CoolHandLuke
2007-03-16, 18:10
Började med att jag läste om negativa effekter hos soja. Gled in på att det finns en hel del grönsaker med liknande sköldkörtelpåverkande effekter. Om man äter dom råa dvs. Tillagar man grönsakerna så försvinner det mesta av effekten.
Efter det började jag fundera på vad som är normalt egentligen. Hur har man ätit förrut när det gäller grönsaker? När man börjar tänka på hur alla kök i världen hanterar grönsaker så är det för det mesta tillagade sådana. De är wokade, sauterade, kokade, i stuvningar etc. Varför äter man de inte mer råa om det är så fördelaktigt som det ofta påstås? För att det smakar bättre, lättare att smälta eller för att man _inte_ blir sjuk? Naturligtvis finns det många artiklar i ämnet. Här är en som var relativt bra:
http://leni.wordpress.com/tag/salad-the-silent-killer/
"Raw carrot is the only vegetable that can be eaten safely by humans, as long as you don’t consume 3,500 pound at one sitting – this would give a severe neurological disorder …"
Dock ändå mer fördelaktigt att äta den kokt! Det mest otäcka jag läst är nog om lathyrism. En obotbar neurologisk sjukdom, vanlig i Indien, som man kan få av att överkonsumera kikärtor som är dåligt tillagade av en viss sort.
Får en känsla av att jag går runt i cirklar med det här med nutrition. Vad ska man äta egentligen? Får nog erkänna för mig själv att det enda raka är att blanda friskt och äta lite av allt på olika sätt och inte överkonsumera någonting. Enda vettiga sättet att få fördelar utan att dra på sig nackdelar. Finns fan inga genvägar och fråga Mormor vad man ska äta är klart underskattat.
Efter det började jag fundera på vad som är normalt egentligen. Hur har man ätit förrut när det gäller grönsaker? När man börjar tänka på hur alla kök i världen hanterar grönsaker så är det för det mesta tillagade sådana. De är wokade, sauterade, kokade, i stuvningar etc. Varför äter man de inte mer råa om det är så fördelaktigt som det ofta påstås? För att det smakar bättre, lättare att smälta eller för att man _inte_ blir sjuk? Naturligtvis finns det många artiklar i ämnet. Här är en som var relativt bra:
http://leni.wordpress.com/tag/salad-the-silent-killer/
"Raw carrot is the only vegetable that can be eaten safely by humans, as long as you don’t consume 3,500 pound at one sitting – this would give a severe neurological disorder …"
Dock ändå mer fördelaktigt att äta den kokt! Det mest otäcka jag läst är nog om lathyrism. En obotbar neurologisk sjukdom, vanlig i Indien, som man kan få av att överkonsumera kikärtor som är dåligt tillagade av en viss sort.
Får en känsla av att jag går runt i cirklar med det här med nutrition. Vad ska man äta egentligen? Får nog erkänna för mig själv att det enda raka är att blanda friskt och äta lite av allt på olika sätt och inte överkonsumera någonting. Enda vettiga sättet att få fördelar utan att dra på sig nackdelar. Finns fan inga genvägar och fråga Mormor vad man ska äta är klart underskattat.