handdator

Visa fullständig version : Reservdelsbarn


Kurash
2007-05-25, 07:40
AB-länk (http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,1061521,00.html)
SVD-länk (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_15453442.asp)
GP-länk (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=342213)

Vet inte om den varit uppe förr eftersom den är några veckor gammal, men såg familjen på SVT nyss.

Det rör sig om en vanlig provrörsbefruktning där ägget växer till åtta celler i provröret. En av cellerna tas omhand. Cellens DNA/arvsmassa utnyttjas för att utesluta att det blivande barnet bär på samma sjukdom som det sjuka barnet. Samtidigt undersöker man om det blivande barnet har samma vävnadstyp eller HLA som det sjuka barnet.
Det friska och HLA-identiska ägget förs tillbaka till mammans livmoder där det får växa och utvecklas till ett barn. Blodet som finns kvar i navelsträngen, efter att barnet fötts, fryses in för att doneras till det sjuka barnet genom en blodstamcellstransplantation.
Källa: Anders Fasth, professor i pediatrik vid Drottning Silvia barnsjukhus i Göteborg och projektledare för den nationella biobanken för navelsträngsblod.

Men stöd av en ny lag som trädde i kraft förra året kan man nu använda genetiskt utvalda syskon som donatorer. Artiklarna rörande Felix framstår som odelat positiva till den nya metoden. Vad finns det egentligen för risker med att handplocka friska ägg till befruktning?

Muskelbyggaren
2007-05-25, 08:10
Något jag blir att tänka på är att man kanske borde sätta in sociala insatser efter barnets födsel för att det inte ska bli försummat. Risken finns att situationen i familjen redan är pressad av sjukdom och det bara blir till en väntan för det nya barnet att få in åldern.

Fatalist
2007-05-25, 09:34
Intressant, tycker jag är helt okej etiskt sett.