handdator

Visa fullständig version : Löparknä


cjs
2002-04-22, 21:41
Någon som har/har haft detta? Själv tror jag att det är det jag råkat ut för. Har grymt ont i yttersidorna av benet/knäområdet när jag varit ute och sprungit eller promenerat långt.

La av med löpningen pga detta men nu får nog morgonpromenaderna läggas på hyllan också. Fr.o.m. nu blir det trappmaskin och motionscykling istället. Trist, men man vill ju inte ha ont i senor/ledband hela tiden. :(

Carro
2002-04-22, 21:50
Löparknä och löparfötter... Hmm du är långt ifrån ensam! Vad skulle man ute i löparspåren att göra igentligen?? :)
Väntar själv på att bli kallad till en idrottsortoped som tydigen ska vara specialist på just detta, får se vad domen blir.
Har lärt mig anpassa mig efter vad mina knä klarar av. Tänka på hur jag står och går/lyfter och tränar. Det är inte kul, men man står ju utan val.
Har du kollat upp knäna ordentligt?
Själv vet jag att mina ledband är uttöjda och att underbenet därför har för stor rörelsefrihet och att knäet då tar skada pga dålig stabilitet.

Peter
2002-04-22, 22:01
Verkar troligt att det är löparknä nu fått. Tycker det är ett bra beslut att ändra träningen lite åtminstonde ett tag så smärtan hinner gå över.

Medan du håller upp från löpandet tycker jag du borde testa att stretcha muskeln Tensor Fashia Latae (på höften/lårets utsida) eftersom löparknä beror på att den drar i senan som då skaver på utsidan om knäet. Kolla också upp ditt löpsteg om du pronerar mycket när du går/springer skaffa i så fall skor som motverkar detta.

Peter

cjs
2002-04-22, 22:05
Hej Carro,

Nja, jag kollade upp knät en gång hos sjukgymnasten som jobbar på gymmet. Hon skulle vara "expert" på knän då hon själv haft en massa problem med det osv. Vid det tillfället hade jag inte exakt samma problem som nu, men i alla fall så kunde hon inte ge något rakt svar utan sa att jag ju alltid kunde röntga om jag trodde att nåt allvarligt försilåg. Men det orkade jag inte, så jag drog helt enkelt ner på benträningen då bara.

Men det gör jag inte nu! :) Det får bli mjukare rörelser i maskiner helt enkelt. Känns som att kontroller av knän o.dyl. kostar många slantar och att man inte får ut så mycket av det. "Träna mindre, köp bättre skor" etc etc.

cjs
2002-04-22, 22:09
Peter: Tack för tipset, ska kolla upp hur jag stretchar såsom du sa.

Det där med proneringen och hur jag vinklar foten när jag går har jag inte noterat något udda med själv. Testade att gå en sväng i rummet och kolla in fötterna, men jag kan inte påstå att jag hyperpronerar såsom många texter om löparknä säger. Fast nåt sånt är det väl ändå.. skorna är inte några höjdare heller direkt. Ingen speciell dämpning.

:rolleyes:

Carro
2002-04-22, 22:10
Det gäller att hålla koll så att knäet följer med i rörelserna. Inga snabba ryck, inga konstiga vridningar. Ska du tex stå på steppen så tycker jag att det känns bäst med små korta rörelser/steg och aldrig ha benet helt rakt.
Jag valde att kolla upp mina knä ordentligt då jag vill vara säker på att jag inte försämrar det av att träna. Fast visserligen, skulle jag sluta träna för det? Hmmm, ärligt, nä.

cjs
2002-04-22, 22:47
Har kollat upp lite om stretchövningar för det berörda området. På många sidor står det att man ska stretcha ca 6 ggr om dagen för att "bli av med" löparknäet.

Då undrar jag: Ofta läser man att det är absolut FÖRBJUDET att stretcha en "kall" muskel för det gör mer skada än nytta. Men om jag nu bör stretcha lårets utsida m.m. 6 ggr på en dag så känns det tvunget! Eller måste jag hoppa runt i en kvart innan eller hur är det tänkt? :)

[ 22 April 2002: Inlägget har ändrats av: cjs ]

Peter
2002-04-22, 22:55
Du behöver inte hoppa runt men passa på att strecha efter du rört lite på dig. Tycker 6 gånger per dag låter mycket, 2-3 gånger är siffor jag hört förut. Det viktigaste är att du lär dig tekniken då muskeln inte är helt lätt att stretcha.

