handdator

Visa fullständig version : Koka ägg


Purren
2007-03-28, 22:18
Saltar ni kokvattnet när ni kokar ägg? Spelar det någon roll?

Kwon
2007-03-28, 22:19
Inte jag

manko
2007-03-28, 22:22
aldrig hört på maken tidigare =D

Dnepr
2007-03-28, 22:23
Aldrig funderat på ifall nån annan forumdel skulle vara lämpligare för den här frågan?

martin_vbg
2007-03-28, 22:23
Skalet släpper lättare om man saltar. Samma smak dock. Jag saltar.

champion
2007-03-28, 22:25
Nej, det är nog bara en saga.

Lellan
2007-03-28, 22:25
Skalet släpper lättare om man saltar. Samma smak dock. Jag saltar.


Källa på det? :MrT:

Raggis
2007-03-28, 22:27
Nej. Vet dock att ägget blir lättare att skala ju ofärskare ägget är (hinnan släpper lättare).

Juliette
2007-03-28, 22:27
Skalet släpper lättare om man saltar. Samma smak dock. Jag saltar.

En kompis mamma brukade salta i vattnet för att skalet inte skulle spricka när man kokade dem, sa hon.

Jag har dock inte testat själv.

NiXPhoenix
2007-03-28, 22:28
Saltar självklart.
Min mamma säger att det nog minskar risken för att äggen ska spricka. Men inte ens hon är säker på det. Saltet ska öka trycket eller nåt...

Raggis
2007-03-28, 22:30
Äggen spricker oftast inte, förutsatt att ni inte kokar dom på full värme :P Ni som har en normal spis (1-6), slå på 4an, istället för 6an.

Purren
2007-03-28, 22:35
Aldrig funderat på ifall nån annan forumdel skulle vara lämpligare för den här frågan?

Frågan kändes tillräckligt onödig för att platsa i allmänt.

Juliette
2007-03-28, 22:35
Appropå koka ägg, kan jag tipsa om denna lilla grej som jag har blivit helt beroende av http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=252356

Dont boil your egg without it :)

Dnepr
2007-03-28, 22:37
Frågan kändes tillräckligt onödig för att platsa i allmänt.

Hoppas svaren blir därefter då.

Raggis
2007-03-28, 22:37
Appropå koka ägg, kan jag tipsa om denna lilla grej som jag har blivit helt beroende av http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=252356

Dont boil your egg without it :)

Pfft. Såna nymodigheter :D

Lellan
2007-03-28, 22:38
Appropå koka ägg, kan jag tipsa om denna lilla grej som jag har blivit helt beroende av http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=252356

Dont boil your egg without it :)

Har en billigare variant, han städar tvättar och drar in pengar till hemmet också. *whistle* ;)

Juliette
2007-03-28, 22:43
Har en billigare variant, han städar tvättar och drar in pengar till hemmet också. *whistle* ;)
Finns den oxå på claesohlson? :D

Dnepr
2007-03-28, 22:45
Finns den oxå på claesohlson? :D

Nä på KlasOlzson.nu

rQx
2007-03-28, 23:03
Är det inte för att om äggen spricker så rinner det inte ut?

Scratch89
2007-03-28, 23:06
Man saltar för att det är högre salthalt inne i ägget än vad det är utanför. Äggets innehåll försöker då ta sig ut till vattnet (för att få samma koncentration salt överallt) och vattnet försöker ta sig in i ägget av samma anledning. Saltar man utanför ägget kommer detta inte ske.

EDIT: Jag är ingen kemist, så nån får kanske rätta till min rätt så flummiga text.

Stanley
2007-03-28, 23:07
Varken salt i vattnet eller på ägget. Kokar upp det, sen skruva ner till 4:an å låta det stå så i 5 min å sen är det bara att avnjuta:)

LadyG
2007-03-29, 00:12
Saltar aldrig - får alltid perfekt resultat:

http://www.netonnet.se/Images_Site/item_img/se/large/l105819.jpg

Purren
2007-03-29, 00:15
Saltar aldrig - får alltid perfekt resultat:

http://www.netonnet.se/Images_Site/item_img/se/large/l105819.jpg

Är inte det där samma sak som en överprisad kastrull? Du häller i vatten, det kokar. Wooow! 500 tack.

LadyG
2007-03-29, 00:16
Är inte det där samma sak som en överprisad kastrull? Du häller i vatten, det kokar. Wooow! 500 tack.

lol :smash: Nej, 179:- spänn, drar mindre ström än en hel spis, snabbare och alltid perfekta ägg.

Purren
2007-03-29, 00:22
lol :smash: Nej, 179:- spänn, drar mindre ström än en hel spis, snabbare och alltid perfekta ägg.

Kastrull. Gratis. :)

Zäta
2007-03-29, 06:34
Nope, saltar aldrig. Som tidigare personer sagt så håller jag med om att skalet går av ju mer ofärskt ägget är.

Fed up
2007-03-29, 08:40
Kastrull. Gratis. :)

Var får man kastruller gratis?

Jag lägger alltid i äggen när vattnet är kallt, då spricker de i stort sett aldrig.

mela
2007-03-29, 08:44
Var får man kastruller gratis?

Jag lägger alltid i äggen när vattnet är kallt, då spricker de i stort sett aldrig.

Gud va lång tid det måste ta. Oekonomiskt att koka upp kallt vatten :D

Empe
2007-03-29, 08:44
Var får man kastruller gratis?

