handdator

Visa fullständig version : Aminosyror, vassle och insulinfrisättning


King Grub
2007-04-08, 10:05
Ny studie som bekräftar aminosyrornas insulinfrisättande potential och som visar att insulinsvaret efter intag av vassle eller grenade aminosyror är betydligt högre än insulinsvaret efter intag av glukos/druvsocker.

Milk protein, in particular the whey fraction, has been shown to display insulinotrophic properties in healthy persons and persons with type 2 diabetes. In parallel to the hyperinsulinemia, a pronounced postprandial rise of certain amino acids and of glucose-dependent insulinotrophic polypeptide (GIP) was observed in plasma.

The objective of the study was to determine to what extent the insulinotrophic properties of whey could be simulated by specific amino acid mixtures.

Twelve healthy volunteers were served drinks consisting of pure glucose (reference drink) or glucose supplemented with free amino acids or whey proteins (test drinks).

A test drink with the branched-chain amino acids isoleucine, leucine, and valine resulted in significantly higher insulin responses than did the glucose reference. A drink containing glucose and leucine, isoleucine, valine, lysine, and threonine mimicked the glycemic and insulinemic responses seen after whey ingestion. With consumption of this drink, the glucose area under the curve (AUC) was 44% smaller (P < 0.05) and the insulin AUC was 31% larger (NS) than with consumption of the reference drink. With consumption of the whey drink, the AUCs were 56% smaller (glucose; P < 0.05) and 60% larger (insulin; P < 0.05), respectively, than with the reference drink. The whey drink was accompanied by an 80% greater GIP response (P < 0.05), whereas the drinks containing free amino acids did not significantly affect GIP secretion.

A mixture of leucine, isoleucine, valine, lysine, and threonine resulted in glycemic and insulinemic responses closely mimicking those seen after whey ingestion in the absence of an additional effect of GIP and glucagon-like peptide 1.

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 4, 996-1004, April 2007. Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks.

Englund
2007-04-08, 10:28
Detta får mig att tänka på finnar som man sägs kunna få av stora insulinpåslag. Jag själv märker en ökning av finnar vid intag av väldigt snabba kolhydrater men däremot inte av rent vassleprotein. Det för iallafall mina tankar till att det kanske stora koncentrationer av blodsocker som är boven bakom mer finnar.

fluffy_ferret
2007-04-08, 14:42
Detta får mig att tänka på finnar som man sägs kunna få av stora insulinpåslag. Jag själv märker en ökning av finnar vid intag av väldigt snabba kolhydrater men däremot inte av rent vassleprotein. Det för iallafall mina tankar till att det kanske stora koncentrationer av blodsocker som är boven bakom mer finnar.

Kan ha att göra med att din kropp protesterar mot ett intag av ett ej livsnödvändigt ämne (kolhydrater).

Men för att vara seriös, så är väl acne fortfarande ett mörkt hål för forskarna. Man har väl fortfarande inte kunnat konstatera någon relation till kosten?

Verkar ändå som att många påverkas av vad de äter. Komplicerat är det. Rent logiskt så måste kosten, miljö och livsstil påverka, för acne har varit ett växande problem under lång tid.

King Grub
2007-04-08, 14:46
Men för att vara seriös, så är väl acne fortfarande ett mörkt hål för forskarna. Man har väl fortfarande inte kunnat konstatera någon relation till kosten?

Semin Cutan Med Surg. 2005 Jun;24(2):84-91. Implications for the role of diet in acne. (http://www.thepaleodiet.com/articles/Final%20Acne%20Article.pdf)

Ola Wallengren
2007-04-08, 15:09
Vad man jämför i studien ovan är 25g glukos, 25g glukos + 18g vassle eller 25g glukos + ett antal (3-7g) fria aminosyror. Jämförelsen haltar lite om man skall jämföra glukos och vassle, dels för att mängderna inte är samma men också för att insulin/glukossvaret kan bli annorlunda om man jämför protein+glukos eller bara protein. Att jämföra glukos och vassle var inte heller studiens syfte, men den är ändå relevant och intressant.

King Grub
2007-04-08, 15:13
Sant, och vasslets insulinfrisättande egenskaper är ju redan etablerade ( http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1246?ijkey=6eb64305702b63f226021318353c463fb1f93ce 2 ).

fluffy_ferret
2007-04-08, 15:52
Semin Cutan Med Surg. 2005 Jun;24(2):84-91. Implications for the role of diet in acne. (http://www.thepaleodiet.com/articles/Final%20Acne%20Article.pdf)

Jo, jag har kommit fram till samma saker genom eget läsande, och mina egna kostrekommendationer skulle se ut på samma sätt.

Verkar fortfarande vara mycket spekulerande och för få hårda bevis?

King Grub
2008-01-04, 07:13
Bump.

Ingestion of dietary protein is known to induce both insulin and glucagon secretion. These responses may be affected by the dose and the form (intact or hydrolysed) in which protein is ingested. The aim of the study was to investigate the effect of different amounts of intact protein and protein hydrolysate of a vegetable (soya) and animal (whey) protein on insulin and glucagon responses and to study the effect of increasing protein loads for both intact protein and protein hydrolysate in man. The study employed a repeated-measures design with Latin-square randomisation and single-blind trials. Twelve healthy non-obese males ingested three doses (0.3, 0.4 and 0.6 g/kg body weight) of intact soya protein (SPI) and soya protein hydrolysate (SPH). Another group of twelve healthy male subjects ingested three doses (0.3, 0.4 and 0.6 g/kg body weight) of intact whey protein (WPI) and whey protein hydrolysate (WPH). Blood was sampled before (t = 0) and 15, 30, 60, 90 and 120 min after protein ingestion for insulin, glucagon and glucose determination. SPI induced a higher total area under the curve for insulin and glucagon than SPH while no difference between WPI and WPH was found. Insulin and glucagon responses increased with increasing protein load for SPI, SPH, WPI and WPH, but the effect was more pronounced for glucagon. A higher dose of protein or its hydrolysate will result in a lower insulin:glucagon ratio, an important parameter for the control of postprandial substrate metabolism. In conclusion, insulin and glucagon responses were protein and hydrolysate specific.

Br J Nutr. 2008 Jan 2;:1-9. Glucagon and insulin responses after ingestion of different amounts of intact and hydrolysed proteins.