handdator

Visa fullständig version : Fyspass med klassen


Jontez
2007-02-15, 13:23
Jag ska förmodligen hålla en idrottslektion nästa vecka (Idrott B) och tänkte ha ett fyspass. Nu är frågan vilka övningar kan man göra och hur kan man lägga upp det? Det är i en vanlig idrottssal så det finns inte så värst många grejor.
Vad är smartast, ska man ha som olika depåer, att på ett ställe kör man upphopp, på ett sätlle armhävningar osv och då köra med typ 2 minuters intervaller?

Övningar:
Armhävningar
Upphopp
Situps
Boxa i en madrass
Dips på bänk - men det kanske blir för enkelt?
Hopprep

Kom med fler förslag!

Jompi
2007-02-15, 13:26
Tycker som du säger med olika depåer och ca 2 min intervaller låter bra, är väl typ cirkelträning?:)

Du kan ju också ha tex sicksack hopp över bänk, samt hopp i en mjuk stor madrass som dom brukar ha i skolsalar, ger rätt fet syra:D

Balken
2007-02-15, 13:31
Jag skulle nog köra en minuts intervaller istället

FreCKo
2007-02-15, 13:53
Såna där stationer var fan alltid hemska, man var så jääävla trött efter dom...

Frågan är hur mycket utrustning din skola har? Jag trodde att mitt gymnasium var precis som vilken skola som helst men dom hade gym och fett med utrustning :confused: Ta reda på vad du kan använda först och sen börja fundera på övningar...

Pepz
2007-02-15, 14:35
synd att jag inte har scanner. har ett häfte fullt med styrkeövningar som utförs med befintlig utrustning i gympasal, (projektarbete på GIH).
säkert en 100 övningar.

fintelligens
2007-02-15, 14:42
Burpees, knäböj utan vikt, kvartsböj med kompis på ryggen.

Tolkia
2007-02-15, 14:55
Jag skulle rekommendera (baserat på "cirkelgympan" jag brukar gå på själv) att dela upp styrke- och konditionsstationerna, alltså typ:
1) uppvärmning
2) styrka
3) kondition

Dels tycker jag att det är enklare att disponera tid/kraft med det upplägget, d.v.s. då man kör styrkan medan man är pigg och sedan kan köra skiten ur sig på konditionsstationerna enligt något slags "tar man slut, så tar man slut-princip", dels är det rätt skönt att ha enkla, iq-befriade övningar på slutet när man är för trött för att orka tänka så mycket på rätt utförande. :D

Övningstips:

Styrka:

Armböj ("armhävningar")
Tricepsarmhävningar/smala armhävningar
Dips från bänk
Armhävningar från bom (alltså när man hänger under bommen och drar sig upp)
Sit-ups
Sit-ups två och två med boll (man håller bollen "överhuvudet" och byter den mellan sig när man går upp)
Plankan (stillastående eller flyta fötterna i sidan)
"Skottkärra"; stå i armhävningsställning med fötterna på en liten matta, typ om ni har mattor för att göra sit-ups på) och går framåt, släpar fötterna efter sig
Utfall
Knäböj (kan bli lite för lätt utan vikter, gissar jag)


Kondition:
Har ni ont om plats elle inte är 200 pers (det blir tråkigare om man inte är så många som kan jaga på/tracka varandra) är det smart att ta ett litet antal stationer och istället köra fler varv, med olika saker olika varv.


Fyrfota hopp på golvet av olika slag (ut-ihop med fötterna, jogga med knäna mot bröstet, hoppa ut-ihop-fram-bak)
Jogg på stället ("höga knän") på tjockmattor (kör man flera varv behåller man den här alla varv ... :D )
Springa upp på/ned från bänkar
Grodhopp
Skridskohopp
Indianhopp (lämpligt att göra en station vid salens kortvägg och hoppa ena vägan, sedan ruscha/springa/jogga tillbaka till utgångsläget och börja om)
Upphopp
"Svikthopp" av olika sort, typ skidhopp, grenhopp/"jumping jacks", ta på vänster/höger fot omväxlande framför och bakom kroppen, hoppa ut-ihop-ned på golvet och gör en armhävning-upp och hoppa ut-ihop osv.

Tolkia
2007-02-15, 15:04
Edit:


Sitta på en bänk och göra den här (http://www.exrx.net/WeightExercises/RectusAbdominis/WtJackKnifeSitUp.html) (går naturligtvis även på golvet, men jag har bara testat den från bänk).
Utfall från bänk (http://www.exrx.net/WeightExercises/GluteusMaximus/BBSingleLegSplitSquat.html) (jobbigt även utan stången som finns med på bilden)
Utfallspromenad (http://www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/BBWalkingLunge.html) (vissa kallar den här för "boizovgång", nån som vet varför?)
Tåhävningar i ribbstol; ett ben i taget (om ni har ribbstolar)

torregen
2007-02-15, 16:05
http://www.rosstraining.com/ där hittar du säkerligen ett par BRA övningar du kan göra =D

Skitlez
2007-02-15, 16:39
Edit:


Utfall från bänk (http://www.exrx.net/WeightExercises/GluteusMaximus/BBSingleLegSplitSquat.html) (jobbigt även utan stången som finns med på bilden)
Utfallspromenad (http://www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/BBWalkingLunge.html) (vissa kallar den här för "boizovgång", nån som vet varför?)

[/LIST]

tror den kallas "borzovgång" tror att det är så att den som hittade på övningen hette borzov, fasst han hittade egentligen på hoppvarianten