gärna med ideer till mig.

champion
2007-06-18, 11:49
Vad har dom kommit fram till att du har?
Har du testat ultraljud?
Har du testat en annan Ryggspecialist och idrottsläkare? Tycker dom 2 borde veta vad du har och vad du kan göra för att få bort skiten.

Handcuff
2007-06-18, 11:58
Spontant känns det som om det sista du behöver är fler luddiga tips/program osv särskilt på ett forum av folk som inte träffat dig. Se till att träffa en sjukgymnast/speciallist och gör exakt som denne säger att du ska göra :thumbup:

varro
2007-06-18, 13:36
Det jag vill ha hjälp med genom detta forum, är någon som kan hjälpa mig att få kontakt med exempelvis en specialist på området. Sen tror jag ingen här kan på rak arm med min beskrivning säga vad jag ska göra för att förebygga, det är inte heller det jag är ute efter.

Ville bara beskriva min skada för att kanske ge en bild av vem jag behöver kontakt med.

Så åter igen, vet ni någon specialist jag ska ta kontakt med, eller kanske någon alternativ metod som kan vara till nytta kom gärna med förslag.

Har bara provat vanlig röntgen, inge ultraljud.
Vad kan dom se med ultraljud.

Det svar jag fått är att jag har för stela lårmuskler bla. Det klan jag till viss del hålla med om. Men jag har i perioder stretchat så pass mycket lårmuskler att det längre ger någon effekt. Jag kan med andra ord inte stretcha ut den aktuella muskeln speciellt mkt mer, kan aldrig tänka mig att den behöver stretchas ut mer. Sen är ju stretching färskvara så+ man måste ju underhålla det är jag medveten om. Men det blir INGE bättre med stretching.


//Varro

champion
2007-06-18, 14:29
Kanske finns bättre sidor som förklarar men hitta inte :(
http://www.akupunktur.se/beh_ultraljud.htm
Kanske duger? Nån annan kanske vet nån bättre

varro
2007-06-18, 15:14
Jag kanske helt enkelt får försöka ge rehabliliteringen några månader till innan jag ger mig in på några andra metoder.

Guddi
2007-06-18, 16:34
TENS eller akupunktur för smärtan. Värme växlat med kyla kanske även det kan hjälpa mot smärtan och spänningar.

Du kan även försöka med att simma eller gå på vattengympa för att hålla igång så mycket som möjligt. Promenader i friskt tempo rekommenderas vid alla ryggproblem jag kan komma på.

I övrigt är låter det för mig som att ditt bästa alternativ är att gå till vården och söka hjälp. Handkuff's råd är det bästa du kan få.

sweet_sunny_south
2007-06-19, 21:21
att gå till en ryggspecialist låter som en bra idé. en annan grej som ja sponant reagerar på e varför du inte tagit en MR...så mycket problem som din skadad medför så tycker ja att det e högst relevant att ta en MR.

i alla fall så tänkte jag bara berätta att när jag var på praktik på en ortopedavdelning så var det en ung patient som hade haft problem med ryggen o utstrålningar i benet i 7 år. hon hade varit hos alla o gjort allt hon blivit rådd om. det var ett helvete o inget hjälpte...men sedan så uppmärksammade de att hon hade en rutten disk eller något liknande(kom ej dock ihåg exakt hur det uppmärksammades, men det var något som man borde ha sett på MR om ja inte missminner mej) som ej hade uppmärksammats på någon form av röntgen. de tog bort disken, opererade in en diskprotes och patienten har nu inte haft några problem överhuvudtaget sedan operationen som var för flera år sen.

ja tycker iaf att du ska pressa farbror doktorn till en MR som kan utesluta diverse diagnoser o tillstånd.

neppal
2007-06-19, 21:46
Ville bara beskriva min skada för att kanske ge en bild av vem jag behöver kontakt med.

//Varro

Jag rekommenderar verkligen att du tar kontakt med Tho i Linköping, har själv fått hjälp av honom med att jag hade händer och fötter som var som isbitar (tränade på hans klubb då så var inte brist på aktivitet) Har inte haft något problem med det efter akupressuren.