Jag lägger alltid i äggen när vattnet är kallt, då spricker de i stort sett aldrig.

Av mamma när man flyttar hemifrån såklart.

Fed up
2007-03-29, 08:45
Gud va lång tid det måste ta. Oekonomiskt att koka upp kallt vatten :D

Nä det går rätt snabbt, vi har en kvick spis och sen tar jag bara precis så mycket vatten som nöden kräver i en liten kastrull. Vet inte om äggen spricker mer om man kör på varmt vatten från kranen dock, men de gör det oftast om man lägger i dem när det kokar.

Empe
2007-03-29, 08:45
Gud va lång tid det måste ta. Oekonomiskt att koka upp kallt vatten :D

Var förvarar du kokande vatten på lämpligaste ställe för framtida bruk såsom matlagning mm? :D

mela
2007-03-29, 08:47
Var förvarar du kokande vatten på lämpligaste ställe för framtida bruk såsom matlagning mm? :D

Eller så tar man varmt vatten ur kranen *screwy*
Fjärrvärme ftw!

Fatalist
2007-03-29, 10:03
Man saltar för att det är högre salthalt inne i ägget än vad det är utanför. Äggets innehåll försöker då ta sig ut till vattnet (för att få samma koncentration salt överallt) och vattnet försöker ta sig in i ägget av samma anledning. Saltar man utanför ägget kommer detta inte ske.

EDIT: Jag är ingen kemist, så nån får kanske rätta till min rätt så flummiga text.

Det stämmer, fenomenet kallas diffusion. Äggets salthalt tänker jag däremot inte ta ställning till.

Apos78
2007-03-29, 10:12
Katrull med lock så går det kvickt att koka upp. Saltar inte och anser att hur besvärligt skalet är efteråt beror till stor del på hur lång tid man låter äggen kallna i vatten. Egna erfarenheter.

Tolkia
2007-03-29, 10:51
Jag är tveksam till att man skall behöva salta för att äggets innehåll inte skall ta sig ut genom skalet genom diffusion. Hur kommer det sig då att ägget inte spricker i luft, eller för den delen om man lägger det i vatten ett par timmar utan att koka det?

Vad jag har hört är att man saltar i vattnet (om man gör det) för att det skall bli mindre slabbigt OM äggen spricker. Om vattnet är salt koagulerar vitan snabbare när den kommer ut i vattnet, och det blir inte så geggigt i kastrullen.

martin_vbg
2007-03-29, 12:52
Källa på det? :MrT:

Har ingen källa, det är så när jag kokar ägg iaf :confused: käkar ungefär 6-10ägg om dagen och jag saltar alltid. Glömde det sist och då satt skalet jättehårt. Men kan varit en engångsgrej kanske.

Scratch89
2007-03-29, 16:27
Det stämmer, fenomenet kallas diffusion. Äggets salthalt tänker jag däremot inte ta ställning till.

Ja, där ser man! Och jag är bara teknist. ;)
Kan man väl kalla osmos också? Fast äggskal kanske inte räknas som ett semipermeabelt membran.

Scratch89
2007-03-29, 16:28
Jag är tveksam till att man skall behöva salta för att äggets innehåll inte skall ta sig ut genom skalet genom diffusion. Hur kommer det sig då att ägget inte spricker i luft, eller för den delen om man lägger det i vatten ett par timmar utan att koka det?

Vad jag har hört är att man saltar i vattnet (om man gör det) för att det skall bli mindre slabbigt OM äggen spricker. Om vattnet är salt koagulerar vitan snabbare när den kommer ut i vattnet, och det blir inte så geggigt i kastrullen.

Det blir betydligt högre tryck när man kokar ett ägg än när man låter det ligga i vattnet/i luften.

Tolkia
2007-03-29, 16:31
Det blir betydligt högre tryck när man kokar ett ägg än när man låter det ligga i vattnet/i luften.
Jag är tveksam till att det blir SÅ högt tryck. Iofs går ju syre igenom, men hela ägginnehållet ...? Nja. Det krävs nog att det finns sprickor i skalet redan från början för det.

Musselbank
2007-03-29, 19:41
Varken salt i vattnet eller på ägget. Kokar upp det, sen skruva ner till 4:an å låta det stå så i 5 min å sen är det bara att avnjuta:)

+1, fast det går lika bra att slå av plattan helt! Sen så behöver vattnet inte täcka ägget heller, så det kokar upp på nolltid.

Cilia
2007-03-29, 19:49
Jag saltar inte men jag har en äggpickare som jag pickar äggen med innan jag kokar dom. Då spricker dom inte.

http://www.ahlens.com/ahlens/export/sites/ahlens/common/galleries/pics/hem_pask/aggverktyg.jpg



apropå vattenmängd och energiåtgång läste jag att man eg inte behöver mer än lite vatten i botten och att det ändå ska bli lika välkokt. Men jag har aldrig vågat prova

Musselbank
2007-03-29, 19:51
Jag saltar inte men jag har en äggpickare som jag pickar äggen med innan jag kokar dom. Då spricker dom inte.

http://www.ahlens.com/ahlens/export/sites/ahlens/common/galleries/pics/hem_pask/aggverktyg.jpg



apropå vattenmängd och energiåtgång läste jag att man eg inte behöver mer än lite vatten i botten och att det ändå ska bli lika välkokt. Men jag har aldrig vågat prova

Funkar bra.