handdator

Visa fullständig version : Vighet


tomccc
2007-06-03, 22:32
Jag har börjat träna för större vighet och första målet är att gå ned i split. Hur lång tid tar det att bli vigare, kan man lära sig att t.ex. gå ned i split på ett år eller kortare?

Motorbreath
2007-06-03, 22:44
Har en polare som är rätt bitig men ändå vig. Inspirerad av diverse Jean-Claude Van Damme-filmer tränade han upp vigheten så han klarar att gå ned i split. Nu var det några år sedan men jag vill minnas att det gick rätt fort. Så ett år är nog inga problem, var försiktig bara.

vesterberg
2007-06-03, 22:47
det beror ju helt på hur vig du är nu, gener osv. det kan ingen säga.

Olof
2007-06-04, 08:20
Att utveckla vighet tar lång tid. Se ökad flexibilitet som ett långsiktigt åtagande.

Är du ny på streching så är det klokt att börja träna passiv statisk streching och lätt dynamisk streching och eventuellt enkla PNF varianter.

Är du någorlunda vig bör du pröva på mer avancerade former av PNF samt isometrisk streching. Dessa två former av streching kan du inte utföra lika ofta som statisk streching men de är väldigt effektiva.

Allt eftersom du blir vigare kan det vara klokt att jobba mer med PNF och aktiv statisk streching för att öka styrkan i takt med den ökade rörligheten.

Sök gärna på artiklar av Thomas Krutz och Pavel Tsatsouline.

Rahf
2007-06-04, 11:58
Thomas Kurtz, vore taskigt om det dök upp något tyskt könsorgan eller liknande när man söker på Thomas Krutz.

Olof, aktiv statisk stretching för dig är det detsamma som isometrisk stretching?

Isometrisk stretching ökar i vilket fall som helst flexibiliteten överlägset bäst. Det finns de som tagit sig till en hel split på strax under två månader men då har de verkligen legat i. Låt det ta den tid det tar och använd isometrisk stretching om du vill ha de snabbaste resultaten, kom ihåg att läsa upp om det. Här är en bra sida med många inspirationer från bla. Kurtz.

Flexibilitetsträning (http://www.trickstutorials.com/index.php?page=content/flx3)