Om det känns som blajj så finns det dokumenterat patient berättelser (filmat, behandling, skador innan hur det blev efter osv) med folk som har gått med problem under hur lång tid som helst var specialister/vården/mediciner inte har gett någon effekt samt ofta allvarliga biverkningar

Många som har gått dit i det som finns på filmerna är värre fall man blir chockad när man ser föra och efter, han brukar lägga upp det som träning, kost, akupressur och antagligen be dig att sluta ta mediciner


Såg nu att dom har lagt upp som en hemsida http://www.artofliving.nu/ står massa berättelser och sånt där men en film eller bild säger ju mer än tusen ord. Du kan ju även checka in binh-dinh sektionen fanns lite trailers och sånt där men inget specifict för detta.

Hoppas att allt löser sig och hör av dig med hur det går.

neppal
2007-06-19, 21:58
fanns lite trailers och sånt där men inget specifict för detta.

Fanns visst filmer på sidan såg jag, vet inte vad det är för något och om det jag har sett är med men kanske värt en kik under behandligar och i galleri sektionen.

varro
2007-06-21, 21:28
Tack för svar !
En magnetröntgen hade gjort mycket.
Men som kanske ni alla vet att doktorer verkar hålla på Magnetröntgen in i det sista. En vanlig röntgen i detta fall som jag fått kunde jag nästa själv listat ut att där kommer vi inte hitta nått.

Den förklaringen jag fått av läkaren är att magnetröntgen är väldigt diffust, och att man mer eller mindre måste veta vad man letar efter innan man skall göra röntgen. För att bara göra den rakt upp och ner så är det svårt att hitta nått fel..

Vad som stämmer vet jag inte.
Jag ska besöka denna hemsida som du rekomenderat, få se vad det är för någonting.

h1tman
2007-06-22, 13:00
Spontant känns det som om det sista du behöver är fler luddiga tips/program osv särskilt på ett forum av folk som inte träffat dig. Se till att träffa en sjukgymnast/speciallist och gör exakt som denne säger att du ska göra :thumbup:

Jag förstår ditt resonemang handcuff, men min åsikt är att han borde söka information på så många ställen som möjligt för att få en bra egen uppfattning om sitt problem. (Du är förmodligen rädd för dålig tips typ: lyft tunga saker och skit i smärtan så försvinner den)

varro - du är ingen läkare, ryggspecialist eller liknande - det är inte jag heller - det ska du alltid ha i bakhuvudet när du drar dina slutsatser, hursomhelst:

När jag har ett problem som jag vill lösa gör jag det genom att söka så mycket information om det som jag kan och därigenom få ett bra grepp om det och vad jag kan göra åt det, ju bättre man förstår ett problem desto bättre kan man hantera det. Det är trots allt så att det är DU som har ont och vet exakt hur det känns, det gör ingen annan. Ingen kan lägga så mycket tid på att förstå ditt ryggproblem som du själv eftersom det är du som har ont och därför har det största incitamenet att göra något åt det.

DVS: Läs så mycket du kan, träffa fler specialister, förhoppningsvis kan nån här på kolo tipsa dig om nån riktigt bra ryggspecialist.

Lycka till!

Princy
2007-06-23, 14:07
Om du inte redan gjort det skulle jag absolut rekommendera att gå till en naprapat, alt. en kiropraktor. Allra helst en som är någorlunda insatt i styrketräning.

varro
2009-05-01, 14:06
Hejsan !
En liten uppföljning på en gammal tråd.
Har vart på en Magnetröntgen och fått svar igår, det visade sig att det var en inflamerad kota. Läkaren har gett mig en remiss till en reumatalog (stavning ?).
Systemet är ju tyvärr som det är, man kan inte skicka alla som har ryggproblem på MR. Men jag råkade vara ett ovanligt fall och inte bara någon klassiskt problem som obalans i muskler eller stela muskler som skapar obalans.

Hade jag fått en magnetröntgen efter 1 år med problem, så kanske jag hade kunna spenderat mer kvalitetstid på mina resterande 4 år som jag haft ont. Inget att göra nått åt idag, man utesluter dom enkla sakerna först.

Sen är det ju inte säkert att deta löser problemet, men man vet iaf vad felet är.

Martin Löwgren
2009-05-01, 14:47
den förklaringen jag fått av läkaren är att magnetröntgen är väldigt diffust, och att man mer eller mindre måste veta vad man letar efter innan man skall göra röntgen. För att bara göra den rakt upp och ner så är det svårt att hitta nått fel..+1(000.000)

I ditt fall borde man misstänkt spondylit vilket de nu hittade - synd bara att de tog sån lång tid.