handdator

Visa fullständig version : Om individuella skillnader och effekten av träning


Yes
2007-05-08, 17:17
Det har just kommit upp en extremt intressant artikel på arthurjonesexercise.com som jag tänkte tipsa om...
http://arthurjonesexercise.com/Athletic/Exercise%201986.pdf (artikeln är för övrigt nedplitad av en uppenbart trött person som nog råkat få en en del upprepningar och stavfel som inte borde funnits där)

Lite kortfattat, eftersom den trots allt är 28 sidor lång:

Efter 13 år av forskning/arbete och en jäkla massa pengar spenderade på att ta fram verktyg för att mäta styrka och testa försökspersoner i maskinerna, fick Arthur Jones fram minst sagt intressanta resultat...

Det första är att två olika typer av individer observerades, vad man valde att kalla "Type S" och "Type G". S-typen uppvisande endast en specifik effekt av träning i det att musklerna endast uppvisade utmattning i den ROM som tränades. Det fanns ingen "carry-over" på övriga ROM, vilket indikerar att träningen bara kan vara effektiv i den ROM som tränas. G-typen, vilken var i minoritet, påverkades dock genom hela ROM.

Fast det mest intressanta, tycker jag, och som borde ge vissa viktiga implikationer vad gäller ens egna träning, är skillnaderna man upptäckte när man testade effekterna på styrkan av träning; samt även återhämtningen.

Vad gjorde var att låta testpersonerna ta ett set till failure och se hur styrkan påverkades i ett efterföljande set, och spannet mellan testpersonerna var helt enorm. Vissa fick bara några få procent "inroad", dvs styrkan minskade knappt. Någon klarade visst att pressa ur sig över 30 reps på 80% av vikten direkt efter att ha failat i ett tidigare set(och vi talar riktig failure, vilket kan bekräftas i diagramen). En annan klarade bara 1-2 reps.

Implikationen borde vara att de som knappt får någon direkt effekt av träningen också kommer få mycket svårt med resultaten(man kan ju i varje fall tänka sig att det krävs en del volym för att nå en vettig grad av utmattning). Samtidigt borde återhämtningen bli svår för den som får extremt stor effekt av träningen. Individuella skillnader som, rimligtvis, borde ha en enormt stor påverkan på vilken sorts träning som är produktiv.

Vad gäller återhämtning fanns det också enorma skillnader. Som snabbast var det någon som ökade i styrka redan efter en timmes vila, varav en annan testperson bara återfått ~8% efter två timmars vila.

Hursomhelst... ni kan ju läsa själva om det låter intressant.

Slartibartfast
2007-05-08, 17:22
Jag har märkt stora skillander mellan övningar också. Jag t.ex. tappar nåt oerhört i styrka efter ett failureset bänk eller böj. Klarar jag 10 reps i första set kan jag faila på fyra-fem reps i andra. I benpress eller curl kan jag nästan tangera föregående repantal. Väldigt konstigt.

Runda Grodan
2007-05-08, 17:29
Tack för länken. Jag ska försöka läsa den när jag får lite mer tid.