handdator

Visa fullständig version : Varför kraftiga blodsockerfall?


Fed up
2007-03-23, 18:09
Vet inte om detta är rätt del av forumet att fråga detta på, moderatorerna kan känna sig fria att flytta som de vill såklart...

Hursomhelst, jag har varit förkyld nästan hela vintern, i stort sett sen september. Har opererat tänder och annat som förvärrat läget och hunnit med lite vinterkräksjuka osv. Detta har iallafall medfört att jag knappt tränat på ett halvår. För nån månad sen gick jag till doktorn som sa att det inte var nåt fel på mig och att jag kunde träna, så då började jag köra lätt för att komma igång. Doktorn upptäckte också att jag hade b12brist, vilket jag fick tabletter mot.

Nu till problemet: jag har långsamt trappat upp träningen till mer och hårdare och allt går prima bortsett från att jag får sånt jävla blodsockerfall när jag tar ut mig. Blir matt, yr och tung i huvudet. Har därför börjat kånka med sockerblaskdryck på passen, vilket medfört att jag iallafall klarar att genomföra passen, ibland känns det nästan som vanligt. Men efteråt blir jag iallafall supertrött och tung i huvudet och måste vila en bra stund för att kunna bli som folk igen.

Jag har inte brytt mig så mycket om det och tänkt att det ska försvinna när jag börjar komma i form lite mer igen, men nu har det hållt på ett bra tag. Vid konditionsträning märker jag inte av det så mycket. Blir så jäkla trött på det, vill kunna köra på lite rejält nu!

Så, vad kan detta bero på? Vad göra? Kommer det gå över av sig själv? Övriga tips? Hjelp?

L-Sami
2007-03-23, 18:14
Hur ser kosten ut timmarna före träning?

machine gun
2007-03-23, 18:19
Har du tagit nya prover och kollat om dina värden stabiliserats? Lågt Hb-värde (kan orsakas både av järnbristanemi och B12-brist) kan ju annars medföra yrsel och trötthet och lite allt möjligt pga att syresättningen fungerar dåligt.

Fed up
2007-03-23, 18:30
Hur ser kosten ut timmarna före träning?

Ja, det skulle jag kanske skrivit med ja. Ja det varierar ju men jag försöker äta bra innan. Idag tex. så åt jag först två mackor med ost och stekt ägg på och drack jucie till(kanske 3 timmar innan), sen nån halvtimme-timme innan tog jag en protteshake baserad på lättmjölk och en apelsin och en banan.

Har du tagit nya prover och kollat om dina värden stabiliserats? Lågt Hb-värde (kan orsakas både av järnbristanemi och B12-brist) kan ju annars medföra yrsel och trötthet och lite allt möjligt pga att syresättningen fungerar dåligt.

Nej, har inte kollat nya värden sen dess. Ska väl göra det när min bruk tagit slut tror jag, efter tre månader alltså. Hb-värdet var prima iallafall, så det kan det inte vara.
Kan det vara b12-bristen bara som gör mig så risig? Har hört att det kan ta tid att få upp de värdena igen.

Eddie Vedder
2007-03-23, 18:35
Ja, det skulle jag kanske skrivit med ja. Ja det varierar ju men jag försöker äta bra innan. Idag tex. så åt jag först två mackor med ost och stekt ägg på och drack jucie till(kanske 3 timmar innan), sen nån halvtimme-timme innan tog jag en protteshake baserad på lättmjölk och en apelsin och en banan.

Det är alltid svårt att säga nåt om maten när du inte är mer detaljerad. Var det stora mackor? Var det fet ost? Hade du smör å i såna fall var det mycket smör? Hur många stekta ägg snackar vi om? Stekte du i matfett? Hur stort glas juice?

Missförstå mej inte du, det är inte för att va larvig lr så utan bara det att den där maten (mackorna och juicen) skulle kunna va en jättelitn måltid för en träningsdag men skulle likagärna kunna va oerhört mycke energi beroende på storlek å hur mycket tillsatt fett etc.

machine gun
2007-03-23, 18:45
Nej, har inte kollat nya värden sen dess. Ska väl göra det när min bruk tagit slut tror jag, efter tre månader alltså. Hb-värdet var prima iallafall, så det kan det inte vara.
Kan det vara b12-bristen bara som gör mig så risig? Har hört att det kan ta tid att få upp de värdena igen.

