handdator

Visa fullständig version : En fråga om fruktos:


Emil_Larsson
2007-02-13, 15:36
Har en fråga som jag kom och tänka på idag då jag köpte 100 % färskpressad juice.

Vanligt socker består väl av fruktos vad jag förstått? samma som finns i frukt?

Betyder det att det enda onyttiga med godis, läsk, dylikt, är att socker är fattigt på vitaminer.
Däremot färskpressad juice innehåller vitaminer, men samma som godis, fruktos?

Eftersom man inte behöver överdriva med vitaminer m.m så kan man i princip variera med godis emellan?
Min mamma är diabetiker och hon får max äta 2-3 frukter om dagen, för äter hon mer så går det över hennes blodsockervärde och det kan bli farligt.

Rätta mig

King Grub
2007-02-13, 15:57
Vanligt socker, strösocker, består av sackaros, en disackarid av 50/50 fruktos/glukos. Frukt innehåller olika mängd och fördelning av fruktos, glukos och sackaros beroende på fruktsort och mognad. Det är ingen skillnad på hur kroppen metaboliserar X g sockerart från frukt och X g sockerart från något annat, något raffinerat. Kolhydratinnehåller kan vara detsamma i frukt och godis, men godis och rent socker är näringsmässigt värdelöst och ger inte kostfiber, mineralämnen, vitaminer, antioxidativ verkan eller mättnad.

Man kan inte "variera" frukt med godis och tro att det är lika bra. En måttlig mängd socker är dock inte skadligt; högst 10% av energiintaget bör komma från tillsatt socker förutom det som finns naturligt i vanlig föda.

Cerberus
2007-02-13, 16:32
Vanligt socker, strösocker, består av sackaros, en disackarid av 50/50 fruktos/glukos. Frukt innehåller olika mängd och fördelning av fruktos, glukos och sackaros beroende på fruktsort och mognad. Det är ingen skillnad på hur kroppen metaboliserar X g sockerart från frukt och X g sockerart från något annat, något raffinerat. Kolhydratinnehåller kan vara detsamma i frukt och godis, men godis och rent socker är näringsmässigt värdelöst och ger inte kostfiber, mineralämnen, vitaminer, antioxidativ verkan eller mättnad.

Man kan inte "variera" frukt med godis och tro att det är lika bra. En måttlig mängd socker är dock inte skadligt; högst 10% av energiintaget bör komma från tillsatt socker förutom det som finns naturligt i vanlig föda.

vad händer om jag går över denna gräns, dör jag? :D

Emil_Larsson
2007-02-13, 16:42
Vanligt socker, strösocker, består av sackaros, en disackarid av 50/50 fruktos/glukos. Frukt innehåller olika mängd och fördelning av fruktos, glukos och sackaros beroende på fruktsort och mognad. Det är ingen skillnad på hur kroppen metaboliserar X g sockerart från frukt och X g sockerart från något annat, något raffinerat. Kolhydratinnehåller kan vara detsamma i frukt och godis, men godis och rent socker är näringsmässigt värdelöst och ger inte kostfiber, mineralämnen, vitaminer, antioxidativ verkan eller mättnad.

Man kan inte "variera" frukt med godis och tro att det är lika bra. En måttlig mängd socker är dock inte skadligt; högst 10% av energiintaget bör komma från tillsatt socker förutom det som finns naturligt i vanlig föda.

På vilket sett är socker skadligt förutom hål i tänderna?

Skulle man dag 1 enbart äta (för mycket) frukt, och dag 2 äta (lagom) frukt och grönsaker, plus godis, så borde ju Dag 2 vara bäst väl? förstår ni eller ska jag definera bäst?

Eddie Vedder
2007-02-13, 16:52
På vilket sett är socker skadligt förutom hål i tänderna?

Skulle man dag 1 enbart äta (för mycket) frukt, och dag 2 äta (lagom) frukt och grönsaker, plus godis, så borde ju Dag 2 vara bäst väl? förstår ni eller ska jag definera bäst?

Dag 1 skulle ju innebära mer näring å mer mättnad, men sen är ju frågan hur mycke "för mycket" är? Om du snackar frukt i såna mängder att man får i sej typ 500gram fruktos så skulle ju de vara sämre samta att magen knappast skulle må bra av den mängden frukt.

CoolHandLuke
2007-02-14, 00:19
Den här var ganska intressant i sammanhanget:
http://www.youtube.com/watch?v=ynXGA6fCEgU

Visar delvis att du mår dåligt när du äter dåligt och mår bra när du äter bra. Sen är det ju löjligt svårt att säga permanent skada på kroppen av långvarigt dåligt/näringsfattigt ätande samt fysisk inaktivitet.

Jag anser själv att du har tre nivåer av nyttingheter.
1. Rå, opreparerad mat. Behåller allting.
2. Preparerad mat tappar mycket vitaminer och flavonoider. Men behåller mineraler och spårämnen.
3. Raffinerad mat tappar det mesta av vitaminer, flavonoider, mineraler och spårämnen.

T.ex: 1) rå vindruva. 2) russin. 3) fruktsocker.

Juice kanske kan vara någonstans emellan 1 och 2. Rent färskpressad har den ju bara skillnad i upptagning men ju längre man exponerar juicen ju mer försvinner av flyktiga näringsämnen.

Sverker
2007-02-14, 06:29
Naturligtvis finns det undantag CoolHandLuke. Vi har ju en hel tråd om GI som slutade i biotillgängligheten av beta-karoten i morötter:D
På samma sätt ökar tillgängligheten av protein i bönor när de kokas och trypsininhibitorerna kokas sönder. Samma sak med kött. Koka högreven och bindväven mjukas upp så att muskelproteinet blir mer lättåtkomligt. Koka ägget och upptaget av äggviteproteinet ökar 50 %

Max
2007-02-14, 06:39
Koka ägget och upptaget av äggviteproteinet ökar 50 % Det ökar med nära 100% väl? från att tas upp till 50% till att tas upp till 90-95% om jag inte minns fel.

Sverker
2007-02-14, 17:32
Då säger vi det:em:

Jag är mest glad över att det går att motivera alla till att koka äggen för att slippa matförgiftning med argumentet att proteinupptaget blir bättre:thumbup:

TylerDurden84
2007-02-14, 20:13
Då säger vi det:em:

Jag är mest glad över att det går att motivera alla till att koka äggen för att slippa matförgiftning med argumentet att proteinupptaget blir bättre:thumbup:

Äggtoddy äger ju :D

CoolHandLuke
2007-02-14, 21:02
Naturligtvis finns det undantag CoolHandLuke. Vi har ju en hel tråd om GI som slutade i biotillgängligheten av beta-karoten i morötter:D
Precis. Undantagen som bekräftar reglerna. :) 'Mest nyttig' behöver ju inte innebära 'mest fördelaktig'.

En annan sak är ju att det är lättare att få i sig 'mer' om det är preparerat. Man hinner och orkar dricka en hel del frukt i form av juice och på så sätt få i sig ännu mer energi och det blir en automatisk kompensering för näringsförlusten.