handdator

Visa fullständig version : Trasigt knä


-xR-
2003-03-14, 22:20
Hejsan!


Jag har nyss varit och lekt lite i en gympa sal och lirat lite bollsporter och tramsat men det är inte vad det här handlar om.

När jag var uppe på en "tjock-matta" så tog jag ett steg bakåt med rakt ben. Det som hände var att jag försatte mitt knä i en kass vinkel där den nästan böjdes åt andra hållet. Jag ramlade ihop och väntade ut den värsta smärtan och haltade sedan lite lätt därifrån med böjt knä.

Vad kan ha hänt? Något allvarligt? Kan jag smöra in mig i någon salva eller bandagera?


/Mvh Emil

Action
2003-03-14, 22:22
Risken finns att det bakre korsbandet har utsatts för en överbelastning/sträckning.. Det enda du kan göra är att vänta till imorgon och se hur det känns då. Är det rejält svullet så du inte kan gå så uppsök läkare omedelbart.. E det rätt ok så vila tills det känns bra igen..

Jag har massa problem med mitt högra knä.. förstår din oro..

-xR-
2003-03-14, 22:57
Lite svullnad är det allt men hur allvarliga är sådana här skador? Man kan väl inte behöva oppereras pga ett steg fel eller liknande? Hur lång tid kan det ta att läka? Ska åka skidor om 3 veckor :cryout:

Action
2003-03-14, 23:02
Ett litet felsteg kan räcka om man har otur.. Korsband opereras ibland.. om det gått av alltså.. Och ibland inte..

Men oroa dig inte för mycket nu.. Sov på saken och känn efter imorgon..

Men om det är av så tar det tid att läka.. men atagligen en sträckning.

-xR-
2003-03-15, 09:52
Jag har nu vaknat och märker att knät är lite svullet men jag kan fortfarande gå haltandes. Jag kan sitta men att vinkla benet mer än så blir svårt... Har ont i det men säkert inget allvarligt.

Tack Action för din kunskap och för att du tog dig tid. När tror du kan kan vara fysisk aktiv med benen igen? Överkropp borde jag väl kunna träna i alla fall?

/Mvh

ante
2003-03-15, 10:56
tjena.
Råkade ut för en liknande skada på en handbollsmatch. Bröt knät framåt och sedan åt sidan.
Jag kunde inte gå på en månad och sedan fick jag halta med en stålskena. Nu går jag bra utan skenan men kan inte springa eller påfresta knät mycket alls. Ska tilläggas att jag skadade mig i mitten av december.
Det som händer var att jag fick en spricka i skenbenet.
Dina symptom låter som något liknande men inte lika allvarligt. Tror ärligt talat att du kan glömma skidåkningen.
Enda jag kan göra är att råda dig att gå till en läkare.
HÅller tummarna för att det inte är lika allvarligt som mitt.

-xR-
2003-03-15, 11:14
Det var då inga uppmuntrande ord killer_ante :(

Fast jag tog ett steg från en tjockmatta som kankse kan vara 0.5m hög och trampade fel med ca 80kg på vänster ben. Svullnaden har gått ner och jag kan gå haltandes men inte sträcka eller böja benet mycket. Tack iaf... ska avvakta lite :cryout:

King Grub
2003-03-15, 11:58
Vad är det för dumheter? Det är klart att du inte skall avvakta. Du skall gå till en läkare genast. Är det frågan om en meniskskada eller korsbandsskada behöver det åtgärdas så snart det bara går. Sitt inte hemma och vänta så slipper du riskera något kroniskt.

Åse Columbus
2003-03-15, 12:13
Originally posted by King Grub
Vad är det för dumheter? Det är klart att du inte skall avvakta. Du skall gå till en läkare genast. Är det frågan om en meniskskada eller korsbandsskada behöver det åtgärdas så snart det bara går. Sitt inte hemma och vänta så slipper du riskera något kroniskt.

Håller helt med!!!!!!

King Grub
2003-03-15, 12:32
Jag opererade menisken så sent som i somras, och om du nu i värsta fall skulle ha råkat ut för något liknande, kan jag lugna dig med att det inte alls var speciellt farligt. Artroskopi är en väldig lindrig form av operation, och jag kunde gå omkring hemma, i stort sett utan smärta, samma kväll. Jag missade ett (!) benpass innan jag kunde börja köra igång lätt igen, och efter 3-4 veckor var allt normalt igen. Och då hade jag så ont att jag knappt visste vart jag skulle ta vägen innan.

Däremot låter utförsåkning om 3 veckor som ganska otroligt, även om det är något ganska lindrigt som inte behöver opereras. Riskera inte dina knän i onödan.

