handdator

Visa fullständig version : Atkins diet


Nadreas
2007-03-09, 15:20
http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=1266774&postcount=143

Går inte det emot Atkins diet? Eftersom insulin är ett fettinlagrande ämne, om det påverkas av protein vilket det finns mängder av i Atkins diet. Eller är det andra delar av Atkins som påverkar med än det höga intaget av protein?

HerrArne
2007-03-09, 15:22
Måhända har jag fel, men jag vill bestämt minnas att insulin inte är fettinlagrande, bara socker.

jwzrd
2007-03-09, 15:55
Måhända har jag fel, men jag vill bestämt minnas att insulin inte är fettinlagrande, bara socker.

Va? Måhända skulle du inte ha skrivit det inlägget. Insulin är hormonet som lagrar in fett och kolhydrater i celler. (Även om inlagringen även kan ske via samma mekanismer men utan insulinet). Socker är namnet på något man kan äta...

fluffy_ferret
2007-03-11, 13:12
Hej, nu är det så att om man äter enligt Atkins så får man inte i sig så jättemycket protein. Kött innehåller t.ex. bara 20% protein. Atkins fokuserar mer på att få sig mer fett än något annat.

Det är också så att protein inte ger några jättestora insulinutsöndringar. Det födoämne som ger mest insulinutsöndringar är kolhydrater, följt av protein och sist men inte minst fett, som har ett GI-värde av 0.

King Grub
2007-03-11, 13:33
Protein frisätter lika mycket eller mer insulin som kolhydrat.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1246/F2

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 5, 1246-1253, November 2004

Andra orsaker till Atkins-dietens viktminskning är initial glykogen- och vattenviktförlust, och ökad mättnad och termogenes.

Nithian
2007-03-11, 13:40
Protein frisätter lika mycket eller mer insulin som kolhydrat.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1246/F2

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 5, 1246-1253, November 2004

Andra orsaker till Atkins-dietens viktminskning är initial glykogen- och vattenviktförlust, och ökad mättnad och termogenes.



Läste i Dagens nyheter om att låg kolhydrats diet var bäst för viktminskning, var även någon amerikansk studie med i nyheten. Stämmer det?

Eddie Vedder
2007-03-11, 13:45
Läste i Dagens nyheter om att låg kolhydrats diet var bäst för viktminskning, var även någon amerikansk studie med i nyheten. Stämmer det?

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=90417

Antar att du syftar på detta.

Nithian
2007-03-11, 13:51
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=90417

Antar att du syftar på detta.

Tackar.

fluffy_ferret
2007-03-11, 15:10
Protein frisätter lika mycket eller mer insulin som kolhydrat.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/80/5/1246/F2

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 5, 1246-1253, November 2004

Andra orsaker till Atkins-dietens viktminskning är initial glykogen- och vattenviktförlust, och ökad mättnad och termogenes.

Det där är diskuterbart eftersom det finns olika sorters proteiner. Skulle kunna länka några studier som visar motsatta svar. Sen är det faktiskt så att blodsockrets höjs mer av kolhydrater än proteiner och det är bra mycket mer intressant än insulinutsöndringen.

Men det här spelar ju ingen roll eftersom Atkins inte förespråkar onormalt höga proteinnivåer.

fluffy_ferret
2007-03-11, 15:23
För att inte nämna att protein håller blodsockret på stabilare nivåer via glukagon... finns det ingen edit-funktion?

King Grub
2007-03-11, 15:34
Sen är det faktiskt så att blodsockrets höjs mer av kolhydrater än proteiner

Ja, GI och II är inte samma sak, och i en blandad måltid är dom inte alltid korrelerade.

och det är bra mycket mer intressant än insulinutsöndringen.

På vilket sätt (för en icke-diabetiker)? :) Som du själv nämner har ju kroppen multipla mekanismer för att hålla blodsockret inom normala nivåer.

Och en frisk persons blodsocker åker ju inte berg- och dalbana vid en normal kost, oavsett om den innehåller rikligt med kolhydrat eller inte.

Men det här spelar ju ingen roll eftersom Atkins inte förespråkar onormalt höga proteinnivåer.

Absolut! Bara en parantes i tråden. Många verkar förväxla Atkins och GI och högproteindieter och tror att allt är samma sak.

fluffy_ferret
2007-03-11, 22:48
Jadu, med risk att ha fel på ett par punkter (men det tror jag inte) så vill jag minnas t.ex. att kroppen inte är så millimeterexakt när det handlar om blodsockerkontrollen, särskilt när det handlar om kolhydrater då kroppen inte utnyttjar glukagon i samma grad (om alls?)... vilket är en anledning till varför man kan käka corn flakes och sen vara hungrig två timmar senare pga lågt blodsocker.

Finns ju väldigt många anledningar till varför man vill hålla både blodsocker och insulin inom rimliga gränser... risk för diabetes t.ex. och varför inte http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1009881,00.html

fluffy_ferret
2007-03-12, 21:18
Och en frisk persons blodsocker åker ju inte berg- och dalbana vid en normal kost, oavsett om den innehåller rikligt med kolhydrat eller inte.


Glömde att kommentera den här kommentaren.

"om den innehåller rikligt med kolhydrat eller inte"

Det stämmer ju inte... man kan mycket lätt minska sina blodsockersvängningar genom att höja på sin fettkonsumtion och sänka sin kolhydratskonsumtion då fett inte ger en höjning av blodsockernivån.

Detta har läkarvetenskapen vetat under lång tid.