handdator

Visa fullständig version : Filmer som man..


Pez
2007-03-18, 02:15
Lite förvirrat kanske, men häng med ändå.
Filmer som man ser förutsättningslöst eller som man väljer att se utan förväntelser - förväntelser som byggts upp av tex. skådespelaruppsättning, producent, regissör, synopsis, filmaffisch, rykte.. men som sen, när man väl ser filmen visar sig vara helt felaktiga. Alla har väl varit med om det?
Men - som jag ser det så är det sällan av ondo, det är vid dessa tillfällen jag smakar på de filmer och berättelser som jag håller som tryffeln på menyn av cineastisk spis jag förtärt genom åren. Det är vid dessa tillfällen jag verkligen, förutsättningslöst och ivrigt tagit till mig det som en bra berättelse kan ge en.

De senaste filmerna jag sett som stämmer in på detta..
"Grave of the Fireflies" - En "syskonfilm" med "My Neighbor Tortoro" (en mkt bra film - som min flickvän fick mig att se...så den passar in här även den antar jag :D), de två filmerna visades back-to-back när de gick på bio i Japan (1987?) och därav tänkte jag att de två filmerna inte kunde vara alltför olika varandra.. tji fick jag. Där "Tortoro" var spretig, glad, fantasifull och spontan.. var "Grave of the Fireflies" kall men.. levande, karg, sorglig och stämningsfylld.. den serverar en historia man egentligen inte alls vill ta del av. De två filmerna kompletterar nog varandra ypperligt, med "Grave..." som första och "Tortoro" som andra film i upplägget.

"Stranger than Fiction" - Med Will Ferrel, Dustin Hoffman och Emma Thompson. Lineup någon? Låter bra? Tyckte jag med.. tänkte "lättsam komedi" och satte igång den för ca. 2 timmar sen. Det var ingen "komedi" - även om en del svart humor bet fint.
Men framförallt så var det en jävligt bra film.. Lite Donnie Darkoish.

Come on.. bjud på lite mysiga, sorgliga, bra och oväntade filmtips nu!

Mantus
2007-03-18, 02:24
Lite trött ikväll Pez?:Virro Lite spretig text, var syftet att berätta om filmerna du sett förutsättningslöst och som sedan hamnat på din topp tio lista, att vi skulle berätta vilka filmer vi sett utan förväntningar men gillat eller ville du berätta hur bra japansk anime är?

Prankie
2007-03-18, 02:31
Alla Ghibli filmer är ju självklart en klass för sig. Så jag brukar redan ha höga förväntningar av de innan jag ser på de.

De filmer som överraskade mina förväntningar var Blood Diamond och The departed. Förut ansåg jag inte att Leonardo di Caprio var en bra skådespelare som jag gör nu.

Krampus
2007-03-18, 02:36
Apocalypse Now (http://www.imdb.com/title/tt0078788/)

Hade hört att det skulle vara "världens bästa film".
Det var världens bästa film.
Jag har sett sett Citizen Cane (http://www.imdb.com/title/tt0033467/) och resten av filmerna som kallats världens bästa film.

Apocalypse Now blir bättre för varje gång jag ser den.

Mantus
2007-03-18, 02:37
Alla Ghibli filmer är ju självklart en klass för sig. Så jag brukar redan ha höga förväntningar av de innan jag ser på de.

De filmer som överraskade mina förväntningar var Blood Diamond och The departed. Förut ansåg jag inte att Leonardo di Caprio var en bra skådespelare som jag gör nu.

The departed överraskade mig med, gillade filmens tvära kast och blev förvånad över att jag inte önskade livet ur vilken karaktär som Di caprio än spelade.

Andra filmer som jag sett förutsättningslöst och som varit väldigt bra är "Lucky number slevin" (jag är rätt dålig på att lägga märke till upphausningar)och självklart en av mina älsklingsfilmer of all times "Amelie från Montmartre".

Arf Pingvin
2007-03-18, 15:12
The Usual Suspects var sån för mig, valde film på bion mest av en slump så man visste inte vad man gav sig in på, sen är ju historien lite av ett mysterium. Riktigt glatt överaskad blev man av den iaf.

Kwon
2007-03-18, 15:17
King Kong VS Godzilla (1962)

De har samma glöd och kemi som Heath Ledger och hans motspelande gaycowboy i filmen Bareback Mountain.

Mycket vacker film, ett sant mästerverk.

Obnoxious
2007-03-18, 16:27
Håller med om blood diamond. När jag knäppte på rullen förväntade jag mig en Inidiana Jones liknanade skattjakt men det visade sig vara en mkt djupare berättelse än så som väckte många starka känslor och som gav mig en hel del tankeställare.

