handdator

Visa fullständig version : Blomkål


Carolinew
2007-05-20, 14:19
Köpte blomkål för första gången i mitt liv igår (förstår inte hur jag lyckats undgå det förut?? *screwy* ) och har lite frågor...

För det första är det ju väldigt likt broccoli fast i en annan färg, är det typ samma sorts grönsak eller?

Sen, vad kan man egentligen göra av blomkål? hade det i woken igår och det blev gott, men mer?

Bonnie
2007-05-20, 14:23
Blomkålsgratäng.

Ha det istället för potatis,ris,pasta till kött,fisk,kyckling.
(om du deffar och vill ha mindre kalorier)

Carolinew
2007-05-20, 14:25
Blomkålsgratäng.

Ha det istället för potatis,ris,pasta till kött,fisk,kyckling.
(om du deffar och vill ha mindre kalorier)

Låter nice! Nåt recept?

Eller ja... man kanske skulle orka pallra sig bort till google då... :D

Eddie Vedder
2007-05-20, 14:25
Det är gott att göra mos på blomkål, gärna blanda och dryga ut med lite morötter och kanske även potatis för konsistensens skull.


Ja man kan ju ha potatis för smakens skull oxå såklart, bara det att blomkålsmos kan ju vara ett lite kul substitut för just potatismos nån gång och den poängen dör ju lite om man har för mycket potatis kanske.;)

Bonnie
2007-05-20, 14:28
Här har du ett gäng recept med blomkål i :)

http://www.tasteline.com/default.ns?strSearch=blomk%E5l&Skicka22=S%F6k&MainIngredient=&CourseType=&lngItemID=1139&searchMode=general&view=search_all


Låter nice! Nåt recept?

Eller ja... man kanske skulle orka pallra sig bort till google då... :D

Carolinew
2007-05-20, 14:31
Tackar!!

Squirrel
2007-05-20, 14:57
Bland det godaste jag har ätit var "Honungsrostad blomkål" som jag åt i skolan. Har ingen aning om hur det var gjort dock. Tror det var friterat. Orka.

skratt
2007-05-21, 19:44
blomkål är ju underbart gott att bara ångkoka..*drool*

eller ungrosta med en tomatsås.

eller blanda med keso, peppar, oregano, småtomater och in i ugnen = blomkålsgratäng :).

Cilia
2007-05-21, 19:52
ångkoka det helt enkelt, gott.
kan göra massor av olika primörer och lite bechamelsås
riktig vår/försommarmat för mig

Carolinew
2007-05-21, 20:27
Hur fasen ångkokar man? :confused:

isato
2007-05-21, 20:30
Friterad blomkål är gott!

LadyInsane
2007-05-21, 23:20
Jag brukar äta den som den är. Go och raw:D

Vinter
2007-05-22, 00:22
Blomkål, vitkål, morötter är gott när de fortfarande är knapriga och med någon god dipp. bara ångkoka ett tag. Nyttigare än chips och lika gott. :thumbup:

Annars brukar blomkålspaj med bacon i bli riktigt gott.

LadyInsane
2007-05-22, 11:27
Blomkål, vitkål, morötter är gott när de fortfarande är knapriga och med någon god dipp. bara ångkoka ett tag. Nyttigare än chips och lika gott. :thumbup:

Annars brukar blomkålspaj med bacon i bli riktigt gott.

Vad gott det lät!:thumbup:

nynewe
2007-05-22, 18:25
Det här tycker jag ser väldigt lockande ut. Har dock inte hunnit prova själv än.
http://www.medveten.nu/www/blomkal-med-vit-sas/

Cilia
2007-05-22, 19:12
Hur fasen ångkokar man? :confused:
du köper en liten ångkokbehållare som du lägger i kastrullen.
sen har du vatten i så att det inte kommer upp över hållaren.
lägger i grönsakerna och sätter på locket och kokar under.
då bildas ånga utan att grönsakerna ligger i vatten

hittade ingen bild på den
du kan köpa den i alla köksaffärer och kostar inte många kronor 30-50 kr kanske 100

jabba the hut
2007-05-24, 05:37
Fastfood:
Rå blomkål bruten i små buketter lägges i djup tallrik. Ketchup. Riven parmesanost. Gaffel.


/jabba

coxie
2007-05-28, 12:20
Ketchup på grönsaker *_*.

Brukar använda blomkål på samma sätt som brocolli dvs mest i råkost eller gratäng/paj.

machine gun
2007-06-05, 08:13
du köper en liten ångkokbehållare som du lägger i kastrullen.
sen har du vatten i så att det inte kommer upp över hållaren.
lägger i grönsakerna och sätter på locket och kokar under.
då bildas ånga utan att grönsakerna ligger i vatten

hittade ingen bild på den
du kan köpa den i alla köksaffärer och kostar inte många kronor 30-50 kr kanske 100

Man kan använda en vanlig sil eller ett durkslag och lägga över kastrullen också. Förutsatt att de är i metall förstås. Pastakastruller (med insats) är också bra för ångkokning.

Cilia
2007-06-05, 11:57
Man kan använda en vanlig sil eller ett durkslag och lägga över kastrullen också. Förutsatt att de är i metall förstås. Pastakastruller (med insats) är också bra för ångkokning.
men då har man ju ingen anledning att shopa?

skratt
2007-06-06, 11:15
Varför måste den va i metall? Kör alltid med plast-durkslag och det går finfint.

machine gun
2007-06-08, 11:15
men då har man ju ingen anledning att shopa?

Sant. Dumt av mig :smash: