handdator

Visa fullständig version : Sänka förhöjda levervärden


Saharamo
2007-04-19, 22:01
Är det någon som vet något bra tips/huskur för att sänka lätt förhöjda levervärden? Var ngt med ALA värdet?
Har haft det i ett par år, men läkaren kan inte göra så mycket åt det, än iaf. Dom väntar väl tills den dagen det ev blir så pass dåligt så man sätter in mediciner/opererar eller nåt.
Detta behöver ju absolut inte alls ske då det inte har blivit värre, men jag ville iaf fråga om det är ngn som har tips? Finns ju en del man själv kan göra utan läkarhjälp också. Mariatistel och maskros vet jag är bra för levern men mer tips mottages varmt:)

Tacksam för svar
/Sara

Sverker
2007-04-20, 06:18
Ifall jag hade förhöjda levervärden skulle inte jag trycka i mig ännu mer ämnen som ställer krav på levern för att utsöndras:confused:Ta kontakt med din läkare och red ut problemet där.

Tolkia
2007-04-20, 07:18
Ifall jag hade förhöjda levervärden skulle inte jag trycka i mig ännu mer ämnen som ställer krav på levern för att utsöndras:confused:

Ta kontakt med din läkare och red ut problemet där.
+1. +123456789, närmare bestämt.

Saharamo
2007-04-20, 08:44
Men jag har pratat med honom, och han sa ingenting. Förutom att det kan vara vettigt att avstå från alkohol såklart.
Vad annars är det att tänka på då i matväg och liknande?Han har inte telefontid förrens i mitten på Juli så...:(

Handcuff
2007-04-20, 08:46
Ring till en annan mottagning? Ställ krav!

Saharamo
2007-04-20, 08:56
Men han sa ju att det inte var ngt speciellt att oroa sig över. Det var LÄTT förhöjda värden som jag haft några år, utan att dom har ökat under denna tid heller. Ska träffa honom om tre månader, men inte för att prata levervärden, utan gå igenom lite andra prover som jag ska ta framöver.
Nu undrade jag om det finns ngt JAG själv kan göra under tiden.

Handcuff
2007-04-20, 09:15
Men jag har pratat med honom, och han sa ingenting. Förutom att det kan vara vettigt att avstå från alkohol såklart.
Vad annars är det att tänka på då i matväg och liknande?Han har inte telefontid förrens i mitten på Juli så...:(

Så sa din läkare...varför skulle någon här veta bättre :confused:

Saharamo
2007-04-20, 09:48
Ja eftersom att läkare inte direkt är så jätteinne på detta med kost (iaf inte de jag har stött på), så tänkte jag höra om det är ngn här (som är väldigt insatt i den biten), ellerr om ngn annan har haft liknande erfarenheter, hade ngt tips. Är det ngt konstig med det eller?*rolleyes*

F.ö varken dricker jag eller röker jag.

Apos78
2007-04-20, 12:46
Läkaren är däremot "jätteinne" på det där med levern och dess funktion och vet med all säkerhet bättre vad som bör undvikas än de allra flesta här.

Saharamo
2007-04-20, 13:47
Läkaren är däremot "jätteinne" på det där med levern och dess funktion och vet med all säkerhet bättre vad som bör undvikas än de allra flesta här.

Inte nödvändigtvis bättre, OM det var så att ngn annan hade en liknande erfarenhet vill säga, eller hur?
Kvarstår ändå att jag inte ska träffa denne förrens om 3 månader iaf, och eftersom det rör sig om bara ngt förhöjda värden så kanske det finns saker att tänka på i vardagliga livet som kan göra situationen bättre.

