handdator

Visa fullständig version : zinkunderskott.


Simon_E
2007-05-20, 17:43
Jag har hört att låga zinknivåer kan dämpa muskeltillväxten.
Hur vet man att man fått i sig tillräckligt med zink?
Är det bara genom tillskott man kan vara säker, eller finns det något speciellt livsmedel man kan äta som är särskilt zinkrikt ??

(märker man om man har zinkbrist) ?


// Tack på förhand*flex*

Pepz
2007-05-20, 17:44
www.slv.se

testa livsmedelsdatabasen.
där Kan du sortera efter zinkinnehåll

Sverker
2007-05-20, 19:08
Zink är lite speciellt. Zink deltar på massor av olika ställen så ev. brist blir diffust. Det är knappt visat att friska personer kan få zinkbrist. Bristen kommer t e x ifall tarmarna är skadade och då brukar också andra brister komma.
Förlusterna av zink är små så det är upptaget som reglerar mängden zink i kroppen. Normalt tar vi bara upp ca 20 % av zinken i normalkosten. Vid brist ökar upptaget.




Alltså: Du har säkert inte brist och du skulle säkert inte hitta något sympton.

catlunia
2007-05-20, 19:25
Zink behöver vi för att vissa enzymsystem ska fungera, som t.ex. koldioxid transport från vävnader till lungorna, genbildning och tillverkning av protein.

Så zink har ju absolut nåt med protein att göra, vilket är det som bygger upp musklerna. Zink behöver vi även för att stärka vårt immunförsvar...så hur som helst så behöver vi det!
Zink finns speciellt i pumpakärnor, fullkornsprodukter, ägg, vetegroddar, kalkon, skaldjur som ostron, musslor, krabba osv.

Så käka lite zink, men bry dig inte alltför mycket om hur det påverkar musklerna. Om du får i dig lite zink per dag så räcker det.

Simon_E
2007-05-21, 14:30
tack.