Det är möjligt att B12-bristen i sig kan ställa till det, det påverkar nervsystemet och kan (även med normala Hb-värden) ge yrsel och trötthet. Så jag tror inte att det bara handlar om blodsocker i ditt fall, utan att problemet snarare ligger i ditt bristtillstånd.

tomccc
2007-03-23, 18:49
Lågt blodtryck?

Fed up
2007-03-23, 19:07
Det är alltid svårt att säga nåt om maten när du inte är mer detaljerad. Var det stora mackor? Var det fet ost? Hade du smör å i såna fall var det mycket smör? Hur många stekta ägg snackar vi om? Stekte du i matfett? Hur stort glas juice?

Missförstå mej inte du, det är inte för att va larvig lr så utan bara det att den där maten (mackorna och juicen) skulle kunna va en jättelitn måltid för en träningsdag men skulle likagärna kunna va oerhört mycke energi beroende på storlek å hur mycket tillsatt fett etc.

Nej, det är lugnt, jag ville inte bli för långrandig bara, men här kommer utförlig beskrivning av dagen:
-vaknade mellan 8-9, låg och drog mig ett tag
-ut med hunden strax efter 9, var ute kanske 10 min
-sen åt jag två ganska stora mackor, duo heter de. På det var det ett ganska tunt, men inte obefintligt alltså, lager bregott mellan, fyra skivor 17%ig ost+två direkt i munnen, två ägg som inkluderade äggulan, stekta i lite solrosolja. Åt vitaminer också och ett stort glas juice, ca. 2,5 dl.
-ut med hunden igen, rätt länge men jag stod mest still medan hon busade med en annan hund, städade på balkongen och damsög lite
-typ vid tolv åt jag 2 skopor vaniljprotte blandat med 5 dl lättmjölk, en stor banan och en liten apelsin till
-tränade typ vid 1


Det är möjligt att B12-bristen i sig kan ställa till det, det påverkar nervsystemet och kan (även med normala Hb-värden) ge yrsel och trötthet. Så jag tror inte att det bara handlar om blodsocker i ditt fall, utan att problemet snarare ligger i ditt bristtillstånd.

Ja, kanske kan blodsockret förvärras av brist?:confused: För det känns precis som blodsockerfall och blir bättre av socker. På kursen jag var på i helgen gick det riktigt illa när vi körde cirkelträning, svimmade nästan och fick lite lätt panik och hyperventilerade och bölade lite. Tog lång stund att hämta sig.
En jobbig grej är att det hänger i lite grann länge, för det mesta. Nu känner jag mig fortfarande lite tung i huvudet, trots att det är massor timmar sen jag tränade och jag ätit en BAMSEportion currygryta.

Lågt blodtryck?

Jag svimmade nån gång för flera år sen och då sa de att det var lågt blodtryck, men nu doktorn sa att blodtrycket var bra.
Pulsen rusar dock lätt iväg när jag anstränger mig...

machine gun
2007-03-23, 19:14
Ja, kanske kan blodsockret förvärras av brist?:confused: För det känns precis som blodsockerfall och blir bättre av socker. På kursen jag var på i helgen gick det riktigt illa när vi körde cirkelträning, svimmade nästan och fick lite lätt panik och hyperventilerade och bölade lite. Tog lång stund att hämta sig.
En jobbig grej är att det hänger i lite grann länge, för det mesta. Nu känner jag mig fortfarande lite tung i huvudet, trots att det är massor timmar sen jag tränade och jag ätit en BAMSEportion currygryta.

Jag vet faktiskt inte om det kan påverka blodsockernivåerna, men det borde ju inte vara omöjligt att man blir känsligare för förändringar om kroppen är ur balans.

