handdator

Visa fullständig version : Kalciumupptaget i mejeriprodukter


Videll
2007-03-04, 19:13
Hejsan alla! Postar min första tråd här i forumet iform utav en fråga:

Hade en lärare i kost och näringslära förut som berättade att mestadelen av kalciumet i mejeriprodukter skulle vara bundet till ett transportprotein som till storlek är för stor för att tas upp av kapilärena i magsäcken och i tarmen. Ca 30 % av kalciumet återstår då endast som tas upp. Hittar tyvärr ingen forskning angående det på pubmed. Vad har ni läst/hört?

Tack på förhand!

Sverker
2007-03-04, 19:40
Att hälften av kalciumet i mjölk sitter bundet till kaseinproteinet. När du sönderdelar kaseinet till korta peptider och fria aminosyror så friläggs också kalciumet. Det följer sedan med som passiv motjon in i tarmcellen.


Bekymra dig inte så mycket om kalcium ifall du dricker mjölk. En liter mjölk ger dig 1200 mg kalcium och du tar i bästa fall upp 300 - 400 mg. Det mesta passserar bara igenom.

Videll
2007-03-04, 20:00
Tackar så mycket, det bekräftar min tanke/hypotes angående det. Är absolut inte orolig för ett förlitet kalciumintag.