handdator

Visa fullständig version : Ang. SLV's Databas


Militären
2007-04-21, 17:32
Tjenare

Satt och tänkte på en sak när jag tillagade min kycklingfile..
Om man vill ha koll på hur mycket kcal man stoppar i sig med hjälp av SLVs databas, när ska man då väga maten?
På deras sida står det att 100g Kycklingfile = 105kcal. E den fryst, tinad eller tillagad då? För maten varierar ju en hel del i vikt.
Pasta och liknande vet jag skillnaden men jag e fundersam ang köttet.
Kycking tex förlorar juh en massa vätska dvs vikt från tinad till tillagad.

Tack på förhand

King Grub
2007-04-21, 17:34
Alltid otillagad om annat inte uttryckligen anges. 105 kcal per 100 gram kycklingfilé gäller rå sådan; tillagad ger 100 gram betydligt mer energi och protein. 100 gram stekt kycklingfilé ger 170 kcal och runt 28 gram protein.

nynewe
2007-04-22, 09:28
Hur kan proteinet ökas av stekning? Kcal kan jag förstå för stekfettet, men proteinet?

fluffy_ferret
2007-04-22, 09:32
Vattnet

Eddie Vedder
2007-04-22, 09:43
Hur kan proteinet ökas av stekning? Kcal kan jag förstå för stekfettet, men proteinet?

Om 100gram fryst kyckling innehåller 20g protein exempelvis, då skulle ju 100g av samma kyckling innehålla betydligt mer energi när sen vattnet försvinner. SAMMA filé kommer ju innehålla lika mycket energi men per 100gram så innehåller den tillagade mer protein och energi.


Jämför exempelvis en aprikos med en torkad aprikos, lr ett russin med en vindruva. Ett russin innehåller ju lika mycket energi som en vindruva och en torkad aprikos lika mycket som en vanlig aprikos. Däremot är det jättestor skillnad i energimängd mellan 100g russin och 100g vindruvor, samma sak med 100g torkad aprikoser och 100gram vanliga aprikoser.

nynewe
2007-04-22, 10:09
Rätt logiskt ja. Doh! :smash: ;)

bedlam
2007-04-23, 17:19
hmm, enligt excelarket(som bygger på slvs databas)
står det: Kyckling bröst kött kycklingfilé 100g 104,5kcal.

Steker man ~200g kycklingfilé brukar det bli kvar ~150g tycker jag det verkar som.