handdator

Visa fullständig version : Förlust av muskelmassa & bf under deff


anders_87@ht
2007-04-03, 08:35
Hej!

Jag har läst att om man styrketränar regelbundet så kan man bygga drygt 3kg muskler under 1 år (om ens det?). Men för att öka i muskelmassa över huvudtaget så måste man ligga på kcal+, och då ökar man även i bf%. Om man sedan vill sänka sin bf% så är det kcal- som gäller, men då kommer man också att förlora muskler. Hur är förhållandet mellan förlust av muskler och fett under deff? Om man ligger på -500kcal dagligen och går stadigt ner 2kg i månaden, hur mycket av det kommer att vara muskler/fett/vätska? Är det enbart fett/muskler/vätska som man går upp/ned om man ligger på kcal+/-? Har man lättare för att gå ned i fett om man redan ligger på låg bf%, eller är det tvärtom?

Slutligen undrar jag hur mycket man bör gå ned för att det ska vara lönt med en deff. Läser ofta om tjejer som vill gå ner 2-3kg, är det verkligen nödvändigt att bara gå ned så lite? Kommer det att vara någon synbar skillnad? Säg att man väger 80kg och går upp drygt 1kg varannan vecka tills man gått upp sammanlagt 10kg, för att sedan gå ned 5kg, skulle man märka skillnad muskelmässigt, eller skulle man vara lika tanig som man var för 2,5 månader sedan då man vägde 75kg och fortfarande höll på att öka?

mvh Anders

King Grub
2007-04-03, 08:48
En viss muskelförlust är oundviklig, men det behöver inte nödvändigtvis vara märkbar om man inte skall pressa sig ned i tävlingsform. Hur stor del av viktförlusten som utgörs av fettfri massa kan man inte säga sådär hux flux i förväg, utan det påverkas av en mängd faktorer, från endogena som din hormonbalans och status, till exogena som styrketräning, för mycket aktivitet, för lite aktivitet, och påverkan av andra yttre faktorer från stress till infektioner till... ja, till allt.

Handcuff
2007-04-03, 08:55
Hej!

Säg att man väger 80kg och går upp drygt 1kg varannan vecka tills man gått upp sammanlagt 10kg, för att sedan gå ned 5kg, skulle man märka skillnad muskelmässigt, eller skulle man vara lika tanig som man var för 2,5 månader sedan då man vägde 75kg och fortfarande höll på att öka?

mvh Anders

80kg+10kg=90kg-5kg=85kg! Nåväl. Är du absolut nybörjare ser du säkert en liten skillnad mot för tidigare. Men om du har tränat ett tag så är 2,5 månad väldigt kort tid. 2cm på överarmen kan ta åratal att öka. Lyfta 10kg mer i bänkpress likaså.

AJO
2007-04-03, 09:31
men det är väl 3 kg protein man kan lägga på sig per år?

muskler består ju bara av 20% protte..