Jag skulle personligen aldrig kunna äta frukost (även om den är stor) och sen vänta hela 3 timmar innan jag tränade utan att känna av blodsockerfall efteråt. Men jag har rätt hög energiomsättning tror jag, för jag blir hungrig en timme efter att jag ätit en sån måltid som du beskrev :D

Fed up
2007-03-23, 19:17
Jag vet faktiskt inte om det kan påverka blodsockernivåerna, men det borde ju inte vara omöjligt att man blir känsligare för förändringar om kroppen är ur balans.

Jag skulle personligen aldrig kunna äta frukost (även om den är stor) och sen vänta hela 3 timmar innan jag tränade utan att känna av blodsockerfall efteråt. Men jag har rätt hög energiomsättning tror jag, för jag blir hungrig en timme efter att jag ätit en sån måltid som du beskrev :D

Kan du inte fråga nån dietistlärare? De borde ju veta? (om du orkar alltså...:em: )

jamen, jag åt ju mellanmål ju. Kände mig inte direkt hungrig då och definitivt inte efter det. Men borde kanske tagit en knäckemacka till mellanmålet också?

Som svar på det du skrev i min journal, som jag glömde säga där, så vet jag att det blir bättre av att äta regelbundet, men i min värld är det i stort sett omöjligt att äta regelbundet och bra när jag inte kan träna hårt. Men jag borde kanske rycka mig rejält i kragen och börja äta var 3e timme igen och vara mer flitig. När jag tränat hårt innan jag jag ju gjort det, för det mesta.

Eddie Vedder
2007-03-23, 19:33
-vaknade mellan 8-9, låg och drog mig ett tag
-ut med hunden strax efter 9, var ute kanske 10 min
-sen åt jag två ganska stora mackor, duo heter de. På det var det ett ganska tunt, men inte obefintligt alltså, lager bregott mellan, fyra skivor 17%ig ost+två direkt i munnen, två ägg som inkluderade äggulan, stekta i lite solrosolja. Åt vitaminer också och ett stort glas juice, ca. 2,5 dl.
-ut med hunden igen, rätt länge men jag stod mest still medan hon busade med en annan hund, städade på balkongen och damsög lite
-typ vid tolv åt jag 2 skopor vaniljprotte blandat med 5 dl lättmjölk, en stor banan och en liten apelsin till
-tränade typ vid 1


Om man ser till hur energirikt det där är så verkar det ju inte va nån större fara tycker jag, men å andra sidan har jag ett lite udda kostupplägg samt att du kan ha ett högre energibehov än va du själv uppskattar det till att vara. Jag kan utan problem äta halv tolv sen ge mej ut å springa klockan fem med enbart en mugg kaffe i magen, sen komma hem å äta vid halv sju. Givetvis är jag hungrig då men träning på tom mage funkar för mej.

Hursomhelst så är det ju ett faktum att du känner att blodsockret sjunker och det rejält uppenbarligen. Det skulle iaf jag till en början tolka som att jag iaf kan testa käka lite mer mat. Enda sättet att få reda på hur det ligger till är ju genom att exprimentera och se hur resultaten blir.

Under sökandet efter orsaken tycker jag du ska lyssna på machine gun, hon kan dom här grejerna.:thumbup:

machine gun
2007-03-23, 23:28
Kan du inte fråga nån dietistlärare? De borde ju veta? (om du orkar alltså...:em: )

Ska försöka haffa någon vid tillfälle. Vi börjar läsa en diabeteskurs på måndag, så där kan man nog klämma in lite blodsockerfrågor.

Ska även kolla vad litteraturen säger om B12-brist och återkomma.

Cerberus
2007-03-23, 23:32
hur mkt b12 behöver man som hårt tränande person?

Eddie Vedder
2007-03-23, 23:37
Ska även kolla vad litteraturen säger om B12-brist och återkomma.

Perniciös anemi då benmärgen inte kan producera röda blodkroppar, B12-brist kan även innebära en reducerad mängd trombocyter och vita blodkroppar.

