handdator

Visa fullständig version : Goda soppor?


LadyInsane
2007-06-03, 23:21
Jag älskar soppor. Däremot lagar jag sällan egna och köper helst färdiga. Mina favoriter är Blåbands; Redd Grönsakssoppa och Keldas Orientaliska soppa. Nu tänkte jag höra vad ni andra har för tips. Om ni vet någon soppa i affärn får ni gärna tipsa mig om den. Annars om ni har sopprecept på g som inte är alltför avancerade och smakar bra, är det bara att slänga upp dessa.

Hey ho, lets go.

kahn
2007-06-03, 23:25
Soldatens ärtsoppa!

LadyInsane
2007-06-03, 23:30
Soldatens ärtsoppa!

Myees. Jag får väl googla om du inte lägger upp något recept..;)

Eller är det en färdiggjord soppa från affären?

NotoriousEreko
2007-06-03, 23:32
Tomatsoppa med pasta i är oslagbart *drool* :naughty:

Eddie Vedder
2007-06-04, 03:39
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=90942&highlight=soppor

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=30789&highlight=soppor

Det fiiiiinns faktiskt en sökfunktion LadyInsane :D

LadyInsane
2007-06-04, 10:21
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=90942&highlight=soppor

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=30789&highlight=soppor

Det fiiiiinns faktiskt en sökfunktion LadyInsane :D

Fan, jag sökte ju på soppa men inte soppor..:smash:

kahn
2007-06-04, 18:56
Myees. Jag får väl googla om du inte lägger upp något recept..;)

Eller är det en färdiggjord soppa från affären?

Hederlig plåtburk är det! :cool:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=50885

mela
2007-06-04, 20:28
Jag gör soppa ibland på:
4dl vatten
1 grönsaksbuljon
lite potatis
lite purjolök
lite morötter
lite sånna..eh..långa gröna bönor..he..nånting..

*drool*

machine gun
2007-06-05, 07:09
Den här är riktigt god och går snabbt att laga: http://www.ihv.uu.se/kokboken/receptsida.php?recid=56&cat=14&order_key=-&offset=0

regus
2007-06-05, 07:27
Den här är riktigt god och går snabbt att laga: http://www.ihv.uu.se/kokboken/receptsida.php?recid=56&cat=14&order_key=-&offset=0

Jag gjorde en variant av det där igår.

gröna ärtor
grönsaksbuljong
ett paket bacon
och lite timjan


http://www.parkyourpic.com/uploads/1259d7e526.jpg (http://www.parkyourpic.com/)

Ser ju lite roligt ut. Men gott var det i alla fall.

machine gun
2007-06-05, 07:56
Färgen när man använder frysta gröna ärtor blir helt galen :) Vi fick många kommentarer om färgen när vi hade sensorisk bedömning av receptet jag postade ovan.

(vi hade som uppgift att ta fram en hög med recept och laga upp, bedöma, näringsberäkna osv till den där kokboken)

coxie
2007-06-05, 13:29
http://www.felix.se/produkter_detalj.asp?produkt_id=07510

Den gulashen är sanslöst god för att vara halvfabrikat.

machine gun
2007-06-07, 15:28
Den här är riktigt god och går snabbt att laga: http://www.ihv.uu.se/kokboken/receptsida.php?recid=56&cat=14&order_key=-&offset=0

Just ja, vill du ha den ännu mer energisnål kan du ju testa med Minifraiche eller kanske Kesella (fast då måste den i sist och får inte koka upp, annars skär den sig). Iofs är den ganska energisnål redan (antal kcal är ju inkl tillbehör). Bra deffsoppa I say :thumbup:

Jax
2007-06-08, 17:07
Gjorde en potatis- och purjolöksoppa innan idag. Tog en bild på den också, får se om jag orkar ladda in den från kameran. Gott blev det i alla fall. Receptet på en höft.

Två stora potatisar
En liten purjolök
Lite vatten för att koka det i
1/2-1 hönsbuljontärning

Koka och tag sedan en styck mixer och gör soppan någorlunda slät eller helt slät beroende på smak. Tillsätt 1,5-2 dl vispgrädde och lite vitpeppar.