Tolkia
2007-04-21, 06:50
Förhöjda levervärden är vad jag vet inget man påverkar genom kosten; möjliga orsaker kan t.ex. vara att man dricker mycket alkohol, äter mediciner (Roaccutan är en känd bov, men även t.ex. vanliga receptfria värktabletter), inflammationer i levern etc. Det bästa man kan göra kostmässigt är nog att äta bra mat i lagom proportioner (för att ge kroppen det den behöver i största allmänhet och optimera förutsättningarna för den att reparera sig själv) och undvika att stoppa i sig just mediciner, naturmedel etc. i några större mängder.

De värden som är förhöjda är, om jag inte minns helt fel, t.ex. koncentrationerna av olika leverenzymer, och då funktionen hos dessa enzymer är "avgiftning" (utsöndring av icke vattenlösliga ämnen som kroppen inte vill behålla) kan det vara en god sak att minimera mängen saker att avgifta sig från.

Saharamo
2007-04-21, 08:51
Tack för ett utförligt svar Tolkia!:)
Hmm..innebär det att man inte kan stoppa i sig kosttillskott då också? För med mina allergier så är det nästintill omöjligt att få i sig 100% av alla näringsämnen annars:(

Sverker
2007-04-21, 09:59
Nu blev det annat ljud. Allergier skriver du, som påverkar så att du inte skulle få alla näringsämnen.
Vad är du allergisk emot ? Detta ska det helt klart gå att reda ut.

Cerberus
2007-04-21, 10:06
vad tror du själv orsakat levervärdena?

Saharamo
2007-04-21, 10:10
Sverker: Jag är ett typiskt allergibarn kan man kanske säga, vet inte om det kan ha ngt med att jag inte blev ammad som liten..
Iaf, jag tål varken mjölk(protein), spannmål(protein) eller soja.

Och på senaste tiden så har jag knappt kunnat få i mig animaliskt protein heller, jag förstår inte.. Blir alldeles mörk runt ögonen, och känner mig mer allergisk helt enkelt. Har tagit upp detta med läkare, men dom gör inget eller säger inget ändå. Kanske hänger ihop med levern, att det blir lite för mkt bara helt enkelt?
Alltså har det varit svårt för mig sista halvåret att få i mig tillräckliga mängder aminosyror, vitaminer och mineraler. Äter fet fisk flera ggr i veckan iaf, men annars är det väldigt tunt på den fronten tyvärr.:(

Saharamo
2007-04-21, 10:19
vad tror du själv orsakat levervärdena?

Jag vet inte riktigt...kanske att jag tagit ett brett multivitamintillskott senaste åren?(mivitotal.) Och kanske har en svaghet för leverproblem som gör så jag är känsligare än många andra?, min mor är b.la alkoholmissbrukare, men jag vet inte.
Å andra sidan så kan jag säga att Mivitotal hjälpte mig mkt när jag tog det(gör inte det längre), fick mkt tjockare friskare hår och hud, blev av med den svullnad som jag har haft i ansiktet och speciellt ögonlocken i hela mitt liv, och gick lättare ner i vikt och kände mig mkt fräschare och piggare.

När jag sen slutade med Mivitotal i höstas och åt mindre proteiner, så kom denna svullnad i ansiktet, håravfall och extremt torra huden tillbaka som jag fortfarande har nu också. Har lite för låg ämnesomsättning också, så jag tror att just mivitotal och bra mängder proteiner hjälpte mig förut att "få igång" dessa funktioner till en normal nivå i min kropp. Som nu har sänkts igen.
Ehm, sorry för den långa förklaringen:smash:

Ulf A Big
2007-04-21, 10:27
Det är troligt att du har någon inflammation i tarmen det brukar resultera i förhöjda levervärden. Ta kontakt med din läkare och se om han/hon kan ge dig en remiss till en specialistläkare.

Saharamo
2007-04-21, 10:40
Det är troligt att du har någon inflammation i tarmen det brukar resultera i förhöjda levervärden. Ta kontakt med din läkare och se om han/hon kan ge dig en remiss till en specialistläkare.