Källa: Näringslära för högskolan, 5:e upplagan(2006)

"Symtom vid långt gången B12-brist är t.ex. trötthet, allmän svaghet och andnöd. Andra kännetecken är en brännande känsla på tungan som får en glatt yta och blir röd och sårig. De psykiska förändringarna som kan uppkomma är irritabilitet, håglöshet och i vissa fall depression och hallucinationer."(ibid, s. 295)

machine gun
2007-03-23, 23:51
hur mkt b12 behöver man som hårt tränande person?

Inte mer än vanligt, dvs 2 ug/dag. I en normal blandkost får man i sig mer än tillräckligt. Brist brukar oftast bero på problem med absorption, antingen pga att man inte bildar tillräckligt med intrinsic factor i ventrikelslemhinnan som är nödvändig för absorption eller för att tunntarmslemhinnan är skadad.

machine gun
2007-03-23, 23:53
hur mkt b12 behöver man som hårt tränande person?

Inte mer än vanligt, dvs 2 ug/dag. I en normal blandkost får man i sig mer än tillräckligt. Brist brukar oftast bero på problem med absorption, antingen pga att man inte bildar tillräckligt med intrinsic factor i magslemhinnan som är nödvändig för absorption eller för att tunntarmslemhinnan är skadad.

EDIT: Vid absorptionsrubbningar får man injektioner ca var tredje månad.

Lizard
2007-03-24, 00:31
Det är uppenbart att samverkan mellan de delar i din kropp som har ansvaret för att hålla trycket i blodbanan och de krav som ställs inte samspelar korrekt.

B12 brist ger just sådana symptom som du beskriver, så även brist på Hb (som redan nämts) och allmän anemi. Gissar jag hur vilt som helst och med utomordentligt lite på fötterna skulle man vilja att du hade högre värden både på b12 och Hb. Till det skulle en ökad mängd blodmassa kunna vara en del i lösningen.

Jag skulle fortsätta att äta föda och tillskott rikt på b12 (http://www.b12.brist.com/templates/Page____2026.aspx) men till det skulle jag tillsätta folsyra (som du såg i länken), järn, selen, c-vitamin och zink (för de två sista hjälper varandra). Folsyra har den nackdelen att den maskerar b12-brist varför du måste vara noga med att uppge att du tar det om värdena på b12 undersöks. Annars är folsyra fantastiskt och fungerar som en slags code-ripper som gör att cellerna nybildas med rätt innehåll och i rasande takt. Röda blodkroppar är den typ av celler vi har mest av i hela kroppen så ska det bildas mer blod bör folsyra vara med för att öka "bränningstakten".

Till det skulle jag vara noga med att dricka lite mer än vanligt och salta maten lite extra - helst då med ett mineralsalt som minosel® (http://www.minosel.se/). (Smygreklam är fint)

Andra möjliga orsaker är att du är dåligt diagnosticerad och att den bakomliggande orsaken inte är avslöjad. Till en del påminner besvären om de som kamrater till mig har råkat ut för då under olika sjukdomar som TWAR (http://sv.wikipedia.org/wiki/TWAR), Borrelia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Borrelia) och Bartonella (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_8028917.asp). Inte heller de fick korrekt diagnos vid första försöken utan de gick länge med diverse oförklarliga "förkylningar".

Ett läkarbesök till låter det som...? Om inte annat så för att få höra henne gapflabba åt mina råd :)

Lizard

Fed up
2007-03-24, 10:39
Inte mer än vanligt, dvs 2 ug/dag. I en normal blandkost får man i sig mer än tillräckligt. Brist brukar oftast bero på problem med absorption, antingen pga att man inte bildar tillräckligt med intrinsic factor i magslemhinnan som är nödvändig för absorption eller för att tunntarmslemhinnan är skadad.

EDIT: Vid absorptionsrubbningar får man injektioner ca var tredje månad.

Ja, i mitt fall beror det nog på att jag var kass vegan för drygt tre år som slarvade med både vitaminer och mat. Som jag föstått kan det dyka upp sådär helt plötsligt långt efter. En kompis till mig menar det iallafall, hon hade ätit förskräckligt dåligt när hon var 14-16 och sen fick hon b12brist när hon var 19 och sen tog det nästan ett år innan hon kände sig helt kurir igen. Men det var ju bara vad hon sa, jag vet inte.


