handdator

Visa fullständig version : Näringsdeklaration kycklingfilé


tigerofsweden
2007-05-16, 15:23
Gäller näringsdeklarationen på kycklingfiléer tinade? De krymper ju rätt rejält både i storlek och vikt när man haft dem i ugnen en 50min. Ungefär 60-70g mindre väger dem då. Och om det är tinade, tar man då hänsyn till att de innehåller 10% vatten?

Handcuff
2007-05-16, 15:26
Näringsdeklarationen gäller otillagad mat. (vem som nu äter det?) Antingen räknar du ut näringsvärdet eller så kör du på:

Kycklingfilé ugnstekt, grillad
kcal 134
protein 27.5
fett 2.5
kolhydrat 0

tigerofsweden
2007-05-16, 15:35
Näringsdeklarationen gäller otillagad mat. (vem som nu äter det?) Antingen räknar du ut näringsvärdet eller så kör du på:

Kycklingfilé ugnstekt, grillad
kcal 134
protein 27.5
fett 2.5
kolhydrat 0

Tack :)

vato
2007-05-16, 17:00
Hmm, vad är det för kycklingfilé du hittat värdet på? 27.5g protein per 100gram? låter som cirka 7.5 gram för mycket...

Eddie Vedder
2007-05-16, 17:10
Hmm, vad är det för kycklingfilé du hittat värdet på? 27.5g protein per 100gram? låter som cirka 7.5 gram för mycket...

Varför är det för mycket?

Alla världens kycklingars kött har ju inte identisk proteinmängd.

King Grub
2007-05-16, 17:26
Tillagad kyckling har helt normalt den mängden protein per 100 gram filé. Samma kyckling otillagad ger runt 20 gram protein per 100 gram filé.

C.E.J.
2009-08-20, 20:23
Bump.

Nu är det liten "deff" på gång och då kommer nojan fram. tigerofsweden sa att hans kycklingfiléer krympte 60-70g efter att han stekt dem, ja vad vägde de från början då? Jag stekte kycklingfilé idag, upptinade vägde jag upp typ 210g och efter stekning vägde de 105g. Vad blir då proteinmängden, 0.2*210 = 42g eller 0.275*105 = 29g protein?

vicarious
2009-08-20, 20:26
42g är min gissning. Jag antar att dom tappar lite mer vätska i ugnen än om du steker upp dom? Kanske. Hm.

EDIT: Eller kanske lite mer till och med.. om det är fryst kycklingfilé antar jag att man ska väga den som fryst också? Eller? När den är upptinad har det försvunnit en del vätska. Vilket dilemma.

jesse
2009-08-20, 20:27
Bump.

Nu är det liten "deff" på gång och då kommer nojan fram. tigerofsweden sa att hans kycklingfiléer krympte 60-70g efter att han stekt dem, ja vad vägde de från början då? Jag stekte kycklingfilé idag, upptinade vägde jag upp typ 210g och efter stekning vägde de 105g. Vad blir då proteinmängden, 0.2*210 = 42g eller 0.275*105 = 29g protein?

står det inget på paketet?

King Grub
2009-08-20, 20:27
stekte kycklingfilé idag, upptinade vägde jag upp typ 210g och efter stekning vägde de 105g. Vad blir då proteinmängden, 0.2*210 = 42g eller 0.275*105 = 29g protein?

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv

C.E.J.
2009-08-20, 21:13
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv

Blir så förvirrad... jag räknar nog 20% på den upptinade, så får jag hålla nojan i schack istället helt enkelt.

Scratch89
2009-08-20, 21:31
Men kan du inte bara väga dem när de ligger tinade fast otillagade? Är det så svårt?

944RS
2009-08-20, 21:33
Men kan du inte bara väga dem när de ligger tinade fast otillagade? Är det så svårt?

Varför göra det enkelt för sig ...

vicarious
2009-08-20, 21:47
Om dom är förpackade fryst, ska man inte väga dom fryst då? Det gör då jag.

C.E.J.
2009-08-20, 22:24
Men kan du inte bara väga dem när de ligger tinade fast otillagade? Är det så svårt?

Det gör jag ju?

upptinade vägde jag upp typ 210g

Degpekka
2009-08-21, 01:18
Du ska räkna innan stekning.

jesse
2009-08-21, 01:35
Det gör jag ju?

Men vad är då problemet? Det står väl på förpackningen vad dina fileer innehåller, bara att räkna efter det. Eftersom saltlösningen som sprutas in varierar från ca 10-20 % så får du ju gå efter den specifika förpackningen om du ska räkna på otillagad.

Onigiri
2009-08-21, 11:13
Tänk vad mycket besvär några hekto kyckling kan ställa till det för en hårt tränande individ :D

Fredrik_S
2009-08-21, 12:57
räknar du på otillagad så kommer du få rätt siffra, även om du sedan steker den. Det är inget protein som försvinner i stekningen.

Räknar du på tillagad kommer du få något form av snittvärde från alla världens kycklingar.

Ju längre tid du steker ju mer protein per 100 gram kommer du få, men det är ju helt ovesäntligt eftersom kycklingen krymper.

Peter Hansen
2009-08-21, 15:22
Ju längre tid du steker ju mer protein per 100 gram kommer du få

Stek dem i ca 6h så får du typ protein pills! 100g protein/10g

Sniggel
2009-08-21, 15:47
Läs på paketet, 1 kg kyckling?
Räkna filéerna, 5st?
1 filé väger då alltid 200g. Oavsett om de är olika stora. Så tänker jag, det blir mycket enklar då :D
Över tid blir det ändå rätt i genomsnitt.