Han är en specialistläkare inom just matsmältingsorganen, men han sa att han inte trodde jag hade ngn inflammation i tarmen(behöva iaf inte göra en gastroskopi sa han..), utan ev snarare en tarmdysfunktion eller vad han kallade det för. Dvs att tarmen bara tar hand om födan lite dåligt och man blir lätt att bli förstopad som jag är osv. Sen sa han faktiskt att han börjat att förstå att man kan ha candida även i tarmen, så nu tycks dom börja erkänna det iaf, dock hade han ingen lösning på om jag skulle ha det.
Men att det kan ha mkt med immunförsvaret att göra, och då blir typ allt uppretat och kroppen har vårt för att självläka osv.

Därav beställde jag ett dyrt kosttillskott från USA, som är just bra för svaga, sjuka och immunsvaga personer... Har ju både fått dålig tarmflora, låg ämnesomsättning, levervärden, hormonobalans, hår/hudproblem osv, så jag trodde verkligen att denna produkt skulle kunna hjälp mig!
Men nu när jag fått höra att det inte är bra att stoppa i sig naturmedel och mediciner pga levern så får jag väl lov och inte börja med den då...1000spänn helt i onödan liksom*cry*

Guybrush
2007-04-21, 15:12
Jag har samma problem med förhöjda levervärden. Detta fick jag reda på genom att jag deltog i läkemedelsundersökningar sjukhuset. Ett alldeles utmärkt sätt att tjäna pengar på som student och på samma gång få en grundlig hälsoundersökning :thumbup:. Det var fyra år sedan och jag blev skickad till läkare för att undersöka saken. Jag fick höra att det kunde vara ett lätt fall av fettlever och att jag borde tänka på att dricka med måtta och dessutom undvika att bli alltför fet. Ville man tvunget supa föredrog han faktigt intag enligt svensk modell, alltså en ordentlig "Ragnarök" på lördag kväll och sedan vit under veckorna. Den franska modellen med konstant vinpimplande var mycket sämre.

Just nu väntar jag på en remiss från sjukhuset eftersom värdena ser ut att ha en liiiiten uppåtgående trend (till skillnad från dina). Så med lite tur träffar jag väl en läkare om ett par år *mini*

Jag tycker inte att du ska oroa dig om dina värden dessutom ligger stabilt. Min läkare säger samma sak som din, att det inte är något att oroa sig för. Du kan ju gå på en kontroll då och då för att kolla att värdena inte är på väg uppåt!

Guybrush
2007-04-21, 15:19
Till stor del var detta ett ärftligt tillstånd. Jag har övervikt i släkten och det kunde absolut vara en av orsakerna. Om vi har samma åkomma (vet vi ju inte), så kan du ju faktiskt ha ärvt det och inte orsakat det själv...

Saharamo
2007-04-21, 16:11
Jag har samma problem med förhöjda levervärden. Detta fick jag reda på genom att jag deltog i läkemedelsundersökningar sjukhuset. Ett alldeles utmärkt sätt att tjäna pengar på som student och på samma gång få en grundlig hälsoundersökning :thumbup:. Det var fyra år sedan och jag blev skickad till läkare för att undersöka saken. Jag fick höra att det kunde vara ett lätt fall av fettlever och att jag borde tänka på att dricka med måtta och dessutom undvika att bli alltför fet. Ville man tvunget supa föredrog han faktigt intag enligt svensk modell, alltså en ordentlig "Ragnarök" på lördag kväll och sedan vit under veckorna. Den franska modellen med konstant vinpimplande var mycket sämre.

Just nu väntar jag på en remiss från sjukhuset eftersom värdena ser ut att ha en liiiiten uppåtgående trend (till skillnad från dina). Så med lite tur träffar jag väl en läkare om ett par år

Jag tycker inte att du ska oroa dig om dina värden dessutom ligger stabilt. Min läkare säger samma sak som din, att det inte är något att oroa sig för. Du kan ju gå på en kontroll då och då för att kolla att värdena inte är på väg uppåt!

