handdator

Visa fullständig version : Sossarnas Historia?


130kg finsk sisu
2007-02-13, 11:07
Jag är väldigt intresserad av politisk historia. Därför undrar jag om någon här har koll på de Svenska Socialdemokraternas inställning och förhållande till det forna östblocket under perioden 1918-1991.

I Finland bildades 3 olika falanger inom Socialdemokraterna. Den största som hade en i grund och botten negativ men undfallande syn på Sovjet. En något mindre men ändå rätt stark var den som leddes länge av Väinö Tanner. Den falangen var öppet negativ till Sovjet. Och hade utrikes och försvarspolitiskt sätt rent av högeråsikter. Och den sista falangen var liksom kommunisterna mycket positiv och beundrade det fredsälskande Sovjet. Men denna var dock väldigt liten. Eftersom de flesta av dessa hörde till kommunisterna. Dessa falanger var i huvudsak "aktiva" under perioden 1930-1980.
Så jag undrar även om det fanns samma sorts falangbildning fanns hos sossarna i Sverige. Jag menar Sossarna var ständigt ca.20% större i Sverige. JAg menar det torde ha varit så att det fanns mängder av åsikter angående Sovjet,utrikes och försvarspolitiken.
Så *Berätta gärna om det finns någon här som har kunnande i frågan!:thumbup:

Olof
2007-02-13, 12:29
Inom SAP fanns det flera falanger och utbrytargrupper.

De tidiga falangerna och utbrytarna

1. Inom ungdomsförundet fanns det under början av 1900-talet en stor skara av så kallade frihetliga socialister. Dessa var väldigt involverade i förbundets dåvaranade tidning Brand. Brands redaktion var under perioder dominerad av blivande profiler inom den svenska syndikalistiska rörelsen såsom Albert Jensen. Dessa var till en början anhängare av ryskarevoluitonen, men inte av Sovjet regimen. Tillskillnad från vad man skulle kunna tro så var de inte lika militanta som dagens vänsteraktivister. Tvärtom delade flera av dem Tolvstojs skarpa avsky mot krig och politiskt våld. Emellertid blev de dock uteslutna.

2. Liksom i de flesta länder bröt sig kommunisterna ut från SAP tidigt. Redan i samband med ryska revolutionen bröt sig en grupp västersocialister ut ledda av Zäta Höglund (stor profil inom svensk arbetarrörelse) och Albin Ström (han var god vän med min morfar). Västersocialisterna var revoluitonärer men kritiska till sovjet. Deras väste var i Göteborg. Emellertid så blidades det en fraktion ur Vänstersocialisterna som kom att få sitt fäste i Norrland. Dessa var mer positivt inställda till Sovjet.



Dagens falanger

1. De socialkonservativa, representerade av bland annat Göran Persson och Per Nuder, förre finnans- och näringsministern. De står får att bevara de traditionella socialdemokratiska fördelningspolitiken efter blandekonomi. De är inga ideologer utan snarare samhällsbevarare.

2. Västerfalangen ledd av Nalin Pekul (stavning), som också är ordförande i SAP:s kvinnoförbund samt ledarskribenten Göran Greider och partisekriteraren Ulrika Messing. Dessa vill föra in ett tydligare klassprespektiv på politiken. De ser staten som det bästa verktyget för at lösa samhällsproblemen och betonar en stark fackföreningsrörelse.

3. Socialliberalerna är skara intellektuella som försöker bolla för att SAP skall lämna socialismen och ta över de liberal partiernas plats i politiken. De har en stark akademisk förankring, däremot har de ringa förankring i partiet.

4. Pragmatikerna är en liten oenig skara som Består av kommunalrådet Göran Johansson, förre kultur och utbilnidningsministern Leif Pagrotski, förepartisekriteraren Lars Stjernkvist och EU kommissionären Margot Wahlström. Dessa utgör en skara som var och en blivit isolerade för att de hamnat i onåd hos den dominerande konservativa falangen då de försökt förnya partiet. Deras åsikter påminner mycket om det pragmatiska tänkandet som präglar brittiska Labour.


Enighet i leden

SAP tillämpar i det närmaste en demokratisk centralism, då de inte tolerar att splittringar syns utåt. Det tillhör inte till vardagen att dessa grupper tydligt förfram sina åsikter om partiet utan de flesta falanger lever i ganska dunkel tillvaro.


Jag kan ha blandat ihop svängarna var ett tag sen jag läste om det här.

130kg finsk sisu
2007-02-13, 13:24
Tack för ett bra svar. Även om jag saknar lite info om kalla krigs tiden. Och även om de så kallade falangerna och inte bara om utbrytarna.

Angående dagens socialdemokrater kan jag bara instämma. Även om jag inte skulle kalla Persson konservativ. Konservativ ur en socialdemokratisk synsätt eller?

Finns det förövrigt någon värdekonservativ falang idag? Har det någonsin funnits någon sådan i sossarna?

Angel
2007-02-13, 16:12
Ja va iallfall med på Tage erlanders begravning, de ni!