För icke-vegitarianer rekommenderas att steka några skivor bacon som skärs fint och läggs på toppen av soppan vid servering. För den late kan baconskivorna läggas mellan hushållspapper och köras i micron under två minuter.

sissa
2007-06-08, 17:21
jag har snabb favvosoppa

kikärtsoppa (detta är typ till en pers)

hacka 1 scharlottenlök
hacka en halv klyfta- en klyfta vitlök
hacka ner nån matsked ung. med örter som finns hemma. jag tog persilja, gräslök och basilika
fräs lite lätt i olja och/eller smör
häll ner en halv burk med kokta kikärter ( eller om man kokat själv)
häll på ca 2 dl vatten (bättre att ta för lite än för mkt och späda mer sen)
+ en halv buljongtärning ( svamp tog jag)
låt småputtra nån minut
i med lite sambal oelek (chilipasta)
klicka i en-två matskedar creme fraiche ( kan uteslutas)
rör om och kör sen slät i mixer

smaka av med peppar och salt
häll i ca en halv matsked vinäger
späd med mer vatten om den e för tjock


här finns bild ( den gången hade jag även lite morot i )
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2162671&postcount=2873

Jax
2007-06-08, 20:54
Gjorde en potatis- och purjolöksoppa innan idag. Tog en bild på den också, får se om jag orkar ladda in den från kameran. Gott blev det i alla fall. Receptet på en höft.
Bild upplagd:
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2345820&postcount=3655

Milia
2007-07-07, 19:59
Jag åt en så god avokadosoppa för ett tag sedan (bild finns i mat och bild-tråden).
Jag kokade hönsbuljong (tärning) och blandade i ostsås (Kelda) och avokado och sen mixade jag till lagom konsistens, det går att få ganska fluffigt om man vill.
Sen hade jag kokta vita bönor i, och smulade över fetaost och strödde sist över röd basilika och gräslök.
(Jag kommer inte ihåg proportionerna i receptet)

MyungChul
2007-07-07, 22:12
Chilisoppa på kokosmjölk och vitlöksmarinerad scampi.

2port

Marinera ca 150g scampi i lagom mängd vitlök och olja
Hacka upp en liten gul lök, en schalotten och 2 klyftor vitlök
Strimla 2 röda chilis
Fräs lök+lök tills den är halvmjuk och tillsätt då vitlöken och chilin
Slå på 400ml kokosmjölk och låt koka ihop på svag värme med alla härliga smaker
Salta, peppra
Låt scampin värmas lite i soppan innan servering, dock inte för länge för gummianka är inge kul

Davido
2008-09-29, 19:28
Nu när hösten börjar lägga sig över landet så är det skönt att värma sig med lite varm soppa!! har ni några fina recept att dela med er? gärna med bilder!!

jag har ett (till att börja med) grönsakssoppa:

5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
gul lök
salladskål
frysta grönsaker

det blev inte helt dumt!!

ackilf
2008-10-01, 16:59
VÄRLDENS godaste morots/linssoppa med indisk touch. Får du tag på pumpa är det nästan ännu godare än morötter.

Hacka morot/pumpa, gul lök och fräs i olja/smör i en kastrull med röda linser. Tillsätt kryddor som får fräsa med, spiskummin och curry främst.
Späd med grönsaksbuljong och låt koka upp. Puttra mjukt och tillsätt en skvätt mjölk/sojamjölk/havremjölk/grädde och låt koka lite.

Mixa till en slät och krämig soppa när allt är mjukt. Ätes gärne med typ naanbröd eller chapatis*drool*

delta_mats
2008-10-01, 17:09
Pekingsoppa, eller vad man nu vill kalla den.
Jag har provat göra den en gång och jag blev jättenöjd.
Det är ganska många råvaror men när man väl har måttat upp allting går soppan ganska fort att göra.


BULJONGEN
Salt, peppar, piri piri
Två kycklingbuljongtärningar+ en grönsaksbuljongtärning+ 12 dl vatten
4-5 msk soja
1-2 msk sesamolja
3-4 msk chilisås
3-4 msk rödvinsvinäger
En msk riven färsk ingefära

SOPPINGREDIENSER
En halv kyckling i småbitar gärna färdigstekt/kokt
En burk bambuskott
En burk vattenkastanjer
200g Färska champinjoner
En och en halv dl. strimlad vitkål
En halv dl- en dl strimlad purjolök
ett ark plötlagd tofu, strimlad
500g oskalade räkor
Ett uppvispat ägg
Två msk potatismjöl rett med lite vatten

1.Koka upp vattnet och smula ner buljongtärningarna
2.Tilsätt soja, sesamolja, chilisås, ingefära, rödvinsvinäger och kryddor
3.Smaka och kompletera med det du tycker fattas
4.Lägg i bambuskott, vattenkastanjer, champinjoner, vitkål, lök och tofu (om kycklingen är rå tillsätt även den)
5.Låt detta koka i minst 10 minuter
6.Häll ner det uppvispade ägget och rör om
7.Häll även ner redningen med potatismjöl samtidigt som du rör om i grytan
8.Låt det hela koka några minuter
9.Tillsätt till slut räkor och kyckling, låt de bli varma

cosmic_dancer
2008-10-01, 19:51
keldas tomatsoppa och thaisoppa är goda
campells tomatsopp
hemköps gulchsoppa

idag proavde jag knorrs nya eat green soppor, provade whitesoup med blomkål och sparris. God men väldigt mild i smaken, så man får krydda på en del själv.

