handdator

Visa fullständig version : Grönsaker


JLL
2007-02-22, 23:51
Vad missar man om man äter väldigt lite grönsaker? Äter mycket frukt men sällan grönsaker och när jag gör det är det bara näringsfattiga som gurka, tomat, sallad etc.

Raggis
2007-02-22, 23:54
Jag äter inte heller mycket grönsaker. Men, däremot frukt. Du får i dig viktiga anti-oxidanter via frukt också. Däremot så kanske du missar några viktiga vitaminer.

Eddie Vedder
2007-02-23, 05:50
Vad missar man om man äter väldigt lite grönsaker? Äter mycket frukt men sällan grönsaker och när jag gör det är det bara näringsfattiga som gurka, tomat, sallad etc.

Det finns stora variationer med antioxidanter och olika kombinationer mellan dessa i olika frukter och grönsaker. Grönsaker skulle jag säga är överlägset frukt näringsmässigt om man ser till energiinnehåll, jämför 100gram banan med 100gram spenat, 100gram äpple med 100gram broccoli exempelvis. Grönsaker innehåller oftast mer karotenoider än frukt och är rikare på mineraler, sen känns det rent spontant som att grönsaker även skulle kunna vara lite skonsammare för magen faktiskt men det är bara en teori.

anders_87@ht
2007-04-02, 09:29
Det finns stora variationer med antioxidanter och olika kombinationer mellan dessa i olika frukter och grönsaker. Grönsaker skulle jag säga är överlägset frukt näringsmässigt om man ser till energiinnehåll, jämför 100gram banan med 100gram spenat, 100gram äpple med 100gram broccoli exempelvis. Grönsaker innehåller oftast mer karotenoider än frukt och är rikare på mineraler, sen känns det rent spontant som att grönsaker även skulle kunna vara lite skonsammare för magen faktiskt men det är bara en teori.

Finns det några "vitala" grönsaker, som man bör äta dagligen, så att säga? Jag äter grönsaker till två mål om dagen: lunch och middag. Lunch äter jag i skolan och där finns det ofta en stor salladsbuffé med mycket att välja på. Middag äter jag direkt efter träning, och då brukar jag vara för hungrig/trött för att orka göra någon stor och blandad sallad, utan brukar tex ta en morot, en halv röd paprika och kanske en tomat till maten... räcker detta?

För övrigt äter jag gott om frukt.

Eddie Vedder
2007-04-02, 11:22
Svårt att ranka livsmedel mot varandra men försök att äta färgglatt och varierat, alltså inte gurka och isbergssallad bara, det är bara vatten med lite klorofyll typ.

Mörka bladgrönsaker såsom broccoli och spenat är extremt näringsrikt, broccoli är väl egentligen den enda grönsaken jag är noga med att alltid äta regelbundet då jag inte känner till nåt annat livsmedel med lika bra innehåll av K-vitamin. Utöver det käkar jag mycke lök och kokta morötter. Råa morötter är inte alls lika bra om man vill få i sej beta-karotenet, så jag kokar dom alltid, finfördelar dom och ser till att även äta fett till. Då tas beta-karotenet upp ganska effektivt.

att du käkar röd paprika är bra, extremt rik på C-vitamin, hursomhelst bör du försöka käka lite mer skulle jag säga men det råder ju väldigt delade meningar om det där med grönsaker. Alltid är det nån som säger, "Jag har aldrig käkat grönsaker och jag är aldrig sjuk för det.".

Doktorn
2007-04-02, 11:31
Svårt att ranka livsmedel mot varandra men försök att äta färgglatt och varierat, alltså inte gurka och isbergssallad bara, det är bara vatten med lite klorofyll typ.

Mörka bladgrönsaker såsom broccoli och spenat är extremt näringsrikt, broccoli är väl egentligen den enda grönsaken jag är noga med att alltid äta regelbundet då jag inte känner till nåt annat livsmedel med lika bra innehåll av K-vitamin. Utöver det käkar jag mycke lök och kokta morötter. Råa morötter är inte alls lika bra om man vill få i sej beta-karotenet, så jag kokar dom alltid, finfördelar dom och ser till att även äta fett till. Då tas beta-karotenet upp ganska effektivt.

att du käkar röd paprika är bra, extremt rik på C-vitamin, hursomhelst bör du försöka käka lite mer skulle jag säga men det råder ju väldigt delade meningar om det där med grönsaker. Alltid är det nån som säger, "Jag har aldrig käkat grönsaker och jag är aldrig sjuk för det.".

Vitamin K produceras i tarmen så om du inte går på antibiotika är det ett så jättebra argument för att äta broccoli?

