handdator

Visa fullständig version : Kanske något för de som tycker om Atkins diet?


bravotrainer
2007-03-15, 14:56
Såg en artikel om en diet med för mycket fett. Många förespråkar en hög fett/protein låg kolhydrat diet. Vad tycks?
Arftikeln är från Omega 3 nyheter:

http://www.omega-3.se/nyheter/
Mycket fett dåligt för hjärnan!

SvD.se skriver att en kost som består av mycket fett kan göra att produktionen av nya hjärnceller i hippocampus hämmas. Andreas Lindqvist vid Lunds Unversitet kommer i december att disputera på en avhandling där dessa resultat presenteras.

I avhandlingen studerades råttor som fick en mycket fettrik kost som bestod av stora mängder kokosfett och rapsolja. Kokosfett innehåller nästan bara mättat fett; och rapsolja innehåller mest enkelomättat fett, men även en del fleromättade fetter (omega-3 och omega-6).

Råttornas fettintag var tre gånger så högt som deras dagsbehov. Denna feta kost ledde till att stresshormonet corticosteron ökade, vilket gav upphov till minskad nyproduktion av hjärnceller.

Det planeras även ytterligare tester enbart med det fleromättade fettet omega-3 för att utröna om detta nyttiga fett ger annorlunda resultat.

Källa: www.svd.se

Pox
2007-03-16, 11:53
Hippocampus är ett av få ställen i hjärnan där nybildning av nervceller sker även hos vuxna,
det finns en bra teoretisk grund för vikten av omega-fetter i denna nybildning och därigenom förhindrande av degenerativa hjärnsjukdomar, exvis Alzheimers.
Men i denna studie överskuggades ju troligen den eventuella effekten av omega-fetterna av den negativa effekten som det stora totala fettintaget gav.

fluffy_ferret
2007-03-16, 11:56
Det där är ett bra exempel på dålig forskning och etablissemangets idoga försök att smutskasta Atkins och liknande dieter. Studier på RÅTTOR ska inte vara annat än hypotesbildande för riktiga studier på människor. Att sen ett typiskt FRÖÄTANDE däggdjur skadas av ett högt intag av fett är knappast konstigt. Vårat dagsbehov av fett är betydligt högre än råttornas.

jwzrd
2007-03-16, 11:57
Det där är ett bra exempel på dålig forskning och etablissemangets idoga försök att smutskasta Atkins och liknande dieter. Studier på RÅTTOR ska inte vara annat än hypotesbildande för riktiga studier på människor. Att sen ett typiskt FRÖÄTANDE däggdjur skadas av ett högt intag av fett är knappast konstigt. Vårat dagsbehov av fett är betydligt högre än råttornas.

Du kanske skulle läsa studien först.

fluffy_ferret
2007-03-16, 12:01
Du kanske skulle läsa studien först.

Nej då, sammanfattningen räcker så gott så.

jwzrd
2007-03-16, 12:11
Nej då, sammanfattningen räcker så gott så.

Vilken typ av råttor studerades och hur vet du att det slag man använde inte var allätare precis som vi? Vilka är etablissemanget och varför finns ett sådant? Varför paranoian?

Tolkia
2007-03-16, 12:14
Lite off topic, men ett typiskt fröätande djur (nu skulle jag inte placera råttor i den gruppen, däremot kanske vissa möss) borde väl vara väl anpassat till en hög andel fett i maten? Med tanke på sammansättningen hos frön?

bravotrainer
2007-03-16, 12:49
Visst, hoppas att studier på människor görs ang. en kost på mycket fett. Men å andra sidan så är det så att när man tar för mycket av det ena (fett/protein rika livsmedel) så brukar man också ta för lite av det andra (fiberrika produkter) vilket leder till att många som går på en hög protein/fett diet brukar också bli förstoppade samt KAN få brist på vitaminer, mineraler, och antioxidanter! Det var bara en tanke.

bravotrainer
2007-03-16, 12:55
Våra kroppar måste hitta en balans. Vi kan inte undgår från kroppens behov av fett, protein och kolhydrater. De olika variante ger olika näringsämnen. Balansen är "the key word".

bravotrainer
2007-03-16, 13:21
Många använder sig av "Atkins metoden" för att gå ner i vikt vilket gav bra resultat för många (inte för dem som åt lika mycket utan för att fett och protein mättar mer och därför äter du mindre), men kom ihåg att ju mindre kalorier man äter desto mer försiktig måste man vara på att få i sig tillräckligt med all nödvändiga näringsämnen! Mindre kvantitet= mer kvalitet! Därför är det viktigt att tänka på att kolhydrater i form av grönsaker, frukt och bär är viktigare än i en diet an kolhydrater i form av ris, pasta, potatis och bröd. Åtminstone när det gäller att få i sig mer näring och vitaminer men mindre energi (kcal)!

fluffy_ferret
2007-03-16, 16:25
Råttor är råttor och ska bara användas för hypoteser, INGET ANNAT.

Inget annat spelar någon roll.

jwzrd
2007-03-16, 16:26
Råttor är råttor och ska bara användas för hypoteser, INGET ANNAT.

Inget annat spelar någon roll.