Muskelbyggaren
2007-03-18, 16:41
Eyes Wide Shut var en sådan upplevelse för mig. Hade bara hört namnet tidigare och slog på den en ensam kväll, den visade sig vara helt fantastisk. När jag sedan varseblev vem som regisserat detta mästervärk kom det inte som någon förvåning - Stanley Kubrick förstås. Hans filmer är så intelligenta, men kräver samtidigt inte något av tittaren. Det är helt enkelt behagligt att se hans filmer även om man inte förstår alla poänger, och om man ser dem en gång till med ett lite skarpare sinne blir det bara bättre.

Nalfaren
2007-03-18, 16:54
Såg på Pans Labyrint på bio igår kväll, spansk film. Visste inte vad som väntade, stundtals väldigt bra. Fick oss att prata om filmen en bra stund efter...

zeven
2007-03-18, 17:10
Oldboy, otroligt välgjord och bra film!

Thewind
2007-03-18, 19:23
"Hur som helst är han jävligt död" blev en konstig upplevelse. Slog på TV:n av en slump och blev kvar. Dessutom gillade jag den olustiga, paranoida känslan som smög sig på mellan skrattattackerna. Dessutom sågar alla kritiker den, ännu ett plus alltså.

David86
2007-03-18, 19:28
Fight Club var inte som jag föreställt mig, hade knappt hört nåt om filmen innan jag såg den på SVT1 för en massa år sedan, trodde att den enbart skulle handla om en massa meningslöst bankande men de slutade bättre än så :)

Scratch89
2007-03-18, 19:32
x Pan's Labyrinth hade jag inga förväntningar på överhuvudtaget, men den var en av de bästa filmerna jag sett, någonsin.

x Donnie Darko trodde jag skulle vara någon film om en psyksjuk med schitzofreni som många andra filmer, men den hade betydligt mer djup och var mycket smartare än så.

x Boondock Saints verkade vara en meningslös, opersonlig pang-pang action, men det är en av de bästa actionfilmerna jag sett.

x Clockwork Orange såg jag på en gång, och jag fick se att det var Stanley Kubrick som var regissör. OK tänkte jag, den här kan man väl se för att spendera tiden. Jag har aldrig blivit så överrumplad och tagen av en film som denna (kanske Pan's Labyrinth)

x Casino Royale. Jag har aldrig varit något stort fan av Bondfilmer, men det här var den i särklass bästa jag har sett. Bond var betydligt mänskligare, mindre pang-pang och mer hjärna, lite mer muskler (:D) och bättre dialog.

EDIT: Oldboy! :hbang:

Mental
2007-03-18, 19:32
The departed överraskade mig med, gillade filmens tvära kast och blev förvånad över att jag inte önskade livet ur vilken karaktär som Di caprio än spelade.


Har du sett "What's Eating Gilbert Grape" Där di caprio spelar förståndshandikappad. en mycket stark och bra skådespelarinsats av honom, och en mycket bra film. fösta filmen jag såg med Di Caprio och en av hans bästa roller.

Mental
2007-03-18, 19:34
Ang topic, Irréversible var en sån film, hade ingen aning alls om vad som komma skulle, och den berörde mig hårt och djupt.

JusupWilkoszzzz
2021-08-15, 20:06
Jusup har lyckats få tag på Sabus nya film Blood and Bones in a Flowing Galaxy.
Är det nån som mindfuckar en och gör det oväntade så är det Sabu.

trädgårdsmöbel
2021-08-15, 22:12
Jusup har lyckats få tag på Sabus nya film Blood and Bones in a Flowing Galaxy.
Är det nån som mindfuckar en och gör det oväntade så är det Sabu.

Så Jusup är inte bara Jusup, GW och Plasttiger, han är även Lafayette? Bra där Jusup.

wilkes
2021-08-16, 03:54
Mulholland Drive

Ville gilla David Lynch på grund av hans status som filmskapare men Blue Velvet imponerade inte på mig. Flera år senare gav jag han en ny chans och slog på Mulholland Drive. Den är numera min favoritfilm, och högre rankad än Gudfader 1 & 2.

The Killer

Hong Kong action från John Woo. Gick på 5:an för ca 15 år sedan och såg den av en slump. Varit förälskad i asiatisk film sedan dess.

A Separation

Iransk film av Asghar Farhadi som är den bästa fimen jag sett de senaste 10 åren. Han har flera sevärda filmer.