handdator

Visa fullständig version : skillnad på bryggt kaffe och snabb kaffe?


timpaw
2007-04-23, 16:40
Är det någon nämnvärd skillnad på bryggt kaffe och instant coffe? alltså sånt där kaffepulver man bara blandar med kokande vatten?

Tänker främst i kalori väg då. har läst på paketet men det står inget innehåll eller så men är bara nyfiken, känns på något sett renare med bryggt?

Mental
2007-04-23, 17:05
Kaloriinnehållet i kaffet är så minimalt att den termogena effekten snarare lägger dig på energiunderskott. Om du inte slabbar med mjölk och socker då :)

Och utöver smaken så skiljer sig inte produkterna åt, snabbkaffe är vanligt kaffe som är tokfinmalet och sedan ihoppressat till lättupplösta klumpar om jag inte mins fel

Cerberus
2007-04-23, 17:08
jag tycker bryggt kaffe smakar lite bättre. Kokt kaffe smakar bäst.

:D

Mental
2007-04-23, 17:11
jag tycker bryggt kaffe smakar lite bättre. Kokt kaffe smakar bäst.

:D


Presskaffe FTWhttp://www.monteriva.se/images/product/large/5045.jpg


Men jag funderar på att skaffa en moccapanna:

http://www.monteriva.se/images/product/large/5025.jpg

timpaw
2007-04-23, 17:15
okej va härligt. tänkte så man inte får i sig massa skit som sabbar all kaloriräkning nu. Kaffekokaren är ju trasig så får dricka blaskkaffe ett tag

Mental
2007-04-23, 17:21
Här är snabbkaffe, drickfärdigt:
http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=1956&vikt=100

Här är vanligt bryggkaffe
http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=1957&vikt=100

Ca 2kcal/dl. + att koffeinet ger ämnesomsättningen en känga i röven så borde man gå back på sitt kaffedrickande energimässigt.

Cerberus
2007-04-23, 17:24
måste skaffa mig en bryggare, älskar kaffe.

Jesüs
2007-04-23, 17:53
"Enligt studien [i American Journal of Clinical Nutrition] höjer stora mängder kok- eller bistrobryggarbryggt kaffe halterna av kolesterol och homocystein i blodet. Både dessa ämnen bidrar i sin tur till att risken att drabbas av hjärt- och kärlproblem ökar." (Saxat från nånstans.) Men kokkaffe är knappast så vanligt mera - även om det är gott - och snabbkaffe och "vanligt" bryggt kaffe är väl inga problem. Presskanna hör, om jag fattat det rätt, till den "farliga" sorten, medan jag inte vet hur det är med Mocka och Espresso som pressas genom kaffet med högt tryck under kort tid. Sedan hoppas jag nån mer kunnig avfärdar hela studien så jag får njuta av mitt kaffe i lugn och ro.

Cerberus
2007-04-23, 17:59
äsch inbillar mig att jag som tränar mkt kan dricka hur mkt kaffe ja vill :D

Doktorn
2007-04-23, 18:02
Är det någon nämnvärd skillnad på bryggt kaffe och instant coffe? alltså sånt där kaffepulver man bara blandar med kokande vatten?

Tänker främst i kalori väg då. har läst på paketet men det står inget innehåll eller så men är bara nyfiken, känns på något sett renare med bryggt?

Mer koffein i bryggkaffe än snabbkaffe...

pe11e
2007-04-23, 18:04
Kaffe gör att man blir rippad vet ni väl :Virro

Jesüs
2007-04-23, 18:06
Jo. Jag med. Har svårt att tro att eventuella negativa effekter skulle vara så stora att om man i övrigt tränar och äter hyfsat skulle ta någon större skada. Det är nog väl mest att tänka på för såna som redan är i riskzonen. Dock verkar det förekomma att läkare här i Finland rekommenderar att man undviker kaffe av den här typen.

Mental
2007-04-23, 20:59
Hur ska vi kunna avfärda en studie om du inte refererar till någon?
Jag har aldrig hört de här påståendena tidigare, så jag kan inte säga varken bu eller bä, men jag lutar åt att misstro dem tills jag har en vettig källa på saken.

farre
2007-04-23, 21:43
Som det redan har sagts, så spelar det nog ingen roll vilken sorts kaffe du väljer. Kaffe som kaffe, men börja inte med socker eller mjölk. Det är helt onödigt, förstör den goda kaffesmaken och sen blir det nog svårt att lära sig att dricka utan.

Offtopic: Enligt mig är espresso den godaste kaffesorten utan tvekan.

Jesüs
2007-04-24, 06:55
Consumption of unfiltered or filtered coffee raises total homocysteine concentrations in healthy volunteers.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=12450889&query_hl=3&itool=pubmed_docsum
Unfiltered coffee increases plasma homocysteine concentrations in volunteers with normal initial concentrations. It is unclear whether the effect is caused by the cholesterol-raising diterpenes present exclusively in unfiltered coffee or by factors that are also present in filtered coffee.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?itool=abstractplus&db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=abstractplus&list_uids=10648261
An elevated plasma concentration of total homocysteine is considered to be a strong risk factor for cardiovascular disease. Heavy coffee drinking has been related to high homocysteine concentrations in epidemiologic studies and in one experiment in which healthy subjects drank unfiltered, boiled coffee.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?itool=abstractplus&db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=abstractplus&list_uids=11063436

Det är tre exempel utav oändligt med studier som påvisar något samband. Det jag hade hoppats på var något exempel på att så inte var fallet.