C.E.J.
2009-08-21, 16:42
Eftersom alla hakar upp sig på helt fel sak är det kanske bäst jag skriver vad som ger mig huvudbryer då *whatever*

Innan stekning, 210g, proteinhalt 20% enligt paketet.
Efter stekning, 105g, proteinhalt 27.5% enligt Grubs länk.

.2*210 = 42
.275*105 = 28.9

42 - 28.9 = 13.1.

Vad hände?

jesse
2009-08-21, 17:09
Eftersom alla hakar upp sig på helt fel sak är det kanske bäst jag skriver vad som ger mig huvudbryer då *whatever*

Innan stekning, 210g, proteinhalt 20% enligt paketet.
Efter stekning, 105g, proteinhalt 27.5% enligt Grubs länk.

.2*210 = 42
.275*105 = 28.9

42 - 28.9 = 13.1.

Vad hände?

inga siffror är exakta utan uppskattningar, räkna på otillagat och var nöjd med det. Hur många % protein den tillagade kycklingen innehåller beror ju också på hur du tillagar den (steker du den längre tid försvinner mer vätska osv).

Edit:Ingen ide att du hänger upp dig på småsaker, Sniggels förslag var förövrigt bra tycker jag.

Fredrik_S
2009-08-21, 18:28
Eftersom alla hakar upp sig på helt fel sak är det kanske bäst jag skriver vad som ger mig huvudbryer då *whatever*

Innan stekning, 210g, proteinhalt 20% enligt paketet.
Efter stekning, 105g, proteinhalt 27.5% enligt Grubs länk.

.2*210 = 42
.275*105 = 28.9

42 - 28.9 = 13.1.

Vad hände?


Jag har redan svarat på det. 27,5% är inget som gäller alla kycklingfileer oavsett stektid.
Det är ett snitt på världens olika kycklingar stekta i olika tider.

Du har antagligen stekt dina kycklingfiller rätt hårt eftersom de tappat halva sin vikt. Dina kycklingfileer kommer att ha en proteinhalt på 40% efter stekningen. De kommer ALLTID ha kvar sina 42 gram protein oavsett vad de väger efter stekningen.

lukashynam
2009-08-21, 21:02
en tillagad kycklingfile väger ca: 52gram. iallafall den jag åt nyss men nu väger den inte så mycket längre hehe (A)

King Grub
2009-08-21, 21:03
Vilken tur att vi standardiserade riktlinjer för hur stor en kyckling är, så man kan säga på grammet hur stor någon annans filé är.

en stor stark
2009-08-21, 21:07
Vilken tur att vi standardiserade riktlinjer för hur stor en kyckling är, så man kan säga på grammet hur stor någon annans filé är.

Det är ju perfekt, nu slipper jag väga min kyckling! :D

(Mina filéer brukar väga mer än 52g).

GI-Joe
2010-03-17, 15:27
Ändras kycklingens kalori innehåll / 100 gram om den är stekt? eller är den densamma?

King Grub
2010-03-17, 15:30
Bröstfilé, otillagad:

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11565&lang=sv

Bröstfilé, stekt:

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv

Men 100 gram otillagad kommer inte att väga 100 gram efter stekning.

TehSaxo
2010-03-17, 15:37
Är jag den enda som tillagar min kyckling helt utan smör/olja etc? Känns som det ibland x)

GI-Joe
2010-03-17, 15:40
Är jag den enda som tillagar min kyckling helt utan smör/olja etc? Känns som det ibland x)

Brukar oftast steka min i gjutjärnspanna, brukar bränna fast rätt härligt utan fett ;)

böllen
2010-03-17, 19:00
Vilket är det kalorisnålaste sättet att tillaga sina kycklingfiler på ?

Rockhard
2010-03-17, 19:09
Vilket är det kalorisnålaste sättet att tillaga sina kycklingfiler på ?


Koka i dest. vatten. Sen vaska rubbet. Kalorisnålt!

forslund
2010-03-17, 20:46
Vilket är det kalorisnålaste sättet att tillaga sina kycklingfiler på ?

Bakplåtspapper/folie och in i ugnen. :thumbup:

koffein_beroende
2010-03-17, 21:43
Var mycket att läsa nu men om jag fattar rätt så är den här länken räknad på tillagad kyckling?

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv

King Grub
2010-03-17, 21:59
Ordet "stekt" tyder på det.

koffein_beroende
2010-03-17, 22:06
Ordet "stekt" tyder på det.

Som sagt blev mycket text och jag ville bara ha det klart, tack Grub:thumbup:

mihmut
2010-03-17, 22:08
Är jag den enda som tillagar min kyckling helt utan smör/olja etc? Känns som det ibland x)

jag steker min chicken i vatten superintressant jag vet

Saikyou
2010-03-17, 22:32
Varför behöver du veta näringsvärdet tillagat? Du vet hur mycket (inte per 100g, utan hur mycket det faktiskt ÄR i protein/kcal) om du väger den fryst och tar efter det frysta måttet. Att vattnet försvinner känns väldigt orelevant. Känns lite som att väga pasta eller ris efter det kokts, fast baklänges.

GI-Joe
2010-03-17, 22:34
Varför behöver du veta näringsvärdet tillagat? Du vet hur mycket (inte per 100g, utan hur mycket det faktiskt ÄR i protein/kcal) om du väger den fryst och tar efter det frysta måttet. Att vattnet försvinner känns väldigt orelevant. Känns lite som att väga pasta eller ris efter det kokts, fast baklänges.

Förstår vad du syftar på nu! haha