Enkla rena soppor såsom tomatsoppa är braiga då det lätt blir mer matigt om man slämger ner lite paprika och tomat etc.

1684_
2008-10-01, 20:11
FIIIISKsoppa och köttfärsoppa med stekt köttfärs å massa goda rotfrukter, majs, sojabönor å broccoli <3

Anna.L
2008-10-01, 20:49
Min favoritsoppa! *drool*

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=2612825&postcount=161

Musselbank
2008-10-01, 23:18
Om man fräser en lök och en hel del vitkål ordentligt (det gör inget om det bränner lite), tillsätter salt, peppar och torr timjan, och sen kokar till bra kålkonsistens i snålt med vatten så blir det förunderligt gott. Jag blir förvånad varje gång.

(Jag provade Campbells hummerburksoppa. Oätlig, enligt min mening.)

blaki
2008-10-02, 00:16
Den här är ljuuuuuvlig! Och väldigt lättlagad fast man kanske inte tror det. http://www.fisksoppa.se/saffransdoftande-fisksoppa

Mycket bra sida i övrigt också!

Tycker att Keldas thai-soppa är helt ok som grund till egna mästerverk också!

magdalenae
2008-10-02, 08:00
Om man fräser en lök och en hel del vitkål ordentligt (det gör inget om det bränner lite), tillsätter salt, peppar och torr timjan, och sen kokar till bra kålkonsistens i snålt med vatten så blir det förunderligt gott. Jag blir förvånad varje gång.

(Jag provade Campbells hummerburksoppa. Oätlig, enligt min mening.)

Åh det ska testas, älskar lök och vitkål:) Gott med nån buljong i kanske också?

Cambells soppor är riktigt vidriga´faktiskt! Och inte är dom billiga heller...

jenni
2008-10-02, 17:48
köttfärssoppa är gott,

Eva
2008-10-03, 08:07
Kidneybönsoppa: Mixa kidneybönor till mos (innehållet i en burk á 400 g enligt receptet i "Schücks gröna"). Späd med buljong. Smaksätt med olivolja, vinäger, salt och peppar. Serveras varm eller kall.

Mental
2008-10-03, 11:52
Om man fräser en lök och en hel del vitkål ordentligt (det gör inget om det bränner lite), tillsätter salt, peppar och torr timjan, och sen kokar till bra kålkonsistens i snålt med vatten så blir det förunderligt gott. Jag blir förvånad varje gång.

(Jag provade Campbells hummerburksoppa. Oätlig, enligt min mening.)

Testa köra med en matsked senap med, många gillar det.

Jag brukar köra kålsoppa utan att bryna kålen, tycker det smakar bättre. Men det finns helt klart 2 olika skolor där :D

Gillar man kålsoppa så kan man med ett tillägg om senap, lagerblad och brynt nötfärs åstakomma en god Nikkaluoktasoppa.

Finns bra recept att googla, och modifiera efter tycke och smak.

veta
2008-10-03, 13:36
Mental; Nikkaluoktasoppa är ju fantastiskt, speciellt om den är gjord på renfärs! Receptet finns även i vår kokbok om man vill ha det exakt..

Musselbank
2008-10-04, 04:34
Åh det ska testas, älskar lök och vitkål:) Gott med nån buljong i kanske också?

Cambells soppor är riktigt vidriga´faktiskt! Och inte är dom billiga heller...

Ingen buljong för mig, men det passar säkert många. Det bakomliggande syftet med campbellsburken var förresten att ha den som blomkruka :hbang:

Testa köra med en matsked senap med, många gillar det.

Jag brukar köra kålsoppa utan att bryna kålen, tycker det smakar bättre. Men det finns helt klart 2 olika skolor där :D

Gillar man kålsoppa så kan man med ett tillägg om senap, lagerblad och brynt nötfärs åstakomma en god Nikkaluoktasoppa.

Finns bra recept att googla, och modifiera efter tycke och smak.

Tja, folk har ju senap i ärtsoppan, så varför inte! Själv är jag nog nöjd med den minimalistiska lösningen, men vissa experiment får man givetvis tillåta sig. Tack för tipsen!

magdalenae
2008-10-06, 19:51
Usch vad min mobilkamera tar fula bilder. Detta är iaf, i verkligeheten, en röd tomatsoppa på krossade tomater, creme fraiche och massa heta kryddor. I hade jag även lök, champinjoner, BE-bönor och skinka!
http://magdalena.blogg.se/images/2008/20081006345_18644160.jpg

Mental
2008-10-06, 21:03
Ingen buljong för mig, men det passar säkert många. Det bakomliggande syftet med campbellsburken var förresten att ha den som blomkruka :hbang:



Tja, folk har ju senap i ärtsoppan, så varför inte! Själv är jag nog nöjd med den minimalistiska lösningen, men vissa experiment får man givetvis tillåta sig. Tack för tipsen!

Gillar du inte senap i kålsoppan kan du testa sirap, många recept har sirap i kålsoppa

Davido
2008-10-07, 18:09
Lite tomatsoppa.. Kändes nästan som en pastasås!! går nog använda till vilket som..

Passerade tomater
Gul lök
Vitlök
Oregano
Olivolja
Krutonger som topping!!

cosmic_dancer
2008-10-08, 17:27
Har ett paket kelda skogssvampsoppa i kyeln, som jag tänkt ha som lunch imorgon. Vill nu ha förslag på hur jag kan göra den matigare, vad är/kan vara gott att blanda i.

AsTfL
2008-10-16, 11:26
Jag tog morötter,rotselleri,lite andra obskyra rotsaker,ett kilo potatis,lök och purjolök som fanns hemma och gjorde soppa på det.
Kokade alla grönsakerna utom purjon,tills de blev tillräckligt mjuka för att köras i mixern.
Hällde ner den mixade sörjan tillbaks i kastrullen,kryddade med lämpliga kryddor.
Lät det sjuda medan jag fräste på kycklingfile i kuber med lök.
Serverade med hackad purjolök.
Resultatet blev en väldigt krämig och mättande soppa.

NuclearWinter
2008-10-18, 19:46
egentligen är det ju bara att ta alla möjliga sorters rotfrukter man har hemma, skala och tärna dem, koka dem i lite lagom med vatten med buljong och kryddor i typ 20 minuter och sedan mixa runt i kastrullen med en stavmixer.

Jacky
2008-10-18, 20:46
Jag har en otroligt snabb soppa som jag brukar göra.
Jag värmer majs, ärtor och kikärter i en matlåda med vatten och goda kryddor i micron tills allt är varmt. Därefter mixar jag detta med mixerstav och toppar med räkor, keso, ost eller något annat smarrigt som jag är sugen på.
Är klart på bara ett par minuter.

CrazyJoeDavola
2008-10-30, 19:34
Fisksoppa någon?!

ja någon som fixar nått fint recept på fisksoppa, brukar käka "norsk fisksoppa" på jobbet o den e rätt god. Kanske med räkor och lax? Eller torsk lite ärtor, pörjo, morrötter.

MyungChul
2008-10-31, 14:22
Eller en bouillabaisse?

Fransk fisk och skaldjurssoppa/gryta.

Brukar köra musselbuljong som jag kokar själv av musslorna jag ska använda mig till soppan.

Svetta massa lök, purjolök, vitlök, morötter i smör i en större kastrull. Fräs även med lite saffranspistiller. Slå på mängder av vitt vin, musselbuljong och lite vatten efter behov. Låt koka ihop till en bra smak, och tillsätt massa fisk och skaldjur efter smak. Brukar använda mig av sej, lax, makrill, räkor, kräftor, hummer, musslor etc.

Serveras med en massa aïoli och nyrostat bröd eller krutonger.

Musselbank
2008-10-31, 20:27
Ingen buljong för mig, men det passar säkert många. Det bakomliggande syftet med campbellsburken var förresten att ha den som blomkruka :hbang:

Uppföljning och ett varnande långfinger, jämte ett försök att kompensera för ej närmare specificerat komplex med ett överflöd av kommatecken:

Växten, som var en av tre ursprungligt sunda trillingar, varav de två övriga, som slapp denna helvetets soppburkslogi, för övrigt mår väl, reagerade som människor i allmänhet på detta fabrikat och tvärdog efter mystisk invasion av onämndbara små organismer och allmän förruttnelse, pest och bedrövelse.

Undvik därför Campbells inadekvata soppor och dessas emballage till varje pris, inte blott i kosthållningen utan med största möjliga eftertryck även i hortikulturell hobbyverksamhet och kreativ rumsgestaltning.

http://educ.queensu.ca/~fmc/december2004/images/warhol_100_cans.jpg