Ah, okej:) Jag har inte ngn direkt övervikt i min familj dock... Däremot alkoholism. Själva grejen är väl att jag hade normala värden innan 2004, sen blev dom förhöjda fram till 2006 och sen var dom tipptopp nästan hela 2006. Enda skillnaden som jag kan se där var att jag åt rätt dåligt under 04 och 05(började med Mivitotal 04), för att sen äta lite bättre(dock fortf tillskott) från mitten på 2005 och nästan hela 2006(mitten 2006 slutade jag med tillskott.)

Sen blev det sådär knasigt och jag började med kosttillskott igen, dock ett annat, hösten 2006 och har fortsatt med det eftersom jag blev sämre av ämnen i maten, tog bort vissa saker, och därigenom fick i mig för lite näringsämnen som jag försökte komplettera med vitaminmineraltillskott pga brister som jag fick. Så jag vet inte om ett kosttillskott kan göra saken värre? Nu tar jag inget tillskott, och en gång tror jag att värdena såg lite bättre ut för ett tag sedan(minns inte vad läkaren sa riktigt.) Men utan tillskott så går det inte ihop för mig näringsmässigt pga allergierna:(
Har varit hos dietist också på inrådan av läkaren. Men hon sa bara att hon inte kunde göra så mkt eftersom hon "var ingen läkare", då jag berättade om allergierna och att det är svårt att komma upp i lämpliga mängder av vissa ämnen. Och läkaren i sin tur remitterade mig ju till dietisten, så vad gör man:Virro

Måste bara fårga en sak; Alkohol ska man ju hålla sig ifrån precis som du sa, och det gör jag, är i princip helnykterist och alltid varít så det är iaf inte boven i dramat... Men hur är det med kosttillskott? Alltså, har läkaren sagt ngt till dig om det? Iofs brukar dom ju inte veta så mkt om den biten verkar det som iaf. Är ej överviktig heller.
Jag har gjort också ultraljud som iaf inte visade någonting(fettlever eller gallsten i gallgången då jag har lite gula ögonvitor oftast på kvällarna), och det jobbigaste är ju ändå att jag har haft finfina värden och mått jättebra emellan dom ngt föröhjda sådana. Vill ju gärna tillbaka till det.*gah!*

Guybrush
2007-04-21, 17:12
Hmm, kosttillskott vet jag inte alls hur det påverkar och vågar inte uttala mig! Jag var tyvärr inte så frågvis vid mitt läkarbesök men det ska det bli ändring på nästa gång.

Vi verkar ju inte ha förhöjda värden av samma orsak. Jag har troligen gått med det hela livet och dina värden verkar gå lite upp och ner. Men min läkare sa i alla fall att många går igenom hela livet med något förhöjda värden och det är ingen fara. Men självklart ska du höra med läkare igen om du känner dig osäker! Man ska passa sig för att göra amatördiagnoser (och lyssna på sådana) på forum som detta!

Silencer
2012-11-09, 19:27
Fick veta idag att jag har förhöjda levervärden. Har också mått illa ett längre tag (sen i somras). Läkaren gav dock inga riktiga besked mer än att vi ska göra om provet om 2 månader.

Nebuchadnezzar
2012-11-09, 20:43
Då blir det till att vänta ett par månader. Temporärt förhöjda levervärden i samband med diverse krux är inga konstigheter.

tjing
2012-11-10, 11:24
Hmm,

Jag hade det det en gång men det försvann sedan. Levervärden kan faktiskt höjas av akut överätning och alkoholkonsumtion hos alla, så det behöver inte vara farligt. Som Nebuchadnezzar säger.

Frågan är om proteinintaget har med det att göra, en läkare jag pratade med trodde dock inte det men han kanske menade inom "normala" gränser. Att det är negativt för levern att överäta är ju dock givet och socker likaså.