Eddie Vedder
2007-04-02, 11:52
Vitamin K produceras i tarmen så om du inte går på antibiotika är det ett så jättebra argument för att äta broccoli?

Det är ungefär 50/50 av vitaminet som vi får i oss från tarmfloran och från maten.

Doktorn
2007-04-02, 13:52
Det är ungefär 50/50 av vitaminet som vi får i oss från tarmfloran och från maten.

Okidoki! Det är inte så att tarmen producerar mindre än max just för att vi intar ca 50% av vad vi behöver via kosten? Alltså vår egen produktion anpassar sig efter kosten? Jag bara undrar!

Eddie Vedder
2007-04-02, 15:53
Okidoki! Det är inte så att tarmen producerar mindre än max just för att vi intar ca 50% av vad vi behöver via kosten? Alltså vår egen produktion anpassar sig efter kosten? Jag bara undrar!

Då har jag lärt mej nåt nytt, tack för det. Jag skriver inte saker som jag fått för mej utan det jag lärt mej bara.

Så du behöver inte vara så nedlåtande, räcker med att lägga till det jag missat.

Sen var det där med broccolin som du högg på från början inte menat som en rekommendation till den som ställde frågan utan bara va jag kör på.

Doktorn
2007-04-02, 17:30
Då har jag lärt mej nåt nytt, tack för det. Jag skriver inte saker som jag fått för mej utan det jag lärt mej bara.

Så du behöver inte vara så nedlåtande, räcker med att lägga till det jag missat.

Sen var det där med broccolin som du högg på från början inte menat som en rekommendation till den som ställde frågan utan bara va jag kör på.


Nej nu missförstår du mig! Jag frågar dig! Jag vet inte! Inte alls meningen att vara nedlåtande, jag är undrande. Jag skulle tänka mig att det kan vara så som jag skrev, men jag frågar dig om du vet något om det?

Det inte meningen att dissa ditt sätt att köra på, jag undrade bara över din motivering till varför du kör som du kör.

Eddie Vedder
2007-04-02, 17:48
Nej nu missförstår du mig! Jag frågar dig! Jag vet inte! Inte alls meningen att vara nedlåtande, jag är undrande. Jag skulle tänka mig att det kan vara så som jag skrev, men jag frågar dig om du vet något om det?

Det inte meningen att dissa ditt sätt att köra på, jag undrade bara över din motivering till varför du kör som du kör.

Hehe ja okej, ja då ska vi inte argumentera haha.:Virro

Jag vet inte om det är så, det jag vet är hursomhelst att vi människor får i oss K-vitamin från både maty och syntetiserat från tarmen som du säger. Om kroppen själv skulle klara av att tillgodose sej hela dagsbehovet på egen hand kan jag inte svara på.

Det kan ju va så att K-vitamin är som vitamin B-12, alltså att kroppen klarar av att syntetisera det men att det sen är svårt för kroppen att absorbera.
Men jag vet som sagt inte så jag fortsätter käka ordentligt av min broccoli.:D

CoolHandLuke
2007-04-02, 21:41
Hittade denhär nyligen. Ganska intressant om man vill matcha omkring lite bland kostgrupperna.
http://www.vegsource.com/harris/ten_categories.htm

Ser man lätt att det är just de vitaminer som redan nämnts som kan vara problem. C-vitamin, K och B12.

Hur får man då K och B12-brist förresten? Är det sånt som gluten-intoleranta har problem med? Dvs vitaminabsorberingen i den delen av tarmen som är skadad klarar inte ta upp vitaminerna?

Eddie Vedder
2007-04-03, 03:27
Hur får man då K och B12-brist förresten? Är det sånt som gluten-intoleranta har problem med? Dvs vitaminabsorberingen i den delen av tarmen som är skadad klarar inte ta upp vitaminerna?

Genom att inte äta tillräckligt av dom båda vitaminerna förmodligen.

Så är det iaf med B-12, veganer får ju inte i sej B-12 från nån bra källa och måste därmed ta tillskott. Detta just p.g.a. att kroppen inte kan absorbera vitaminet som syntetiseras i tarmen. Så detta gäller även friska individer.

Sen om det är samma sak med K-vitamin vet jag inte, men tror knappast att man kan tillgodose hela sitt behov om man aldrig skulle få i sej nåt via maten. K-vitaminet behövs ju för blodkoagulering men även som komponent i att stärka benmassan tillsammans med D-vitamin och kalcium. Känns spontant ganska tufft för kroppen att själv tillverka det tycker jag, men vet alltså inte. Jag bara spekulerar fritt.;)