Det är uppenbart att samverkan mellan de delar i din kropp som har ansvaret för att hålla trycket i blodbanan och de krav som ställs inte samspelar korrekt.

B12 brist ger just sådana symptom som du beskriver, så även brist på Hb (som redan nämts) och allmän anemi. Gissar jag hur vilt som helst och med utomordentligt lite på fötterna skulle man vilja att du hade högre värden både på b12 och Hb. Till det skulle en ökad mängd blodmassa kunna vara en del i lösningen.

Jag skulle fortsätta att äta föda och tillskott rikt på b12 (http://www.b12.brist.com/templates/Page____2026.aspx) men till det skulle jag tillsätta folsyra (som du såg i länken), järn, selen, c-vitamin och zink (för de två sista hjälper varandra). Folsyra har den nackdelen att den maskerar b12-brist varför du måste vara noga med att uppge att du tar det om värdena på b12 undersöks. Annars är folsyra fantastiskt och fungerar som en slags code-ripper som gör att cellerna nybildas med rätt innehåll och i rasande takt. Röda blodkroppar är den typ av celler vi har mest av i hela kroppen så ska det bildas mer blod bör folsyra vara med för att öka "bränningstakten".

Till det skulle jag vara noga med att dricka lite mer än vanligt och salta maten lite extra - helst då med ett mineralsalt som minosel® (http://www.minosel.se/). (Smygreklam är fint)

Andra möjliga orsaker är att du är dåligt diagnosticerad och att den bakomliggande orsaken inte är avslöjad. Till en del påminner besvären om de som kamrater till mig har råkat ut för då under olika sjukdomar som TWAR (http://sv.wikipedia.org/wiki/TWAR), Borrelia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Borrelia) och Bartonella (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_8028917.asp). Inte heller de fick korrekt diagnos vid första försöken utan de gick länge med diverse oförklarliga "förkylningar".

Ett läkarbesök till låter det som...? Om inte annat så för att få höra henne gapflabba åt mina råd :)

Lizard

Ja, Hb sa de ju var bra, men de kan ju ha fel. Om jag ska besöka läkaren en gång till ska jag försöka få fatt i en annan läkare då? Inte helt lätt i vårt smidiga sjukvårdssystem.
När jag undersöktes var det två läkare där, eftersom min läkare skulle examineras som AT-läkare.
Jag ska googla lite på de där läbbiga sjukdomarna och se om symptomen stämmer på mig, ska se över mina vitaminer också, kolla vad de innehåller.
Tack för tips!

Eddie Vedder
2007-03-24, 11:12
Ja, i mitt fall beror det nog på att jag var kass vegan för drygt tre år som slarvade med både vitaminer och mat. Som jag föstått kan det dyka upp sådär helt plötsligt långt efter. En kompis till mig menar det iallafall, hon hade ätit förskräckligt dåligt när hon var 14-16 och sen fick hon b12brist när hon var 19 och sen tog det nästan ett år innan hon kände sig helt kurir igen. Men det var ju bara vad hon sa, jag vet inte.

Låter inte alls otänkbart faktiskt. B12 är ett vitamin som lagras i levern så man kan faktiskt utveckla brist efter flera års inadekvat B12-tillförsel p.g.a. av att man haft en välfylld "B12-buffert" lagrad i levern som räckt under lång tid.

Oftast sker ju dock det i motsatt situation, alltså att man har levet på en blandkost för att sen gå över till vegankost och då börjar slarva med B12-tillförsel, men bristsymtomen kommer dock inte förräns efter flera år.

Men det är ju möjligt att du somsagt slarvade under vegantiden och sen inte riktigt nått upp till ordentlig mängd efter heller, varav bristsymtomen nu kommer smygande? Skulle ju kunna va så kanske?

Tolkia
2007-03-24, 11:19
De sade att Hb var bra, men vad var Hb-värdet? Om det ligger i underkant och du är typen som i "normalfallet" skulle ligga högt kan det ju vara så att du, trots att du befinner dig i normalspannet, ligger lite lägre än vad din kropp helst skulle vilja.