Peter

JJ
2002-04-23, 08:47
Jag har haft löparknä, ett typiskt symptom enligt mig är att det går bra att springa 5-6 km (ett exempel), sen börjar det plötsligt göra ont. Försökte med mycket, tvivlar på att bara vila hjälper någon. Muskeln måste stretchas ut. Jag blev av med det på 2 veckor när jag lärde mig följande stretch:
Ligg på rygg med böjda ben. Lägg ena foten över andra knät. Lägg händerna runt det knät och dra mot dig. En fördel är om du kan få hjälp, d.v.s. någon annan trycker på benet istället för att du drar. En naprapat kan nog också hjälpa dig med massage (väldigt hård sådan). Ingen fara med att stretcha själv, gör det några ggr per dag. TV soffan passar utmärkt för detta ;)

Peter
2002-04-23, 12:26
jj: Övningen du beskriver är en av två användbara stretchingövningar för löparknä. Blev du bra bara genom denna? Som jag har fattat det så brukar de flesta behöva köra dels den som du beskriver för att i huvudsak stretcha gluteus maximus men också denna betydligt "svårare" övning:
http://www.exrx.net/Stretches/HipAbductors/StandingIbiotibial.html

Peter

JJ
2002-04-23, 12:32
Ja det räckte med den. Kände skillnad direkt och fick en riktig "Aha" upplevelse. Det var en tjej som jobbade som Aerobics instuktör som hjälpte mig. Blev så jävla glad! :)
Ibland brukar jag även göra som på länken du skickade, fast jag böjer mig framåt istället för åt sidan. Känns som det tar på rätt ställe, men det botade mig inte.

cjs
2002-04-23, 12:49
Peter: Stretchövningen du länkade till känns väldigt svår att utföra (precis som du påpekade också iofs :) ).

Känns ingenting, fast ju mer man lutar sig desto mer känns det, men bara i höften..

Forest
2002-04-23, 13:34
Jag har också haft problem och blev botad av denna övning.

För mig tar det inte bra om jag inte ser till att ha höften framskjuten och ryggen rak. Böj sedan rakt åt sidan.

Ursprungligen skickat av Peter:
<STRONG>jj: Övningen du beskriver är en av två användbara stretchingövningar för löparknä. Blev du bra bara genom denna? Som jag har fattat det så brukar de flesta behöva köra dels den som du beskriver för att i huvudsak stretcha gluteus maximus men också denna betydligt "svårare" övning:
http://www.exrx.net/Stretche s/HipAbductors/StandingIbiotibial.html (http://www.exrx.net/Stretches/HipAbductors/StandingIbiotibial.html)

Peter</STRONG>

JärnBjörn
2002-04-24, 09:40
Som jag ser det så bör du ta kontakt med en "löp sko klinik" eller likande så de kan se om du pronerar eller supinerar. Förmodligen så måste du fixa anpassade skor. Det är du värd.

JJ
2002-04-24, 09:44
löparknä kan man få ändå, jag har ett helt neutralt steg. Men alla tjänar självklart på att kolla upp det.

Peter
2002-04-24, 10:13
cjs: Ja den är lite svår. Längst ner på sidan jag länkade till finns en länk till muskeln i fråga. Kolla in den om du inte har gjort det så är det lättare att veta var det ska kännas. Att det känns i utsidan på höften är inte så dumt som det kanske låter eftersom det är där muskeln som drar i senan på utsidan av benet sitter. Prova tispen som forest gav och öva lite så tror jag det blir bra.

Precis som jj säger kan man få löparknä även om man har ett neutralt steg men risken ökar om du pronerar. Gå till en riktig affär nästa gång du köper skor så kan du kolla upp det, och med riktig menar jag en med folk som har koll. Intersport kan också ställa in ett löpband i sin affär, men utan kunnig personal gör det inte mycket nytta.

Att du pronerar så mycket att du märker det av att gå runt i rummet och titta själv är inte så troligt.

Peter