handdator

Visa fullständig version : Baka bullar med keso


blekfet2
2007-03-26, 14:22
Fungerer keso att baka med om det ska jäsa samt gräddas i ugn, typ bullar? :MrT:

Skulle va kul att testa baka bullar och ersätta allt/hälften av smöret med keso, men orkar inte om det blir skit av keson när det hamnar i ugnen..

blekfet2
2007-03-26, 14:34
kanske blir bätter med Kesella?

lectris
2007-03-26, 14:46
Fungerer keso att baka med om det ska jäsa samt gräddas i ugn, typ bullar? :MrT:


Klart det går. Jag brukar baka bröd med keso :thumbup: Det uppför sig lite som vanlig ost, blir lite trådigt och smälter. Samtidigt blir det ganska saftigt inbillar jag mig.

Hey, testa! vad är det värsta som kan hända liksom.

blekfet2
2007-03-26, 14:49
Klart det går. Jag brukar baka bröd med keso :thumbup: Det uppför sig lite som vanlig ost, blir lite trådigt och smälter. Samtidigt blir det ganska saftigt inbillar jag mig.

Hey, testa! vad är det värsta som kan hända liksom.

ska fan ta och göra ett försök ikväll!

Det värsta som kan hända är att jag hetsar upp mig och finner sedan att det smakar skit, blir då blöt i ögat ;)

blekfet2
2007-03-26, 14:50
tror du det kan bli bätter med kesella?

Bonnie
2007-03-26, 15:03
Ja.

Kessela:
"Bästa rätterna Kalla såser, röror, fyllningar, patéer, bakverk, desserter. Matbröd, saffransbröd och pajdeg. "

tror du det kan bli bätter med kesella?

blekfet2
2007-03-26, 15:37
ok, jag ska testat 2 olika recept på bullar med kesella.

HellaTS
2007-03-26, 16:31
...åsså hoppas jag att det blir en liten redovisning om hur det gick! *whistle*

kahn
2007-03-26, 16:38
Gör en sats med keso och en med kesella.

Kesella blir nog bättre, men keso känns mer radikalt på något märkligt sätt! :)
Vore inntressant att se och höra hur det gick.

LadyInsane
2007-03-26, 16:41
Kesella blir nog bättre, men keso känns mer radikalt på något märkligt sätt! :)


+1!

NisseEriksson
2007-03-26, 16:41
Första sökresultatet på kesobröd på google:
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept21.html

Femte resultatet verkar vara något som du eftersträvar:
http://www2.unt.se/avd/1,,MC=12-AV_ID=2285,00.html

Eddie Vedder
2007-03-26, 17:07
blekfet2: Om du nu bakar dom där bullarna vore det schysst om du återkom med "referat" och, ännu hellre, bilder.

Det låter hursomhelst som nåt riktigt gott å annorlunda så, som sagt, lite feedback om dina resultat från bullbaket skulle sitta fint.:thumbup:

blekfet2
2007-03-26, 17:33
jodå jag kan lämna en avhandling på bakningen, håller på med 2 recept just nu. Ett som redan är kännt och sedan ett där jag ska försöka ersätta fettet med kesella.

blekfet2
2007-03-26, 19:46
OK nu så är jag klar med det första receptet:



50 g jäst
2,5 dl minimjölk
100 g kesella 10%
1 dl rårörsocker (jag hade strösocker)
1 dl ljus sirap
0,7 liter vetemjöl
0,5 dl linfrö (dessa skippade jag helt)
1 tsk kardemumma
1 tsk salt

Fyllning:
150 g kesella 10%
rårörsocker (jag hade strösocker)
kanel eller vaniljsocker (tog vanilj)
uppvispat ägg till pensling

Sätt ugnen på 250 grader.
Smula i jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och blanda i kesella. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och linfrö, sedan mjöl lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en avlång kaka. Bre på kesellan och pudra över rårörsocker och kanel eller vaniljsocker. Rulla ihop kakan och dela den i ca 20 st delar. Lägg dem i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rårörsocker (hade pärlsocker).
Grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter

*************************
Nu så är det här ingen "hälsomat" dock så innehåller detta recept ungefär hälften av vad ett vanligt bullrecept innehåller.
Bullarna får 8/10 i betyg, mycket mycket bättre än vad jag trodde det skulle bli, kesellasmaken är nästintill (95%,typ) helt obefitnligt.

Ett måste för den bullsugne!

blekfet2
2007-03-26, 20:00
Recept 2.

Detta recept är det jag normalt bakar bullar med. Nu skriver jag orginal-receptet och bakom, inom parentes, det nya jag testat använda.

********
ca 40st
ugn 250c
innehåll
12-14dl vetemjöl (man ser på degen när det är nog)
150g smör (jag hade 150g kesella 10%)
5dl mjölk (använde havremjölk)
1dl strösocker
0,5 msk salt

fyllning
100g smör (jag använde cirka 30-40g, resten kesella 10%, jag penslade ut i linjer med varannan kesella-smör, om jag var er så skulle jag skippa smör helt och enbart bre ut med kesella, kommer funka klockrent)
1dl strösocker (jag änvände minimalt med socker i fyllningen, max 1/4 dl)
pensling
1ägg
pärlsocker (snålade rejält här också)

Gör så här: (nu skriver jag som i orginalreceptet, hastigt)
smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37c, smula ned jäst i en stor skål, häll över degvätskan och rör till jästen har löst sig, tillsätt socker, salt, mjöl.

Arbeta degen smidig, låt den jäsa under bakduk 40min, rör under tiden ihop fyllningen, knåda degen lätt på ett mjölat bakbord, dela degen u 2 delar och kavla ut dem till långa kakor, bred på fyllningen, rulla ihop och skär i bitar.

lätt bitarna i papperformar eller på smord plåt, låt jäsa i 40min under bakduk. pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, grädda i mitten av ugn.

betyg 9/10, klockrent!

Eddie Vedder
2007-03-26, 20:31
Verkar riktigt bra det där!*drool*


Nästa "hälsosteg" blir väl å testa grovt mjöl då kanske?;)

blekfet2
2007-03-26, 20:33
Verkar riktigt bra det där!*drool*


Nästa "hälsosteg" blir väl å testa grovt mjöl då kanske?;)

Blev jävligt bra :D, normalt skippar jag vetemjöl och kör med ekologiskt dinkelmjöl :D

Handcuff
2007-03-26, 21:41
Bjud å var inte snål nu! Låter smask :D

blekfet2
2007-03-26, 22:26
Bjud å var inte snål nu! Låter smask :D

Nackdelen med att baka bullar är att man blir så satans mätt av doften *drool*

Aja dom där bullarna kommer bli goda nu till helgen :D

Handcuff
2007-03-26, 23:47
Nackdelen med att baka bullar är att man blir så satans mätt av doften *drool*

Grymt under deffen mead andra ord :D

Hur många kcal ger 100g doft?

blekfet2
2007-03-27, 11:32
Grymt under deffen mead andra ord :D

Hur många kcal ger 100g doft?

urkas, orkar jag inte räkna ut denna gång, nästa gång kanske :D

Men man får bort 150+100g fett, bara där har du -2200kcal, sedan skippar du det mesta av sockret i fyllningen så där klipper du några hundra kcal också.




edit; nu läste jag rätt, perfekt med bulldoft under deff :D:D