Ett sätt att försöka få en annan läkare är ju att söka akut på VC, akutbesöken brukar ju cirkulera mellan läkarna. Dock är det inte säkert att du får en "bra" läkare bara för att du får en annan. :D Skämt åsido kan jag tycka att du kanske skulle ha nytta av att få träffa en läkare som varit verksam ett tag; det du skriver ("min läkare skulle examineras som AT-läkare.") tyder ju på att din ordinarie läkare inte varit det. Inte för att dissa alla underläkare, men med fler år i branschen ökar ju chansen att läkaren skall ha stött på problemet tidigare (jag säger inte att alla seniorer automatiskt är bra heller, men jag hann själv under min fotleds-och-fot-era bli mer än lovligt less på underläkarkommentaren "näää, det här har jag aldrig sett förut").

Fed up
2007-03-24, 11:41
Låter inte alls otänkbart faktiskt. B12 är ett vitamin som lagras i levern så man kan faktiskt utveckla brist efter flera års inadekvat B12-tillförsel p.g.a. av att man haft en välfylld "B12-buffert" lagrad i levern som räckt under lång tid.

Oftast sker ju dock det i motsatt situation, alltså att man har levet på en blandkost för att sen gå över till vegankost och då börjar slarva med B12-tillförsel, men bristsymtomen kommer dock inte förräns efter flera år.

Men det är ju möjligt att du somsagt slarvade under vegantiden och sen inte riktigt nått upp till ordentlig mängd efter heller, varav bristsymtomen nu kommer smygande? Skulle ju kunna va så kanske?

Jo, men så har det säkert varit. Åt kött till 1999 ungefär och sen började jag nog slarva en del, men åt ju mjölk och ägg iallafall. Mamma försökte trycka i mig "mitt val vegetarian" men jag tyckte det var lite överdrivet och slarvade ibland med dem. Sen blev jag vegan 2002 tror jag, och var det i två år. Åt bara skit då, typ pasta och tomatsås och kakor varje dag. Hade flyttat hemifrån så att köpa nya vitaminer var ju inte prioriterat alltid. Sen började jag äta mjölk- och äggprodukter igen, men eftersom jag vant mig av med sånt tyckte jag det var äckligt och åt så inga ägg eller mjölk i ren form. Det började jag med efterhand som jag började träna och skärpa mig överlag, och efter det har det trappats upp mer. Det sista året har jag iallafall ätit mycket mjölk- och äggprodukter och blev därför förvånad över bristen, men den är ju säkert en restprodukt av alla dessa år med skitkost.

De sade att Hb var bra, men vad var Hb-värdet? Om det ligger i underkant och du är typen som i "normalfallet" skulle ligga högt kan det ju vara så att du, trots att du befinner dig i normalspannet, ligger lite lägre än vad din kropp helst skulle vilja.

Ett sätt att försöka få en annan läkare är ju att söka akut på VC, akutbesöken brukar ju cirkulera mellan läkarna. Dock är det inte säkert att du får en "bra" läkare bara för att du får en annan. :D Skämt åsido kan jag tycka att du kanske skulle ha nytta av att få träffa en läkare som varit verksam ett tag; det du skriver ("min läkare skulle examineras som AT-läkare.") tyder ju på att din ordinarie läkare inte varit det. Inte för att dissa alla underläkare, men med fler år i branschen ökar ju chansen att läkaren skall ha stött på problemet tidigare (jag säger inte att alla seniorer automatiskt är bra heller, men jag hann själv under min fotleds-och-fot-era bli mer än lovligt less på underläkarkommentaren "näää, det här har jag aldrig sett förut").

Jo, men han hade ju en erfaren läkare med sig också som också gjorde en bedömning och pratade med mig enskilt osv...
Jag minns inte exakt var han sa om Hb-värdet, men det var typ "perfekt" eller åtminstone "bra" "ingen brist" osv. .


Utöver b12-tabletter och omega3, tar jag en sån här om dagen:
http://www.mittval.se/index.php?id=46