Visa fullständig version : Palmolja
Stämmer det att palmolja kan höja blodkolesterolet och öka risken för hjärtsjukdomar som de påstod på Ekot? Spelar det någon roll i en i övrigt sund kost?
Nilsjohan
2007-03-05, 14:27
Tänkte ställa en liknande fråga själv, så istället för att starta en nytråd så bumpa jag den här...
Palmolja innehåller mycket palmitinsyra som höjer det "dåliga kolesterolet" (LDL).
Läs detta! (http://209.85.135.104/search?q=cache:bYZGYQ6nDoYJ:www.lakartidningen.se/engine.php%3FarticleId%3D2807+Palmitinsyra+koleste rol&hl=en&ct=clnk&cd=6)
Och sen kan man också betänka miljöeffekterna av framställningen. Lite OT, men ändå... *whistle*
Anledningen till att jag frågar är om man ska köpa t ex buljong så kan man köpa buljong med härdat fett (innebär närvaro av transfetter?). Alternativet är att de bytt det härdade fettet till palmolja.
De har mao bara bytt pest mot kolera, eller?
pragmatist
2007-03-05, 18:47
De kortare mättade fettsyrorna laurinsyra, myristinsyra och palmitinsyra anses vara kolesterolhöjande (totalt kolesterol) men det förefaller som en större del av den höjningen beror på att HDL-kolesterolet stiger. LDL-kolesterolet stiger också, men inte lika mycket.
Hur detta påverkar hälsan beror då troligen på det totala fettintaget, samt hur ens kolesterolvärden ser ut till att börja med. I en studie jag såg hade inte palmitinsyra någon negativ effekt på kolesterolet om intaget av enkel- och fleromättade fetter samtidigt var tillräckligt (troligen eftersom de omättade syrornas kolesterolsänkande effekt kompenserade för den höjande effekten hos palmitinsyra).
Själv är jag inte det minsta orolig för palmolja.
Jag håller palmoljan som mer hälsosam. Fördelen ligger i att palmoljan innehåller en del spännande steroler som KAN förbättra blodfetterna. Palmoljan innehåller ett bredare spektrum av olika tokeferoler och tokotrienoler. Dessutom inga transfettsyror.
Nackdelen är förutom palmitinsyran ( som jag själv inte har något negativt att säga om ) att palmnoljan innehåller 20 % linolsyra, Omega-6.
Det är vedervärdigt att folk i västvärlden som har överskott av olika matoljor ska äta palmolja med tanke på åverkan på regnskog.
oavsett "speciella egenskaper" hos den
Då är vi tillbaka till härdade, men transfria, fetter gjorda av raps.
Det är ju inte jätte jobbigt att koka sin egen buljong.
Bra "portionsförpackningar" får man i iskubslådan :D
CoolHandLuke
2007-03-06, 16:28
Skulle vara roligt att prova kallpressad palmolja. Det används vanligen i länder där man odlar palmerna. Nån som sett en 'röd' olja när de varit i en matbutik i Thailand nån gång?
Palmolja är gul.
Att palmoljan är röd betyder bara att den inte är raffinerad och det finns olika färgämnen, karotenoider, kvar i oljan. Sådana färgämnen brukar man vilja tvätta bort för de kan verka prooxidativt. Förkortar alltså hållbarheten på oljan. Fungerar lokalt men inte när oljan skall över halva jordklotet till oss.
exevision
2017-02-12, 09:40
Jag håller palmoljan som mer hälsosam. Fördelen ligger i att palmoljan innehåller en del spännande steroler som KAN förbättra blodfetterna. Palmoljan innehåller ett bredare spektrum av olika tokeferoler och tokotrienoler. Dessutom inga transfettsyror.
Nackdelen är förutom palmitinsyran ( som jag själv inte har något negativt att säga om ) att palmnoljan innehåller 20 % linolsyra, Omega-6.
Detta var nytt för mig. Anser du att det är mer positivt än negativt med palmolja?
Blir rapsolja onyttig när man stekar med den?
Detta var nytt för mig. Anser du att det är mer positivt än negativt med palmolja?
Jag har inget uppfattning så om palmolja. För mig är det ett fast fett som kan användas i margarin eller andra fettblandningar för att ge lite fasthet åt livsmedlet. Blanda palmoljan med rapsolja för att göra den lite mjukare och bättre kvot mellan Omega-6 och Omega-3.
Blir rapsolja onyttig när man stekar med den?
Helt beroende på hur länge och vid vilken temperatur.
Rapsoljan går utmärkt att använda som stekfett. Fast jag använder flytande margarin baserad på rapsolja för att undvika att det skvätter i stekpannan.
Det är man steker vid mycket höga temperaturer eller som frityrfett rapsoljan är lite klen och kan skadas/härskna.
Helt beroende på hur länge och vid vilken temperatur.
Rapsoljan går utmärkt att använda som stekfett. Fast jag använder flytande margarin baserad på rapsolja för att undvika att det skvätter i stekpannan.
Det är man steker vid mycket höga temperaturer eller som frityrfett rapsoljan är lite klen och kan skadas/härskna.
Okej, får överväga margarin baserad på rapsolja i framtiden då. :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2023, Jelsoft Enterprises Ltd.