handdator

Visa fullständig version : Inte så farligt att äta godis?


Turrican
2007-04-07, 07:36
Hittade detta uttalande av Fredrik Paulun av en slump. Kanske gör att det känns bättre att äta lite godis så här i påsktider... vet dock inte hur trovärdigt det är:

Visst går det i teorin att räkna ut exakt hur många minuters träning du måste ägna dig åt för att bränna den energimängd som finns i en godbit. Det är dock inte ett helt korrekt sätt att se på det. Det är nämligen så att om du äter godis, så kommer kroppen känna att den har fått extra energi. Det innebär att den minskar intaget av energi från andra livsmedel. I slutänden har du säkert ätit lite mer energi om du äter godis, men du kan inte räkna hela godisbiten som överskjutande kalorier. Till exempel kanske du automatiskt äter 200 kcal mindre energi om du äter en godisbit med 400 kcal. Dessutom vet vi att kroppen kompenserar en godisbit, och alla andra onödiga energitillskott, genom att öka energiförbrukningen. Om 100 av de kvarvarande kalorierna försvinner genom kroppens ökade energiförbrukning blir det inte mycket kvar att springa bort!
Slutsatsen är att visst kommer godis att ge ett litet energiöverskott, och framför allt är det nästan bara kolhydrater med högt glykemiskt index, vilket är fettbildande. Effekten blir dock inte så stor som man kan tro, eftersom kroppen kompenserar med ett lägre energiintag och ökad energiförbrukning.

För övrigt fanns det en hel del annan rolig läsning i artikeln:
http://www.tv4.se/346619.html

Ganymedes
2007-04-07, 07:47
Fredrik Paulun, ja. Hans rykte verkar vara allt annat än gott här på kollo. Men det är ju ingen smart idé att dissa allt han säger per automatik heller.

King Grub
2007-04-07, 08:02
Vilket trams. Varför skulle man bli tjockare av X kcal från godis än X kcal från ris och kyckling? Och varför skulle X kcal från godis "visst kommer godis att ge ett litet energiöverskott"? Det råkar inte bli ett energiöverskott bara för att det råkar stå "snask" på påsen.

Socker mättar, men det gör förstås inte godis nyttigt.

hammer95
2007-04-07, 08:12
"Hur långt innan morgonpromenaden ska man äta proteinet för att få så bra fettförbrännande effekt som möjligt?

Du kan äta proteinet ca 15-30 minuter före promenaden. Då hinner du absorbera det och får en antikatabol effekt under promenaden."
Vad säger ni om detta uttalande? En spjälkning av proteinet på 15-30 min!:smash:

King Grub
2007-04-07, 08:14
Det är väl vassle som avses? Vassle tas ju upp snabbt... men det har ingen antikatabol effekt eller påverkan på muskelnedbrytningen.

hammer95
2007-04-07, 08:18
Det är väl vassle som avses? Vassle tas ju upp snabbt... men det har ingen antikatabol effekt eller påverkan på muskelnedbrytningen.
Det står proteinet, men det kanske är underförstått att det är vassle. Vilket fall har han ju fel. Hur lång tid tar det för att vassle ska absorberas fullständig? 30 min?

King Grub
2007-04-07, 08:19
Aminosyreutsöndringen från snabbt vassle kanske toppar efter den tiden.

Men, som sagt, vassle minskar inte proteinnedbrytningen, so the point is moot.

CoolHandLuke
2007-04-07, 21:38
Han är väl fast lite i GI-tänkandet fortfarande.

Man kan se att han försöker. Men det är ganska klurigt att förklara detdär med näringsfattig/energirik mat och dess effekter. Många trådar på forumet där folk snurrar runt samma ämne utan att förstå poängerna riktigt. Ett övertygande argument för att framföra en sanning behöver inte baseras på sanningar. Eller hur är det?