handdator

Visa fullständig version : Konserver/frysta/kokta grönsaker


Fighterbabe
2007-04-20, 23:05
Självklart är FÄRSKA grönsaker bäst, men om man nu vill ha majskorn eller ärtor eller champinjoner (på burk). Hur pass "dåligt" är det om man jämför med färska? :confused:

Om man kokar grönsaker, hur mycket av det nyttiga försvinner då? Morötter är för hårda för mig, måste kokas först... Åt just en konservburk med minimorötter, mjuka (mums!) :eating:

Trance
2007-04-20, 23:12
Om man ser till näringsvärde så är inte färska grönsaker nödvändigtvis bäst. Frysta grönsaker förlorar ytterst lite vid nedfrysning samt de plockas oftast när de är mognare och har fått mer näringsämnen. Samma med t.ex. burktomater. ;)

Fighterbabe
2007-04-20, 23:14
Om man ser till näringsvärde så är inte färska grönsaker nödvändigtvis bäst. Frysta grönsaker förlorar ytterst lite vid nedfrysning samt de plockas oftast när de är mognare och har fått mer näringsämnen. Samma med t.ex. burktomater. ;)

Så jag kan äta krossade tomater på burk med gott samvete? :) :confused:

Eddie Vedder
2007-04-21, 03:00
Så jag kan äta krossade tomater på burk med gott samvete? :) :confused:

Krossade tomater som dessutom är uppvärmda är bättre än färska tomater, mer av antioxidanten lykopen. Samma sak gäller morötter, dom bör kokas och även finfördelas för att betakarotenet skall bli mer tillgängligt. Det krävs även fett för att det skall kunna tas upp.

Det är en vanligt förekommande myt att färska och råa grönsaker alltid är bäst. Som Trance säger har frysta grönsaker ofta bättre näringsvärde då dom har frusits ner efter skörden, "färska" däremot har skördats, sen förpackats, sen fraktats, distribuerats till olika affärer, blivit placerat i grönsaksdisken, efter att ha legat i kanske två dagar där köper du dom och efter ytterligare ett par dagar har du även ätit upp dom. Då är dom inte längre särskilt färska i jämförelse med frysta grönsaker.

Sen är långt ifrån alla mikronäringsämnen värmekänsliga, C-vitamin är ett exempel på ett vitamin som är väldigt känsligt både för värme och syre men det skiljer sej väldigt åt. Många tål en hel del.

Sen vet jag inte hur det är med oxalater och fytater vid kokning, om dom försvinner mer då så är det ju ännu en anledning att tillaga ordentligt. Då är ju frågan om man kanske i slutändan vinner på att lite extra näringsämnen går till spillo vid tillagningen men att dom som är kvar iaf tas upp effektivare? Bara en tanke.

Sverker
2007-04-21, 05:53
Oxalater och fytater eller oxalsyra och fytinsyra sitter där de sitter i grönsaker. De binder upp mineraler som järn och kalcium. Är man orolig för sin kalk- och järnstatus för att man äter mycket grönsaker går det att komplettera med mjölk och kött.


Det går att påverka fytinsyran genom att låta frön gro eller att mjölksyrajäsa grönsakerna. Fytaser som finns naturligt i grönsaker bryter då ned fytinsyran till inositol och fosfat. Samma sak med surdegsbröd:thumbup:

Eddie Vedder
2007-04-21, 07:55
Okej, tack för infon Sverker!:thumbup:

CoolHandLuke
2007-04-21, 12:21
Det är många faktorer som man får balansera med. Man kan nästan se färsk grönsak och kokt som två olika livsmedel för de har olika fördelare/nackdelar i sina båda olika former.

Första problemet med kokning är att vätska som är bundet i grönsaken läcker ut och tillsammans med den vätskan en del näringsämnen. Om man då tar en färsk rå grönsak så kan man alltså vinna på att använda den vätska man kokar grönsaken i. Som man gör när man t.ex. gör grytor, wokar, soppor, egen buljong osv.

Frysningen i sig påverkar antioxidantinnehållet lite. Men när det gäller köpta grönsaker så är det stor sannolikhet att den är förvälld. Dvs lagd i kokande vatten en kort stund. Troligtvis blir det en del vatten-avrinning och avdunstning här så poängen med att spara avkokvattnet är troligtvis inte lika bra när det gäller frysta grönsaker.

Vidare finns det vitaminer som Eddie skrev som är värmekänsliga. En del avdunstar i luften som C-vitamin och en del går helt enkelt sönder av värmen. Det beror delvis på hur varmt det är och hur länge man tillagar. Därför viktigt att hålla koktiden inte bara för konsistens och smakupplevelsens skull.

Med ovastående i åtanke så blir ångkokning det klart bästa för näringsinnehåll. Det visar både tester och smaklökar. Anledningen är att du får minst vattenavrinning och något lägre temperatur. Efter ångkokning är det lite delad plats mellan att ungsbaka, grilla, koka i vatten och snabb-steka. Man får lite olika fördelar vid de olika metoderna.

Sist har vi micro-kokning:
http://www.newscientist.com/article/mg18024182.000-microwave-cooking-zaps-nutrients.html
Troligtvis borde det vara bättre om man kokar på låg effekt och längre tid.. men då försvinner lite med poängen att använda micron.

Konserver är lite lurigare. Men jag tror det är bättre att använda 'traditionella' konserver som Sverker är lite inne på. Dvs syrade, saltade, oljade osv. När det gäller vanliga plåtburkar så beror det ju helt på hur innehållet är tillagat och det är svårt att veta mycket om.

Slartibartfast
2007-10-20, 13:38
Ok, så är det bortkastat att värma frysta grönsaker i micro? Kan man lika gärna köra med färska? Fryst broccoli är billigare än färsk såhär års, men om man ändå förstör det nyttiga i micron, så är det ju ingen vits med det ändå.

Eddie Vedder
2007-10-20, 13:42
men om man ändå förstör det nyttiga i micron, så är det ju ingen vits med det ändå.

Förstör "det nyttiga"?

Finns ju olika näringsämnen i broccoli i olika mängder. Alla näringsämnen är inte värmekänsliga och hur mycket av dessa ämnen som de facto är värmekänsliga som försvinner beror ju på hur lång tid dom utsätts för värme.

K-vitaminet i broccolin är t.ex. väldigt stabilt, och broccoli är den bästa källan till dietärt K-vitamin som jag känner till.