Ta ett glas juice så att du kan börja tänka klart igen, återkom sen till tråden.

fluffy_ferret
2007-03-16, 16:26
Visst, hoppas att studier på människor görs ang. en kost på mycket fett. Men å andra sidan så är det så att när man tar för mycket av det ena (fett/protein rika livsmedel) så brukar man också ta för lite av det andra (fiberrika produkter) vilket leder till att många som går på en hög protein/fett diet brukar också bli förstoppade samt KAN få brist på vitaminer, mineraler, och antioxidanter! Det var bara en tanke.

Fettlösliga vitaminer borde inte vara någon fara. Har du någon aning om hur mycket vitaminer som finns i fett (och kött)?

De vattenlösliga är svårare men bara käka grönsaker så borde det gå.

D vitamin är nog svårast, men det problemet har alla.

fluffy_ferret
2007-03-16, 16:28
Ta ett glas juice så att du kan börja tänka klart igen, återkom sen till tråden.

Juicen är slut, jag tar nog en frukt istället!

Tintomara
2007-03-16, 17:07
Fettlösliga vitaminer borde inte vara någon fara. Har du någon aning om hur mycket vitaminer som finns i fett (och kött)?

De vattenlösliga är svårare men bara käka grönsaker så borde det gå.

D vitamin är nog svårast, men det problemet har alla.

Vad menar du med att D-vitamin är svårt? Svårt för någon som följer Atkins?

Fet fisk, ägg, mejeriprodukter... Dessutom via solljuset.

z_bumbi
2007-03-16, 18:31
D vitamin är nog svårast, men det problemet har alla.

När blev intaget av D-vitamin ett problem för alla?

fluffy_ferret
2007-03-16, 19:31
När blev intaget av D-vitamin ett problem för alla?

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14823099.asp

rosto
2007-03-17, 05:15
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14823099.asp

Livsmedelsverkets kommentar till artikeln

http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=16673&epslanguage=SV

fluffy_ferret
2007-03-17, 09:52
Livsmedelsverkets kommentar till artikeln

http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=16673&epslanguage=SV

Mm? Stod ju inget där som inte stod i artikeln. Det här är dock orande och skäl nog till att rekommendationerna och berikningar höjs:

"en kartläggning som Livsmedelsverket presenterade i höstas visade att 90 procent i årskurs 5 får i sig för lite D-vitamin, och att en färsk rapport från Socialstyrelsen pekar ut benbrott och fallolyckor som ett växande problem."

Livsmedelsverket är inte att lita på.

Pox
2007-03-17, 10:59
Den typ av D-vitamin som behöver solljus för att omvandlas till sin aktiva form kan väl möjligen vara ett problem här uppe i norden;
solen måste ligga 30/40 grader över horisonten innan ljuset är starkt nog för att det ska ske någon "aktivering" av detta D-vitamin. Nu behövs det väl bara kanske en timme i veckan av detta för att tillgodose behovet men i norra Sverige skiner inte solen mycket när det är som mörkast (men om man har lagrat på sig lite från ljusare tider så...).

Tolkia
2007-03-17, 13:53
Det är svårt att ine undra om inte mycket av d-vitaminproblemet, i den mån det är ett problem, skulle lösas av att vi tillbringade lite mer tid utomhus dagtid. Jag skulle tro att mycket av problemet med för lite ljus (detta borde kunna gälla även för vinterdepression etc.) orsakas av att vi inte är ute när det är ljust och inte av att själva ljuset inte räcker till. Större delen av Sverige har trots allt inte polarnatt - och väldigt många i dagens industrialiserade samhälle, både barn och vuxna, är utomhus väldigt lite.

Endura
2008-03-01, 22:06
Såg en artikel om en diet med för mycket fett. Många förespråkar en hög fett/protein låg kolhydrat diet. Vad tycks?
Arftikeln är från Omega 3 nyheter:

http://www.omega-3.se/nyheter/
Mycket fett dåligt för hjärnan!

SvD.se skriver att en kost som består av mycket fett kan göra att produktionen av nya hjärnceller i hippocampus hämmas. Andreas Lindqvist vid Lunds Unversitet kommer i december att disputera på en avhandling där dessa resultat presenteras.

I avhandlingen studerades råttor som fick en mycket fettrik kost som bestod av stora mängder kokosfett och rapsolja. Kokosfett innehåller nästan bara mättat fett; och rapsolja innehåller mest enkelomättat fett, men även en del fleromättade fetter (omega-3 och omega-6).

Råttornas fettintag var tre gånger så högt som deras dagsbehov. Denna feta kost ledde till att stresshormonet corticosteron ökade, vilket gav upphov till minskad nyproduktion av hjärnceller.

Det planeras även ytterligare tester enbart med det fleromättade fettet omega-3 för att utröna om detta nyttiga fett ger annorlunda resultat.

Källa: www.svd.se

Bump!

Nån som vet hur det gick med den här undersökningen, kom det nån rapport om ifall Omega-3 gav ett annorlunda resultat?

Atkins-liknande dieter är ju som vi alla vet fortfarande lika mycket i ropet som då, lyckades man bevisa att fettet inte var skadligt i för höga mängder ändå?

Känner att jag är dåligt uppdaterad :Virro

Knabb
2008-03-01, 23:33
Vad jag vet har Charlotte Erlanson-Albertsson fått en heldel kritik för att hon överdrivit betydelsen av resultaten. Det är råttor det handlar. Artikeln är från 2006.