Nils
2003-03-15, 13:10
Som motpol kan jag säga att jag också opererade bort bakre menisken med artoskopi i somras och efter tre veckor var det fortfarande så svullet att knät knappt kunde böjas alls, svullnaden gick sedan ytterst långsamt nedåt och nu kan jag nog snart böja knät hela vägen. Så min rehabiliteringen kommer nog ta ca ett år... Jag skulle aldrig opererat och i motsats till vad läkarna säger innan operationen är det vanligt med problem vilket gör att moderna ortopedi böcker bara rekommenderar operation om det verkligen är nödvändigt. (vilket iofs det ofta är med just menisk skador, dock ej in mitt fall)
Nils

-xR-
2003-03-15, 16:24
Gjorde nyss ett besök hos vårdcentralen här och läkaren sade att det var en stukning eller något liknande och att det inte var korsbandet utan ledbandet. Han sade även att det inte längre var svullet och gav mig Entero-tabletter mot värk och inflamation.

Tack för all hjälp. Fantastiskt att man kan få svar på så snabbt sätt :love: :thumbup:

King Grub
2003-03-15, 16:29
Finfint! :thumbup:

Det känns alltid bäst att veta vad det är eller inte är.

spas
2003-03-15, 17:12
Tur det inte var allvarligare. men ta det lugnt ett atg ändå. Mitt knä hopapde ur led för en knapp månad sedan, det svullnar fortfarnade upp lite när jag går längre sträckor och jag kan fortfarande inte sitta på huk, så det behöver mer vila än man tror. Hoppas det är ok till skidåkningen.

Mega Mike
2003-03-15, 19:26
Själv skulle jag inte längre bli direkt lungn efter en undersökning på vårdcentralen.:(

Gick med ett avslitet korsband och trasig menisk i över 3 år innan jag hittade en läkare som upptäckte det.:booty:

Flera gånger om året hoppade knät ur led utan någon direkt orsak (tex gående på en parkering) så att jag sedan fick gå och halta i ca en vecka.

Dom gånger som det blev extra allvarligt gick jag till en läkare och berättade vad som hänt utan resultat.

Såg 3 eller 4 läkare samt en sjukgymnast innan den sista läkaren skickade mig till idrotsskadeavdelningen på SÖS där en knäspecialist hittade felet på mindre en 10sek :hbang:

Några dagar senare gjorde dom Artroskopi och plockade ut dom lösa bitarna från menisken och konstaterade att hela korsbandet var spårlöst försvunnet:eek:

Ca en månad senare opererades knät och den långa rehabiliteringen började.

Var faktiskt det som gjorde att jag började gå på gym från början:bpump:

Så va försiktig med knäna.

Action
2003-03-15, 20:13
Kan ju lägga till att mina 2 knäoperationer som gjordes för 14 år sen också gjorde att jag började på gym. Min sjukgymnast rekommenderade styrketräning för benen för att avlasta knät.. O på den vägen är det. :D

-xR-
2003-03-15, 20:23
Hur uppkom då era skador?

Mega Mike
2003-03-16, 21:25
Missade landningen efter en platå med crossen och försökte förmodligen ta emot både mig och hojen med benet:smash:

Satt sedan och väntade i två timmar medans polarna körde klart innan vi åkte till akuten med ett knä som såg ut som en handboll.

Fick sedan nöjet att vänta tre timmar till innan en kärring försökte slita av mig benet utan att hitta något fel:furious:

Blev sedan sängliggandes i ca en vecka innan jag kunde börja hoppa runt på kryckor.

Action
2003-03-16, 22:40
:D

Jag vurpade på en Motocross tävling.. fick hojen över knät så det vreds till... Hamnade först hos en läkare som sa att det no g inte va ngn fara.. När jag sen dagen efter på nytt åkte in och träffade en annan läkare blev jag akutopererad..... hm.. skillnad på läkare...


Verkar visst som om Motocross e farligt ser jag.....

Mega Mike
2003-03-17, 19:56
Japp!

Har även fått en minneslucka på en hel tävling då jag vurpa och fick hojen i ryggen så att jag fick en spricka i handleden och en hjärnrubbning:confused: (hmm, förklarar nog en hel del).

Minns starten och sedan var det helt plötsligt prisutdelning, allt där i mellan är spårlöst borta trots att jag aldrig tappade medvetandet utan skulle köra vidare:smash: (men viste tydligen inte hur man startade hojen) men blev avplockad av funktionererna.

Körde sedan Gotland med handen i gips:hbang: medans jag var sjukskriven:em: