handdator

Visa fullständig version : ketodieter


fredthehead
2003-03-24, 14:14
är det inte farligt när ketonkroppar bildas? Det är ju en av de saker som sker med en diabetiker som inte behandlas och steget efter så hamanr man ju i koma. ökar det inte risken för diabetes eller nått sånt då?

psyko_bob
2003-03-24, 15:05
Nej.

Tanman
2003-03-25, 10:11
Nej, en diabetiker kan inte använda ketonkroppar som energisubstrat och får därför mer och mer ketoner i blodet och blir till slut ketonförgiftad och dör. En "vanlig" person som inte har diabetes använder ketoner för att förse hjärnan, muskler etc med energi, det är det som är vitsen med ketodieter och inte farligt.

Sverker
2003-03-25, 10:48
Nja... ketonkroppar är en utmärkt energikälla även för diabetiker.

Det som inte är bra är att vi diabetiker inte har insulin som kan för in sockret från blodet in i muskelcellerna. Resultatet blir att sockerhalten stiger i blodet, över den gräns vad njurarna klarar av att hålla tillbaka och sockret ( glukosen )läcker ut i urinen.
Sockret tar med sig vatten OCH mineraler som natrium,kalium, kalcium etc som då förloras i urinen.

Resultatet blir störd vattenbalans och kramper i i kroppen.

Nästa sak är att kroppen faktiskt upplever svält så det går kraftiga signaler till fettvävnaden för att frisätta mer fettsyror som diabetikern kan använda som energi när glukosen är oåtkomlig.
Den stora halten fria fettsyror i blodet sänker pH vilket också är skadligt. Ketoacidios.

Tanman
2003-03-25, 11:05
Ok, jag kanske var lite snabb och generaliserande men det är väl den okontrollerade ökningen av mängden sura ketonkroppar som sänker blodets PH-värde och orsakar försurningen och inte de fria fettsyrorna i sig? En diabetiker hinner alltså inte göra sig av med ketonerna på samma sätt som en icke-diabetiker.

FUn-tex SSwinger
2003-03-25, 12:46
En sak som bör tilläggas angående ketogena dieter som jag personligen aldrig sett på något forum. Är att folk med anlag för depression/paniksyndrom, ska ta det jävligt lugnt med en ketogen kost. För att förhindra att "gå in i väggen" eller förvärra ett rådande sjukdomstillstånd inom denna mallen.Framförallt ej bruka effedrin eller extrema intag av koffein under dieten, då detta kan Speeda upp procesen ytterligare.

Sverker
2003-03-25, 14:13
Originally posted by Tanman
Ok, jag kanske var lite snabb och generaliserande men det är väl den okontrollerade ökningen av mängden sura ketonkroppar som sänker blodets PH-värde och orsakar försurningen och inte de fria fettsyrorna i sig? En diabetiker hinner alltså inte göra sig av med ketonerna på samma sätt som en icke-diabetiker.


Har inte funderat i de termerna.
Ketonkropparna är ju en snabb och bra energikälla som går före fettet in i ämnesomsättningen eftersom de inte behöver någon transportör, varken i blodet, in i cellen eller in i mitokondrien.
Det som begränsar är ju själva bildningen i levern.

En skillnad är ju att diabetikern har högt blodsocker med mycket glukos som gör att hjärnan alltid är väl försedd och inte behöver ställa om sig till ketonkroppar.

Sedan så står ju fetterna för den största sänkniungen av pH i blodet. Visst är ketonkroppar försurande men inte i lika stor utsträckning som fettsyrorna.

Tanman
2003-03-25, 14:28
Hmm..men under en ketodiet har man ju troligen inte så mycket glukos i blodet? Vi talar väl inte förbi varandra nu :D
Allt jag skrivit handlar om när man ketodietar..