handdator

Visa fullständig version : var i matspjälningssystemet?


LuThe
2007-04-22, 21:11
hej jag undrar vart i matspjälningssystemet som kolhydrater, fetter och proteiner sönderdelas. Är allt på samma gång eller bryts det ner i olika steg? :confused:

Eddie Vedder
2007-04-22, 21:16
http://sv.wikipedia.org/wiki/Matspj%C3%A4lkning

Ulf A Big
2007-04-22, 21:25
http://sv.wikipedia.org/wiki/Matspj%C3%A4lkning
http://en.wikipedia.org/wiki/Digestion#Overview

Lite överkurs: http://web.indstate.edu/thcme/mwking/

LuThe
2007-04-22, 21:27
det står ju bara nån mening om proteiner där .. men ingenting om kolisar och fett ? :confused:

LuThe
2007-04-22, 21:35
vart e grubben när man behöver honom *gah!*

Rahf
2007-04-22, 21:40
Det bryts ner och absorberas successivt. De nedbrytande enzymerna tillsätts väl i magsäcken och tolvfingertarmen?

LuThe
2007-04-22, 21:42
bryts allting ner där ?

Rahf
2007-04-22, 22:12
bryts allting ner där ?

Successivt bryts ämnena ner. Processen är färdig vid ändtarmen. Spjälkningen i sig börjar i munnen/magsäcken/tolvfingertarmen.

Sverker
2007-04-23, 06:25
Misstänker ett skolarbete här:D


Du är medveten om att det du frågar efter säkert tar en dag att presentera.
Du måste ju först definiera vad protein, fett och kolhydrat är, du måste definiera hela matspjälkningsapparaten, du måste gå in på cellnivå och definiera enzymer och transportörer och till sist ska du väva samman det till en bra helhet. Är du seriös berättar du även om osmos, blodets egenskaper, utsöndringen av kväve.

eandersson
2007-04-23, 06:29
"Magsäcken är en behållare som kan lagra upp till 1.5 liter föda. Väggen är muskelrik och knådar födan samtidigt som den blandas med magsaft. Magsaften består av bland annat enzymet pepsin som sönderdelar proteiner och saltsyra som gör maginnehållet mycket surt. I den sura miljön (1,5 pH) upphör enzymet amylas från munhålan att verka och förstör de flesta bakterier som följt med födan. Enzymerna hinner dock sönderdela en stor del av stärkelsen innan syran blandar sig med maginnehållet och gör att kroppen kan ta upp vitaminet B12.
Insidan av magsäckens vägg är klädd med en motståndsaktig slemhinna som skyddar magsäcken mot saltsyran. Skulle slemhinnan ge ett otillräckligt skydd uppstår magsår (frätskador).

Den delvis nedbrutna födan stannar i ungefär 4 timmar innan den lämnar magsäcken i små portioner ner till tolvfingertarmen (tarmens första del), där den behandlas i ungefär 2 timmar. Här blandas födan med bukspott från bukspottkörteln och med galla från levern. I bukspottet finns det en blandning av olika enzymer och det är enzymet trypsin som fortsätter den sönderdelning av proteiner som påbörjas i magsäcken. Amylas fullbordar spjälkningen av stärkelse och enzymet lipas spjälkar fettet.
Men för att lipas ska vara effektivt så finfördelar gallan fettet i födan till ytterst små fettdroppar.

Efter att födan behandlats i tolvfingertarmen så transporteras den vidare till tunntarmen. Tunntarmen, som med sina ca 5 meter är människans längsta tarmdel, avger tarmsaft som gör tarminnehållet lättflytande och därmed lättare att transportera. Muskelsammandragningar i tarmväggen pressar fram födan på samma sätt som i matstrupen. Sönderfördelningen av födoämnen avslutas av olika enzymer i tunntarmen. Kolhydrater slutar som monosackarider och proteiner som fria aminosyror. Fettmolekylerna spjälkas till glycerol och fettsyror. Det är tunntarmens uppgift att överföra dessa näringsämnen tillsammans med vitaminer och mineralämnen till blodet (fettämnena tas främst upp i lymfkärl som ansluter till blodkärlen närmare hjärtat). För att underlätta detta upptag av näring är tunntarmens vägg veckad. "



Källa:
Naturkunskap kurs B
2000, Anders Henriksson och CWK Gleerups Utbildningscentrum AB

http://sv.wikipedia.org/wiki/Matspjälkning

Rahf
2007-04-23, 13:18
"Magsäcken är en behållare som kan lagra upp till 1.5 liter föda. Väggen är muskelrik och knådar födan samtidigt som den blandas med magsaft. Magsaften består av bland annat enzymet pepsin som sönderdelar proteiner och saltsyra som gör maginnehållet mycket surt. I den sura miljön (1,5 pH) upphör enzymet amylas från munhålan att verka och förstör de flesta bakterier som följt med födan. Enzymerna hinner dock sönderdela en stor del av stärkelsen innan syran blandar sig med maginnehållet och gör att kroppen kan ta upp vitaminet B12.
Insidan av magsäckens vägg är klädd med en motståndsaktig slemhinna som skyddar magsäcken mot saltsyran. Skulle slemhinnan ge ett otillräckligt skydd uppstår magsår (frätskador).

Den delvis nedbrutna födan stannar i ungefär 4 timmar innan den lämnar magsäcken i små portioner ner till tolvfingertarmen (tarmens första del), där den behandlas i ungefär 2 timmar. Här blandas födan med bukspott från bukspottkörteln och med galla från levern. I bukspottet finns det en blandning av olika enzymer och det är enzymet trypsin som fortsätter den sönderdelning av proteiner som påbörjas i magsäcken. Amylas fullbordar spjälkningen av stärkelse och enzymet lipas spjälkar fettet.
Men för att lipas ska vara effektivt så finfördelar gallan fettet i födan till ytterst små fettdroppar.

Efter att födan behandlats i tolvfingertarmen så transporteras den vidare till tunntarmen. Tunntarmen, som med sina ca 5 meter är människans längsta tarmdel, avger tarmsaft som gör tarminnehållet lättflytande och därmed lättare att transportera. Muskelsammandragningar i tarmväggen pressar fram födan på samma sätt som i matstrupen. Sönderfördelningen av födoämnen avslutas av olika enzymer i tunntarmen. Kolhydrater slutar som monosackarider och proteiner som fria aminosyror. Fettmolekylerna spjälkas till glycerol och fettsyror. Det är tunntarmens uppgift att överföra dessa näringsämnen tillsammans med vitaminer och mineralämnen till blodet (fettämnena tas främst upp i lymfkärl som ansluter till blodkärlen närmare hjärtat). För att underlätta detta upptag av näring är tunntarmens vägg veckad. "



Källa:
Naturkunskap kurs B
2000, Anders Henriksson och CWK Gleerups Utbildningscentrum AB

http://sv.wikipedia.org/wiki/Matspjälkning

Haha och jag som var för lat för att dra fram min bok.

Sverker
2007-04-23, 19:11
Det finns någon förvirrad kopling mellan stärkelse och vit-B12 i texten:confused:




Speciellt när stärkelserika födoämnen INTE innehåller Cobolamin.